Húsz éve a vállukon vitték a szurkolók, ma stuttgarti főkonzul

Berényi János, a Magyar Kosárlabda Szövetség elnöke
Sopron, 2007. május 15. Berényi János, a kosárlabda-szövetség elnöke átadja az aranyérmet Székely Norbert soproni vezetőedzőnek, miután az MKB-Euroleasing Sopron hazai pályán legyőzte a címvédő MiZo Pécs 2010 együttesét, ezzel összesítésben 3-2-re nyert a női kosárlabda NB I három sikerig tartó döntőjében. MTI Fotó: Németh Péter
Vágólapra másolva!
Magyarország stuttgarti főkonzulja, dr. Berényi János is ott volt pénteken este Sopronban, a női kosárlabda Euroliga Final Four első napján. A soproni kosárlabdaklub örökös tiszteletbeli elnöke két napra jöhetett haza németországi állomáshelyéről. A két elődöntő között Berényi részt vett azon az ünnepségen, amelyen a 10 évvel ezelőtt Euroliga Final Fourba jutott csapatot köszöntötték.

"Négy éve vezetem Magyarország stuttgarti főkonzulátusát" - mondta az Origo kérdésére Berényi János, aki korábban a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöki tisztét is betöltötte. "Ez alatt az idő alatt keveset voltam itthon, mert egy főkonzulnak ott van dolga, ahová a Külügyminisztérium kiküldi. Boldog vagyok, hogy erre a kivételes alkalomra engedélyt kaptam a hazatérésre.

Berényi János, a kosárlabda-szövetség elnöke átadja az aranyérmet Székely Norbert soproni vezetőedzőnek, miután az MKB-Euroleasing Sopron hazai pályán legyőzte a címvédő MiZo Pécs 2010 együttesét, ezzel összesítésben 3-2-re nyert a női kosárlabda NB I három sikerig tartó döntőjében. Forrás: MTI/Németh Péter

Török Zoltán barátom, a klub ügyvezetője, menedzsere, szívembere írt nekem egy szép levelet, ő invitált haza. Azt írta, hogy az általam is megteremtett csapat most újra a legjobb négy között van Európában."

Berényi János és a soproni női kosárlabdázás kapcsolata nem ma kezdődött.

"Három évizted kapcsol minket össze, harmincéves szerelem ez. A rendszerváltás után kerültem a GYSEV elnök-vezérigazgatói székébe. Az akkori SVSE-ben a V-betű a vasútra utalt.

Az volt Sopron történetének első magyar bajnoki címe csapatban. 1998-ban a Balogh Judit vezette együttes megnyerte a Ronchetti Kupát.

Az 1998-as Ronchetti Kupa győztes soproniak Aix-en-Provance-ben ünnepelnek Forrás: AFP/Boris Horvat

2009-ben már az MKOSZ elnökeként voltam ott Salamancában, a klub történetének első Final Fourjában szerepelt.

Berényi János szerint a Sopron Basket most ért el a csúcsra, az elmúlt két év ebből a szempontból tényleg kiemelkedő volt.

"Mindennek, mindenkinek van egy érési folyamata. Ennek a csapatnak most jött el az, hogy a csúcson lehet.

A vérzivataros időkben is itt volt, meg most is itt van, amikor sok fény vetül az együttesre."

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke (j) beszélget Berényi Jánossal, a Magyar Kosárlabda Szövetség elnökével a MOB közgyűlésén Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az örökös tiszteletbeli elnök szerint az 1998-as Ronchetti Kupa győzelem ünneplése mai napig feledhetetlen.

"A Szentháromság téren hatezer ember szorongott, nem lehetett elférni. A busz késett egy órát, de senki sem mozdult. A szurkolók a vállukon vitték a lányokat, engem is felkaptak, azt hittem, hogy leejtenek."