Vágólapra másolva!
Az első negyedben csodálatosan játszó Sopron Basket csak megszorongatni tudta a világsztárokkal felálló orosz Jekatyerinburgot a női kosárlabda Euroliga soproni elődöntőjében. Az oroszok a második félidőben felőrölték a magyar bajnokot és végül simán, 22 ponttal, 81-59-re nyerték meg az összecsapást. A vasárnapi bronzmérkőzésen a Sopron a cseh USK Praha együttesével játszik, míg a fináléban orosz házidöntő lesz a Kurszk és a Jekatyerinburg között.

Óriási hangulat, abszolút telt ház fogadta a házigazda Sopron Basket és a világsztárokkal teletűzdelt UMMC Jekatyerinburg csapatát a soproni női kosárlabda Euroliga Final Four második elődöntőjében.

Félelmetes hangulat fogadta az elődöntőben a két csapatot Forrás: Tóth Zsombor

A két együttes egy évvel ezelőtt a döntőt játszotta ugyanebben a sorozatban és akkor az oroszok 72-53-ra nyertek.

Természetesen most is ők voltak a meccs abszolút esélyesei,

ugyanakkor a felkészülés során egyetlen soproni játékos sem mondott olyat, hogy feltett kézzel mennének az orosz csapat elleni csatába.

Az első elődöntőben az orosz Dinamo Kurszk magabiztosan nyert az USK Praha ellen. A cseh csapat a meccs első részében többször is vezetett, de aztán a Breanna Stewart vezette kurszkiak felőrölték ellenfelüket.

A Kurksz lehet a döntőben a Sopron ellenfele

Elsőként az orosz Dinamo Kurszk jutott be a női kosárlabda Euroliga soproni négyes döntőjének a fináléjába, mivel a pénteki elődöntőben remek második félidei teljesítményével legyőzte a cseh USK Prahát. A 2017-ben Euroliga-győztes Dinamo óriási ambícióval érkezett Sopronba, tavaly ugyanis nagy csatában kikapott a szintén orosz Jekatyerinburgtól a Novomatic Arénában, és végül be kellett érnie a bronzéremmel.

A második elődöntő kérdése tehát az volt, hogy vasárnap orosz házidöntőt hoz-e a 2019-es finálé, vagy a Sopron meg tudja állítani a sokak szerint verhetetlen Jekatyerinburgot.

Nem indult jól a meccs, mert a Sopron az első négy támadását elrontotta, az oroszok nem, így 0-7-el indított a Jeka.

A Griner-Zahui párharc már az első pillanattól fogva öldöklő küzdelmet hozott.

Utóbbi, vagyis a Sopron svéd légiósa dobta a magyar csapat első tripláját (3-7.) A bírók nagyon figyeltek arra, hogy a Sopron edzője, Roberto Iniguez ne lépjen be a játéktérre. Mivel belépett, már a 4. percben megkapta a technikait.

Roberto Iniguez, a Sopron edzője az első negyedben technikait kapott Forrás: Tóth Zsombor

Nagyobb baj volt, hogy az oroszok ekkor már 12-7-re vezettek. Turner és Zahui tartotta a magyarokban a lelket, a 7. percben 9-14, majd Crvendakics kosarával 11-14 volt az állás. Majd nem sokkal később egyenlő, 16-16, mert Turner egyenlített.

Mélyről kapaszkodott fel tehát a meccset kissé elfogódottan kezdő Sopron.

A 8. és 9. perc között 7-0-s futást csinált a Sopron - alig hittünk a szemünknek. Előbb Casas vert be egy kettest, majd Turner két triplát. Az orosz világsztárok csak pislogtak, mi történik velük, edzőjük, Miguel Mendez pedig időt kért.

Elképesztő volt a hangulat, a közönség szinte kivetkőzött magából.

Tegyük hozzá, hogy az egy évvel ezelőtti döntőn a Sopron egyetlen pillanatig sem vezetett, most viszont a 9. percre 24-17-re ment el. Az első szünetben is ennyi volt az állás.

Yvonne Turner az első negyedben káprázatosan játszott Forrás: Tóth Zsombor

Az első negyed érdekessége volt, hogy a Jekatyerinburg fault nélkül hozta le ezt a 10 percet - egész egyszerűen nem védekeztek az oroszok, nem volt egyetlen testi kontakt sem a palánkjuk alatt. És a Turner-show folytatódott. A második negyed is az ő kosarával indult (27-16), de Torrens két triplával válaszolt.

A 12. percben fújták be az első orosz faultot a bírók.

Torrens harmadik hármasa is beesett, három pontra jött vissza a Jeka. Óriási meccs volt. A Sopron a saját palánkja alatt is agresszíven védekezett, ez láthatóan nem ízlett az oroszoknak. Ekkor két támadásban is eladta a labdát a magyar csapat, Roberto Iniguez időt kért.

Brittney Griner (szemben) a Jekatyerinburg amerikai olimpiai és világbajnoka Forrás: Tóth Zsombor

Griner játéka is nagyot javult, így negyedóra elteltével elfogyott a Sopron előnye (30-31), majd Torrens megint a triplavonalon kívülről villantott.

Zahui nagyjelenete következett, a svéd az óriás Grinerrel a nyakán dobott duplát néhány tizedmásodperccel a támadóidő lejárta előtt.

A 19. percben ezzel 35-34-re ismét a Sopron vezetett. Nem sokáig. A második negyed hajrája nem sikerült, mert az oroszok még nagyobb sebességre kapcsoltak, a magyar együttes pedig ekkor kissé pontatlanabbul játszott. 17 másodperccel a vége előtt 37-42 volt az állás. A negyedet Dupree szép kosara zárta, így a nagyszünetben három ponttal vezettek az oroszok.

A soproni csapatkapitány, Fegyverneky Zsófia Forrás: Tóth Zsombor/Sopron Basket

Az első félidőben nagyszerűen játszott a magyar csapat, többször is vezetett. A második félidő kérdése az volt, hogy bírja-e erővel ezt a szédületes harcot Roberto Iniguez együttese.

A második félidő is ugyanolyan rosszul indult mint az első,

így a Jeka 47-39-re húzott el. Ekkor szétesett Fegyvernekyék játéka, sok volt a pontatlan dobás. Az oroszok könyörtelenül használták ki a Sopron megingásait és a 25. percben először vezettek 10 ponttal (51-41.) A keményen védekező orosz csapat hosszú támadásokra kényszerítette a Sopront, a támadóidő lejártához közeledve pedig muszáj volt dobni. Ezek a kísérletek pedig gyakran célt tévesztettek.

Dupree is mindent megtett, de a harmadik negyedben jobb volt a Jekatyerinburg Forrás: Tóth Zsombor/Sopron Basket

A 28. percben 56-43-as orosz vezetésnél Roberto Iniguez időt kért, de az már ekkor látszott, hogy csak a csoda segíthet a magyar bajnokon.

Az utolsó szünetben 60-46 volt oda, azaz 10 perc alatt kellett volna 14 pontos hátrányt ledolgozni.

A harmadik negyedben mindössze 7 pontot tudott dobni a Sopron.

Az előny roppant magabiztossá tette az oroszokat, de a hazaiak nem adták fel. Dupree két kosara nyitotta a negyedik negyedet, de ez is csak a szűkítésre volt elég, a meccs megfordításához aligha. Elkeseredetten küzdött a Sopron, de dobások nem mentek be, így a 37. percben már közte húsz, azaz 74-54 volt az állás a vendégeknek. Az utolsó két perc laza orosz játszadozás közepette pergett le, a Jekatyerinburg 22 pontos különbséggel, 81-59-re győzött. Fájó leírni, de a jobb csapat jutott a döntőbe.

A második félidőben nagyot javult az orosz csapat játéka Forrás: Tóth Zsombor/Sopron Basket

Ezzel tehát eldőlt, hogy a magyar csapat a vasárnapi bronzmérkőzésen a cseh USK Praha ellen lép pályára 17.30-tól. majd 20.00-kor jön az orosz házidöntő a Kurszk és a Jekatyerinburg között. A közönség az utolsó percben ezúttal a vesztest ünnepelte felállva. A végére még egy érdekesség:

a Sopron edzőjének, Roberto Inigueznek ez volt pályafutása során az első elvesztett Euroliga-elődöntője.

„Borzasztóan nehezen tudtunk helyzeteket kialakítani.

Mindent kiadtunk magunkból. Mostantól megpróbálunk regenerálódni, és vasárnap minden megteszünk azért, hogy a Prága ellen megszerezzük a bronzérmet" – mondta a mérkőzés után a M4 Sport kamerája előtt Fegyverneky Zsófia, a Sopron csapatkapitánya.

„Nagyon különbözött az első és a második félidő. A másodikban nem jöttek a dobásaink, ettől pedig teljesen megállt a játékunk. Ezen a szinten már nem hibázhatunk. El kell felejtenünk ezt a mérkőzést, sokkal jobban kell játszanunk a jövőben.

– mondta Roberto Íniguez, a Sopron vezetőedzője.

Női kosárlabda Euroliga elődöntő: Sopron Basket - UMMC Jekatyerinburg 59-81 (24-17, 15-25, 7-18, 13-21)