Vágólapra másolva!
Döbbenetes fordulatok után a Swietelsky-Békéscsaba női röplabdacsapata 3-1-re nyert a Fatum-Nyíregyháza ellen az Extraliga elődöntőjének negyedik összecsapásán Békéscsabán. A negyedik játszmában 2-1-es hazai vezetésnél 24-17-re a vendégek vezettek, azaz egy labdára voltak az egyenlítéstől és a döntő szett kiharcolásától. Innen állt fel a BRSE és fordította meg a szettet 26-24-re. A két csapat hétfőn este 20 órától Nyíregyházán újra összecsap, az ottani győztes jut majd a döntőbe.

"Szó sem lehet arról, hogy az ötödik meccsre hagynánk a döntést, itt, Békéscsabán szeretnénk lezárni a párharcot" - ezzel fogadott a BRSE-Nyíregyháza elődöntő előtt a csabai csarnokban a vendégek mestere, Hollósy László.

"Edzőként átéltem, milyen az, hogy egy három nyert meccsig tartó pároscsatában 2-1-re vezetek, elvesztem a negyedik meccset, majd az ötödiket is. De volt olyan is, hogy mindez fordítva történt" - ezt Ludvig Zsolt, a szövetség főtitkára mondta, aki ellenőrnek érkezett Békéscsabára.

"Jók leszünk. Nyíregyházán sem játszottunk rosszul, de most mindent bele kell adnunk" - hangsúlyozta Leiszt Máté, a csabaiak másodedzője.

Hogy teljes legyen a kavalkád, a Magyar Röplabda Szövetség is kiadott egy közleményt - visszautalva a két együttes előző meccsére. "A Magyar Röplabda Szövetség a mérkőzésen a két edző között történt konfliktustól elhatárolódik, a mérkőzésen közreműködő szövetségi ellenőr és játékvezetői ellenőr jelentése alapján, tanulmányozva a mérkőzés videófelvételét, egyeztetve a Versenybizottság és a Játékvezetői bizottság vezetőivel megállapította, hogy –

Így vágott neki a két együttes az idei kilencedik összecsapásuknak,

az első nyolcból hetet a Nyíregyháza nyert meg.

Félelmetes hangulatban indult tehát a negyedik bajnoki elődöntő. 3-0-s BRSE-vezetésnél Hollósy Lászlónak azonnal időt kellett kérnie az első játszmában. Lendületben maradt a hazai együttes, egészen 7-7-ig tartott ez az állapot, ekkor a nyíregyházi Matic ászt szervált - először vezetett a meccsen a Fatum. 10-10-nél megint egyenlő volt az állás, majd Varga Elizabet nyitott hármat - a 13-10-es vendégvezetés már komoly előnyt jelentett. Bár innen még visszaküzdötte magát a BRSE (14-14), de tovább nem tudott építkezni a hazai csapat, így újra a vendégek mentek el 3 ponttal (14-17.) Néhány perccel később az is kiderült, hogy

ez az előny az első játszma megnyeréséhez is elég volt,

de a Fatum még meg is duplázta ezt. 19-25, félóra sem kellett, hogy a vendégegyüttes 1-0-ra vezessen és két szettnyire kerüljön a döntőbe jutástól.

Óriási küzdelmet hozott a bajnoki elődöntő negyedik meccse Forrás: [email protected]/Imre Gyorgy

A BRSE első játszmabeli játékára leginkább az esetlegesség volt jellemző. Néha sikerült nekik egy-egy bravúrpont, de összességében a Nyíregyháza magabiztosan uralta az első szettet. Az sem volt véletlen, hogy

miközben már ment a második játszma, a hazaiak edzője, Paul Bogdan a sarokban a cserejátékosokkal tartott eszmecserét.

Az biztos, hogy az elmúlt hat évben a magyar mezőnyben nem volt ennyire nehéz helyzetben az ötszörös magyar bajnok BRSE. A vendégek pedig roppant magabiztosan és egyre nagyobb önbizalommal játszottak - a második játszma elején 8-5-re vezettek. Varga Elizabet ellenállhatatlan volt, de az összes nyíregyházi játékos szinte hiba nélkül röplabdázott. Az egyre idegesebb hangulatban a BRSE montenegrói sztárja, Bokan sárga lapot kapott.

Az első játszmában és a második szett nagy részében is a piros mezes Fatum dominált Forrás: BRSE

Amúgy szinte ő tartotta meccsben a hazaiakat, akik 16-16-nál érték utol a Fatumot, majd át is vették a vezetést. Erre ezt megelőzően az első játszma közepén volt példa. Mindez azonban csak néhány pillanatig tartott, mert Hollósy László csapatának erre is volt válasza.

A vendégcsapat centerjátékban és a feladó posztján is felülmúlta ellenfelét.

17-16 után 17-20, jelzésértékű volt az is, hogy Bokan a hálóba szervált. Majd Bodnár Dorottya is. 19-22, közel járt a meccs a 0-2-höz, de aztán 1-1 lett belőle, mert

a BRSE nem adta fel és a föld alól összekaparta ezt a szettet.

Egy óra elteltével 1-1 volt az állás, úgy, hogy a második játszma végjátékában Fábián Fanni volt bent a pályán. Ő, a végjátékban parádésan szerváló Mlinar és Bokan hozta a Csabának a második szett megnyerését.

Ez a meccs már nem a röplabdatudásról szólt, a két csapat semmi újat nem tudott mutatni a másiknak, ez mentális harc volt a javából.

A harmadik szett elején felváltva vezettek a küzdő felek, majd a BRSE lépett el 14-12-re. Ekkor Bokan és Mlinar vitte a hátán a bajnoki címvédőt. 17-13-ról 17-17-re jött vissza a Fatum, de a csabai blokk egyre többször hatástalanított. 22-17-es BRSE előnynél az addig jól működő nyíregyházi gépezet leállt, 23-21-nél

Bodnár Dorottya ütött egy gyilkos keresztet,

majd egy vendégblokk után a labda outra szállt, 25-21 és már a bajnokcsapat vezetett 2-1-re.

Lélektani előnybe kerültek a hazaiak, mert a második szettet a sírból hozták vissza, a harmadikban is vesztett állásból fordítottak. A negyedikben viszont megint visszaesett a Csaba, miközben a vendégtréner, Hollósy László idegeit egyre jobban szaggatta egy-egy bírói ítélet. A játékvezető ekkor unta meg az edző reklamálását és itt is kiosztott egy sárga lapot. Lehet, hogy ez hozta tűzbe játékosait, de a Fatum 12-7-re húzott el és megint uralta a mérkőzést.

Teljesen szétesett a BRSE, a Fatum pedig szinte darabjaiból rakta össze a játékát.

Gyakorlatilag az első szett köszönt vissza, de sokkal nagyobb volt a Nyíregyháza fölénye, 13-21-nél pedig csak a negyedik játszma számszerű végeredménye volt kérdés.

Gondoltuk mi. 17-24-et mutatott a tábla, amikor a BRSE és Mlinar elkezdett játszani. Úgysem hiszik el, de leírom: 24-24-re visszajöttek. Majd megnyerték a meccset 26-24-re. Hét szettlabdát hárítva. Ilyen nincs. De láttuk, van.

A negyedik szettben hihetetlen mélységekből felállva nyerte meg a meccset a Békéscsaba Forrás: BRSE

17-24-nél Mlinar kezdett szerválni. Az összes nyitása pontos volt.

A csereként beküldött fiatal Gelmboczki Zóra két olyan pontot szerzett, ami ilyen helyzetben a legnagyobbak sajátossága.

Arra pedig, hogy honnan állt fel ebben a szettben a BRSE, nem nagyon vannak szavak. Már csak azért sem, mert a Fatum a negyedik szettet 17-24-ig abszolút uralta, dominálta. Hogy innen hogy lehet a meccset elveszíteni, illetve megnyerni? Azt szerintem sem a BRSE, sem a Nyíregyháza nem tudja.

Női röplabda Extraliga, elődöntő 4. mérkőzés: Swietelsky-Békéscsaba - Fatum-Nyíregyháza 3-1 (-19, 23, 21, 24.)
A három nyert mérkőzésig tartó pároscsata állása 2-2. Folytatás hétfőn 20.00-kor Nyíregyházán.