Vágólapra másolva!
A Sopron 72-51-re legyőzte a DVTK-t a Killik László női kosárlabda Magyar Kupa elődöntőjében. A másik elődöntőben a Szekszárd 74-64-re verte a ZTE csapatát.

Starcsevics Ádám írása az Origónak.

Remek hangulatban, Mokango közelijével indult az elődöntő. Dupree egyenlített. A miskolciak kezdtek jobban, de 10-8-nál már a Sopron járt előbbre. Ritkán látható jelenetnek lehettünk szemtanúi a hatodik percben, a bajnok hat emberrel volt a pályán, amiért technikaival büntették Iniguez kispadját. Felváltva potyogtak a kosarak, pörgős, jó iramú, izgalmas volt a meccs. 18-19-es állással ért véget az első negyed.

A második etapot is Mokango nyitotta, majd Skoric tett hozzá egy duplát, eltelt két és fél perc, a Sopron nem talált be, 18-23-nál időt kért Iniguez. A ZTE-Szekszárd után, a másik elődöntőn sem kellett a szomszédba menni a keménységért. A tempó nem, de a pontgyártás alábbhagyott. 27-25-nél Cziczás hívta magához csapatát. Szigorított védekezésén a Sopron, ezúttal tízzel kevesebb pontot engedett ellenfelének, 30-27-es állással vonultak öltözőbe a csapatok.

A harmadik felvonás elején még rá tudott tenni egy lapáttal a Sopron, még úgy is, hogy ezúttal Zahui és Határ pihent sokat. Már a tíz pontot súrolta a differencia, a 23. percben, Fegyverneky sikeres büntetői után ez be is következett (41-31). Egyre többet hibázott a DVTK, kezdett elúszni a hajó a borsodiaknak. 47-34-nél a piros-fehérek még egyszer időt kértek, hátha sikerül rendezniük a sorokat. Hontiék okos, higgadt játékkal hozták le a hajrát. 49-34-ről indult a záró etap. A nagy kérdések eldőltek, érett a tavalyi finálé párosítása.

Crvendakics faulttal együtt volt eredményes, az olló tovább nyílt. A kérdés az volt, mikor lesz meg a közte húsz. Gyorsabb tempóban kosárlabdázott a Sopron, és csapatként is jobban működtek együtt Fegyvernekyék. 63-44-nél Cziczásnak fel kellett mutatnia a T-betűt. Hiába, Honti hármasa után már zúgott a „Húsz! Húsz! Húsz!" rigmus a soproni szurkolóktól. Innentől már bármivel is próbálkoztak a „vendégek", nem volt már sanszuk a szoros eredményre. A Szekszárd után tehát a Sopron is eljutott a döntőig, tehát ugyanaz a leosztás lesz, mint tavaly a Novomatic Arénában, a kérdés csak az, hogy ezúttal is meglepetés eredménnyel zárul-e a torna.

Sopron Basket – Aluinvent DVTK Miskolc 72–51 (18–19, 12–8, 19–7, 23–17)

Killik László Női K&H Magyar Kupa elődöntő,
Győr, Egyetemi Sportcsarnok, 350 néző
V.: Kapitány G., Praksch P., Tóth C. (dr. Páli K.)

Sopron: Fegyverneky 5, Crvendakics 10/3, Dubei 5/3, Dupree 14, Határ 4. Csere: Jovanovics 8, Turner 12/6, Zahui 10, Honti 4, Czukor -.

DVTK: Medgyessy 7, Walker-Kimbrough 8, Putnina 2, Skoric 13/6, Mokango 13/3. Csere: Kiss 6, Szücs 2, Szabó -, Zele -, Kányási -.

ZTE-Szekszárd

Pusztai szerezte az első kosarat, két és fél perc alatt 9-1-gyel nyitott a ZTE, a tolnaiak gyengén dobtak, mindössze McCall tudott hozzátenni egy büntetőt. Sokkal agresszívebben kezdett a Zete, a másik oldalon jórészt csak a faultok gyűltek. Öt és fél percet kellett várni az első szekszárdi mezőnykosárra, Bishop jegyezte, középtávolról. Kezdett bemelegedni a Djokics-csapat, amely 13-10-re zárkózott az első negyed derekára. Sőt, a nyolcadik percre, McCall büntetőivel ki is egyenlített (18-18). A görög légiós, Maltsi azonban tarthatatlan volt, az első etap 23-20-as eredménnyel zárult.

Eldebrink és Bishop vágott be egy-egy trojkát a folytatásban, Gereben közelije után, 23-28-nál időt kért Gáspár, a szekszárdi szurkolótábor pedig tombolt. Maltsi továbbra is remekelt, de már az ellenfél vezetett. Kemény, harcias meccs volt, mindkét oldalon felvették a kesztyűt. Feljavult a KSC védekezése, hét pontról még egyszer visszakapaszkodott a Zete, de aztán a szünetben éppen ennyi volt a különbség (36-43).

A Szekszárd jutott elsőként döntőbe Forrás: KSC Szekszárd/Facebook

Boonstra hárompontosával folytatódott a meccs a fordulás után. Parker kettőre hozta fel csapatát. Ki is egyenlíthettek volna a sötétkék mezesek, de a kritikus pillanatokban túl sokat kapkodtak. Eltelt már majdnem három perc, mire a Szekszárd is hozzászólt, Bishop, távolról (41-46). A játék képe nem változott, McCallék vezettek, Hortiék rohantak az eredmény után. 44-52-nél éppen az amerikai center kapott technikait, 46-55-nél pedig a magyar. Nem dőlhetett hátra a Szekszárd, még akkor sem, ha 55-64-ről vágtak neki a csapatok az utolsó felvonásnak. Parkert kipontozódása miatt már elveszítette a ZTE.

Dojkic ziccerével újra kétszámjegyű lett a különbség. Ez már túl sok volt a zalaiaknak, nem volt benne a meccsben az újabb fordulat, Maltsit is sikerült az ellenfélnek lelassítani, így a tisztes távolság megmaradt. A Szekszárd egy kemény, harcias mérkőzésen, teljesen megérdemelten jutott be a szombati döntőbe, Gáspár Dávid együttese a bronzmeccsen vigasztalódhat.

ZTE NKK – Atomerőmű KSC Szekszárd 64–74 (23–20, 13–23, 19–21, 9–10)

Killik László Női K&H Magyar Kupa elődöntő,
Győr, Egyetemi Sportcsarnok, 250 néző
V.: Papp P., Frányó P., dr. Mészáros B. (Gorka Sz.)

ZTE: Koizar 7, Pusztai 4, Maltsi 27/6, Boonstra 5/3, Horti 10. Csere: Hegedűs-Őri 2, Kovács G -, Gáspár-Szalay -, Parker 9.

Szekszárd: Studer Á. 3/3, Eldebrink 18/15, Bishop 16/6, Gereben 4, McCall 17. Csere: Dojkic 2, Bálint 3/3, Theodoreán 5/3, Kis -, Mansaré -.