Vágólapra másolva!
Három órával a Magyarország–Dánia mérkőzés előtt már tetőfokára hágott a hangulat a herningi arénában.

Amit Koppenhágában hiányoltunk, azt Herningben kamatostul megkapjuk a dán-német közös rendezésű olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokságtól. Az unalmasságával tüntető kisváros, Herning szélén, többé-kevésbé a semmi közepén magasodik a Jyske Bank Boxen nevű hatalmas aréna. A 15 ezres csarnok még a Korcsmár Zsoltot foglalkoztató FC Midtjylland futballstadionjánál is nagyobb. Azt már a tegnapi edzésen is láttuk, hogy belül is iszonyú nagy, szombaton délután azonban már a szurkolók is megjelentek. Ami annyiból nem csoda persze, hogy este a házigazda játszik, de, amit láttunk, az akkor is nehezen elképzelhető.

Nem csak nagynak látszik, az is Forrás: Wikimedia

Amikor három órával a dánok meccsének kezdete előtt bekanyarodtunk a csarnokhoz vezető útra, már gyanús volt, hogy alig van hely a hatalmas parkolóban. A csarnokba belépve pedig kiderült, hogy az autók tulajdonosai bizony egytől egyig lelkes dán kézilabdabarátok. Végtelennek tűnő tömött sorokban áramlottak a kivétel nélkül válogatott mezben feszítő dánok a stadionhoz csatolt ugyancsak nem kicsi "melléképületben" kialakított szurkolói zóna felé.

Amikor egy esemény kedvcsinálójában azt írják, hogy egésznapos szórakoztató program a teljes családnak, akkor a szöveget megfogalmazó szakembernek olyasmi járhat a fejében, mint amit a dánok összehoztak.

Innen senki nem ment haza üres kézzel Forrás: Origo

Azt még a skandináv jólét számlájára írjuk, hogy tízméteres sorok kígyóztak az ajándéktárgyakat kínáló szekciónál, ahol a dán mellett a norvég és a svéd szurkolók is találtak maguknak új mezt, sálat, sapkát és egyebeket. Aki nem skandináv állam polgáraként érkezett a csarnokba, az legfeljebb egy fekete, elől a vébé logójával, hátul a résztvevő 24 ország apró zászlóival díszített pólóra költhet el, nagyjából 6500 forintot.

Aki végzett a vásárlással, az választhat az evés – van bőven választék – és a szórakozás között. Ez utóbbiból még sokkal több van, mint az előbbiből. Aki itt nem szereti meg a kézilabdát, az biztos, hogy menthetetlen. Ki lehet próbálni, milyen pontosan és milyen erősen tudunk lőni, de azt is, hogy milyen kapus lenne az egyszeri szurkolóból.

Ott repül a labda! Forrás: Origo

Lehet még pingpongozni is, pörgött a bolt az asztalihoki részlegnél, és a szivacslabdás darts is népszerű volt. A svéd-tunéziai meccsre pedig szépen megteltek a Boxen lelátói, a hazaiak elfoglalták helyeiket, hogy udvariasan kiszurkolják a svédek győzelmét Tunézia ellen, amit mi sem vettünk éppen rossz néven. Mert, ahogy egy koppenhágai csapos mondta, olyanok a skandináv népek, mint a rosszcsont fiú testvérek: marják egymást, de, ha az egyik bajban van és segíteni kell neki, akkor rögtön szent a béke.