Vágólapra másolva!
Finoman szólva sem hétköznapi körülmények között készül a Békéscsaba női röplabdacsapata a soron következő CEV-kupa-mérkőzésére az ukrajnai Juzsnéban. Amellett, hogy már a kijutás sem volt egyszerű, ahogy az ellenfél sem lesz az, a mérkőzés előtt két nappal az ukrán kormány hadiállapotot hirdetett.

Amikor a Swietelsky-Békéscsaba búcsúzott a Bajnokok Ligája selejtezőjében, eldőlt, hogy az ukrán bajnokság nyolcszoros címvédőjével, a Himik Juzsnyij csapatával néz farkasszemet Európa második számú sorozatában, a CEV-kupában. Juzsne nem egy világváros, nem egyszerű a megközelítése, ráadásul viszonylag közel található a Krím-félszigethez. Közelebb, mint mondjuk Luganszk, amelynek az UEFA nem engedte tavaly az Európa-ligában, hogy hazai pályán játsszon, helyette Lvivbe kellett vinni a meccseit, ami nagyjából 1200 kilométerre van. De amikor 2014-ben az orosz-ukrán konfliktus a tetőfokára hágott, a KHL hokiliga a Donbassz Donyeck hazai meccseit Pozsonyig száműzte a rájátszásban, ami majdnem 2000 kilométeres távolság. Ráadásul akkor a Lev Praha volt az ukrán együttes ellenfele, amely gyakorlatilag hazai pályát csinált a pozsonyiból.

A nem éppen forgalmas herszoni reptér kívülről Forrás: Origo

Tegyük hozzá, az említett városok nincsenek messze az orosz határtól, de ha úgy vesszük, Juzsne sem, a Krím-félsziget közelsége miatt. Ehhez képest a CEV-nek eszébe sem jutott áthelyezni ezt az összecsapást máshova, jöhetett az utazás Juzsnéba.

A BRSE szombat este otthon megvívott egy bajnoki mérkőzést a Haladás ellen, majd buszra szállt, és elrobogott Belgrádba. Másnap reggel egy rövid alvás után tovább indult a reptérre, ahonnan egyből repült az együttes Isztambulba, ahol átszállt egy Herszonba tartó gépre.

Földet érés után egyből beütött az ukrán valóság a támaszponton: a szocreál óriásmenzára emlékeztető épületben körülbelül félórás procedúra után engedték be az érkezőket, de közben mindenki megláthatta a csomagját a platós Zil teherautón, ami a poggyászokat vitte a géptől a szalagig.

Tökéletes biztonságban a csapat csomagjai a Zilen Forrás: Origo

Innen már csak egy röpke háromórás buszút választotta el a BRSE-t a célállomástól, ami lehetett volna több is, ha a sofőr tiszteletben tartja a záróvonalat, vagy egyáltalán tudomásul veszi a létezését.
A Juzsnéban található szállodában kitűnő körülmények fogadták a csapatot, a legszokatlanabb pedig a mérkőzés helyszínéül szolgáló Olymp Sport Complex megközelítése, ami a hotel közvetlen szomszédságában található. Elég lenne kisétálni a szállásról, és néhány méter után belépni a következő ajtón, de van ennek egy más módja is: a szállodából egy föld alatt és föld felett vezető folyosólabirintuson keresztül is át lehet menni a csarnokba.

A szálloda liftjéből is lehet látni az Olymp Sports Complexet (igazából csak azt lehet) Forrás: Origo

A 12 órás utat követő edzés, majd alvás után hétfő reggel jött a hír, hogy Ukrajnában hadiállapotot hirdettek. A Kercsi-szorosban történt incidens igencsak távol esik Juzsnétől, így ennek semmilyen hatását nem lehet érezni, a Fekete-tenger észak-nyugati partján található harmincezres városban ugyanúgy zajlik az élet.

A helyzet abszurditására rátesz egy lapáttal a tény, hogy néhányan voltak már ennél is extrémebb szituációban.

2017 nyarán a női röplabda-válogatott Venezuelában vett részt egy World Grand Prix tornán, ahol éppen polgárháború zajlott. Abból a csapatból Pekárik Eszter, Szpin Renáta és a csapatkapitány, Tálas Zsuzsanna is a Békéscsabát erősíti, valamint ott volt az edző, Leiszt Máté is.

Utóbbi elmondása szerint ők Caracas belvárosába sem mentek be, a meccseket a külvárosba, a reptértől néhány kilométerre tették át. Mindenhová kaptak katonai kíséretet, de konfliktust egyáltalán nem láttak. Juzsnéban pedig még csak jele sincs a feszült helyzetnek, ha nem tudnánk róla, észre sem vennénk.

Egyébként magának a klubnak sem teljesen új keletű a dolog, tavaly ilyenkor Izraelben kellett pályára lépnie ugyanebben a sorozatban, és a magyar bajnok le is győzte a Maccabi Haifát, ráadásul az ottani buszsofőr még őrültebb volt.
A csapat most is profin, kizökkenthetetlenül készül a Himik elleni mérkőzésre, amely egyébként sem ígérkezik könnyűnek. A Békéscsaba szakmai igazgatója, Kormos Mihály mesélt az ellenfélről:

Akik nem légióskodnak az ukrán válogatottból, azok szinte mind itt játszanak. Profi a csapat és a körülmények is, a helyi kosarasokkal közösen használják ezt a modern csarnokot. A két négyes ütőjük és a centerük remek játékos, a liberójuk is válogatott, és van egy fiatal, tehetséges átlójuk is. Stabil a játékuk, amit bármikor tudnak hozni.”

Zavartalanul edz a Békéscsaba a Himik elleni meccsre Forrás: Origo

A Békéscsaba számára jó hír, hogy visszatért a csapathoz a montenegrói ütő, Kszenija Ivanovics, valamint Tálas is pályára lépett már a Haladás ellen, így gyakorlatilag teljes kerettel készülhet a magyar bajnok az összecsapásra, amelyet magyar idő szerint kedden 17.00-kor rendeznek.

Az eseményekről az Origo is tudósít.