Csoportelsőként jutott tovább a Szolnok a kosárlabda Európa Kupában

Vojvoda Dávid ezúttal is a szolnoki csapat egyik legjobbja volt
Vágólapra másolva!
A már továbbjutott Szolnoki Olaj győzött a búcsúzó angol Leicester Riders otthonában, ezzel pedig csoportelsőként lépett tovább, míg a már kiesett Szombathely hazai pályán kikapott az olasz Sassaritól szerdán a férfi kosárlabda Európa Kupa hatodik, utolsó fordulójában.

Dragan Alekszics vezetőedző együttese 4/1-es mérleggel érkezett a nyeretlenül sereghajtó angolokhoz, és annak a tudatában lépett pályára, hogy győzelem esetén elsőként kerül a 16 csapatos második csoportkörbe. A két gárda szolnoki mérkőzését 82-79-re nyerte a magyar bajnok.

A szerdai találkozó első félideje kiegyenlített küzdelmet hozott, a Tisza-partiaknál főként a szerb Strahinja Milosevic remekelt. A meccs végül csak a hajrában dőlt el, amely az utolsó másodpercekig izgalmasan alakult, és az Olaj jött ki belőle jobban. A vendégek legjobbja a 20 pontos Andrew Rowsey lett, Milosevic 19, míg Vojvoda Dávid 18 pontig jutott.

Vojvoda Dávid ezúttal is a szolnoki csapat egyik legjobbja volt Forrás: Facebook/Szolnoki Olaj

A Falco 2/3-as győzelmi mérleggel már biztosan nem kerülhetett a 16 csapatos második csoportkörbe, míg a 4/1-es mutatóval érkező olaszoknak továbbjutóként csak a csoportelsőség volt a tét.

A szerdai meccsen az NB I-ben legutóbb döntős vasiak az első negyedben tartották magukat, aztán a vendégek 29-16-ra hozták a második szakaszt, és onnan már nem volt visszaút a Falco számára. A legeredményesebb szombathelyi játékos az egyaránt 14 pontos Bíró Olivér és Juvonte Reddic lett.

Az Alba Fehérvár 25 ponttal kikapott a már szintén továbbjutott olasz Varese vendégeként. Dzunics Braniszlav vezetőedző együttese százszázalékos, 5/0-s mérleggel utazott el Lombardiába, ahol a csoportelsőség volt a tét a 4/1-es mutatónál tartó Varese ellen. Az Alba Regia Sportcsarnokban a magyarok októberben 85-77-re legyőzték riválisukat, így hétpontos vereséggel is az F csoport élén végezhettek. Nehezítette ugyanakkor a dolgukat, hogy egyik legjobbjuk, Lóránt Péter hétfőn térdműtéten esett át, és 2-3 hétre harcképtelenné vált. A Varese az első negyedet négy, a másodikat pedig hat ponttal nyerte, így a félidőben már tíz ponttal vezetett. A folytatásban sem változott a játék képe, az olasz együttes a zárószakaszban már húsz ponttal elhúzott, és végül könnyedén győzött. A Fehérvár legeredményesebbje az amerikai Allerik Freeman lett 18 ponttal.

Az EK-ban indult három magyar együttes közül az Alba és a Szolnok szerepelhet a második csoportkörben is, a Szombathely búcsúzott. A 16 megmaradt csapat az I, J, K és L csoportban folytatja, melyből nyolc jut majd be az oda-visszavágó rendszerű nyolcaddöntőbe, ahol a Bajnokok Ligájából érkező nyolc csapat csatlakozik hozzájuk.

Eredmény:
Férfi Európa Kupa,
F csoport, 6.forduló:
Varese (olasz)-Alba Fehérvár 91-66 (15-11, 22-16, 26-24, 28-15)
H csoport, 6.forduló:
Leicester Riders (angol)-Szolnoki Olaj 81-84 (20-18, 18-20, 19-19, 24-27)
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Sassari (olasz) 60-92 (14-18, 16-29, 15-28, 15-17)

A csoport végeredménye: 1. Szolnoki Olaj 11 pont, 2. Sassari 11, 3. Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 8, 4. Leicester Riders 6

Egyenlő pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.