Vágólapra másolva!
Sokáig nem lehetett tudni, hogy az orosz szövetség hol rendezi meg a női kosárlabda Eb-selejtező utolsó fordulójában a magyarok elleni meccset. Mindenki abban reménykedett, hogy Moszkva, esetleg Szentpétervár lesz a helyszín. Aztán jött a hír, hogy Szibéria nyugati kapujához, az Ural-menti Jekatyerinburgba kell utazni. Ha oda, akkor oda. A magyar csapat nincs győzelmi kényszerben, de Székely Norbert szövetségi kapitányt ismerve lehetetlen, hogy ő ne a győzelemért utazzon el több mint 3600 kilométert.

A magyar csapat kedden délelőtt fél 11-kor indul el Ferihegyről, majd moszkvai átszállást követően helyi idő szerint 22.30-kor érkezik meg Jekatyerinburgba. A lányoknak nemcsak a kétszer két és fél órás repülőút okozta fáradságot, hanem a négyórás időkülönbséget is le kell győzni. Szerda reggel, ha 8 órakor lesz az ébresztő, az nálunk még csak hajnali négy. A meccs magyar idő szerint szerdán 15 órakor kezdődik. Hazafelé csütörtökön reggel 6.30-kor már a reptéren kell lenni, ami itthon 2.30. Szóval, nagyon oda kell figyelni erre a túrára – nem csak sportszakmai szempontokból.

A derék oroszok minket utaztatnak meg a leginkább, mert Litvánia ellen Moszkvában, míg az albánokkal Permben játszottak.

A magyar-orosz meccs óriási csatát hozott február 10-én Miskolcon Forrás: Csudai Sándor - Origo

Ami a sportot illeti, a magyar csapat azzal, hogy 139-27-re nyert Albánia ellen, kellemes helyzetbe hozta magát. A C csoportot 5 győzelemmel az oroszok vezetik, ők már kint vannak a 2013-as Eb-n. A lehetséges forgatókönyvek úgy festenek,

hogy ha 8 ponttal, vagy annál nagyobb különbséggel nyerünk, mi leszünk a csoportelsők.

(A magyar csapat eddigi egyetlen vereségét idén februárban szenvedte el az oroszok ellen, Miskolcon.) Ha 8 pontnál kevesebbel nyerünk, akkor is biztosan kint vagyunk az Eb-n. Amúgy is gyakorlatilag ott vagyunk már, mert a csoportmásodikok listáját + 199 pontos differenciával a magyar együttes vezeti. A nyolc csoportból hat második helyezett mehet a jövő évi Eb-re.

Valami egészen tragikus vereségnek és a véletlenek szerencsétlen összejátszásának kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy Magyarország ne legyen ott a 2019-es női kosárlabda Eb-n Szerbiában vagy Lettországban.

Extra jó teljesítményre lesz szükség Jekatyerinburgban Forrás: Csudai Sándor - Origo

Székely Norbert szövetségi kapitány két helyen változtatott. Fegyverneky Zsófia most már tényleg visszavonult a válogatottságtól, és Hegedűs-Őri Györgyi sem tart a csapattal.

Helyettük Kiss Virág és Katona Szidónia érkezik.

A meccsen Studer Ágnes, Nagy Dóra, Katona Szidónia, Raksányi Krisztina, Lelik Réka, Dubei Debóra, Gereben Lívia, Kiss Virág, Varga Zsófia, Barnai Judit, Határ Bernadett és Cyesha Goree felállásban fut ki a pályára válogatottunk.

Az oroszok a múlt hét szombaton Litvániában mindössze 2 ponttal 79-77-re nyertek. A szoros meccs után azt mondták, hogy

a litvánok kemény játéka és védekezése alaposan meglepte őket.

Erre kell alapozni és építeni ezt a mostani meccset. Az oroszok két legnagyobb sztárja, Vadejeva és Musina fantasztikus játékos, a palánk alatt őket kellene kikapcsolni, ami extra feladata lesz a fiatal magyar válogatottnak.

Szinte biztos, hogy már a meccs előtt kijutottunk a jövő évi Eb-re Forrás: Csudai Sándor - Origo

Ugyanakkor emlékezhetünk arra, hogy a nyáron, igaz, felkészülési meccsen, de kétszer is nyertünk a világ élvonalába tartozó francia válogatott otthonában.

Ez a kiváló szellemű és nagyszerű játékosokból álló magyar válogatott olyan bravúrra is képes lehet, amellyel végleg leteszi a névjegyét Európában.

A csapattal együtt utazom magam is Jekatyerinburgba, ahonnan helyszíni beszámolókkal jelentkezem majd.