Vágólapra másolva!
Szombaton délután Szekszárdon kerül sor a női kosárlabda-bajnokság első szuperrangadójára, a bajnoki döntő megismétlésére. A KSC Szekszárd a legutóbbi két idényben az alapszakasz során hazai pályán legyőzte a Sopront, amely viszont a bajnoki döntőben visszavágott a tolnai alakulatnak. Mindkét csapat öt győzelemmel kezdte a bajnokságot, óriási csatára és szikrázó küzdelemre van kilátás.
  • Flammes Carolo Basket - Sopron Basket 80-74
  • KSC Szekszárd - Celje 90-56

Két nemzetközi meccs, így hangolt a két együttes a szombati találkozóra. (Igazán, csak az érdekesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy senkinek sem jutott eszébe a halasztás, pedig a jövő héten mindkét csapat újabb nemzetközi meccset játszik.) Mondjuk az Euroliga és az Európa Kupa mezőnye között nagy a különbség, de

a KSC fölényes győzelme egészen biztosan kiváló hangulatot teremtett Szekszárdon az Euroliga-selejtező elbukása után.

Viszont az is igaz, hogy éppen az idei döntő mutatta meg, hogy az alapszakaszban elért első helyezés még nem biztosíték az aranyérem megnyerésére. A tavalyi szezonban a KSC végzett az alapszakasz első helyén, a döntőben viszont a Sopron 3-0-s söpréssel nyert aranyat, úgy, hogy Roberto Iniguez együttese kétszer győzött Szekszárdon. Azok után történt mindez, hogy a KSC márciusban a Magyar Kupát éppen Sopronban nyerte meg a hazai pályán játszó zöld-sárga egylet ellen.

Oriási csata várható a Szekszárd-Sopron bajnoki rangadón Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Sopron váratlan Euroliga-veresége kétféle hatást válthat ki. Egy csapat ilyenkor vagy összezuhan, vagy a vereség hatására olyan erőre kap, amely ellen senkinek nem lehet ellenszere.

Roberto Iniguez a Franciaországban elvesztett EL-meccs estéjén elvonult a csapattal, hogy motivációs beszédet tartson.

Bár nem voltam ott, nem hallottam, hogy mi hangzott el, de azt tudni lehet, hogy a spanyol edző ebben a tekintetben (is) a szakmája legjobbja. Ezek után nagy kérdés, hogy mire megy majd a zsúfolásig megtelő szekszárdi sportcsarnokban a bajnokcsapat.

Egy kis statisztika az alapszakasz eddigi 5 meccse után Forrás: Origo

Amelynek éppen az a csapatrésze - a védekezés - esett szét az idegenbeli Euroliga-meccsen, amelyben addig a legerősebbek voltak.

A Franciaországban dobott 74 pont általában elég egy győzelemre, most azonban a kapott 80 miatt fájhat a Sopron feje.

Az első 20 percben 35, a második félidőben 45 pontot dobott a Carlolo. Már a 35 is sok, a 45 viszont végképp elfogadhatatlan Iniguez számára.

Roberto Inigueznek lesz mit rendbe tennie a soproni játékosok fejében Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ami a Szekszárdot illeti, az Európa Kupa-szereplés mindenképpen könnyebb, mint az Euroliga-gyötrődés. Előbbiben a négyes csoportban összesen hat meccset játszik egy csapat, az Euroliga alapszakasza viszont 14 meccsből áll.

A szlovén Celje ellen eredményesen, olykor látványosan játszott a KSC, a svéd Frida Eldebrink 27 pontot dobott.

A bajnokságban eddig mindkét együttes az összes meccsét megnyerte, igaz, a KSC-nek még nem kellett játszania a Zala Volánnal és a Győrrel sem, ők a PEAC, a BEAC, a Csata és a Vasas ellen nyertek eddig. A Sopron viszont túl van a ZTE és a Győr elleni összecsapáson, mindkét rangadót győzelemmel hozták le Határék. Sőt, a szintén éremesélyesnek gondolt DVTK ellen is simán nyertek.

Székely Norbert szövetségi kapitány a helyszínen tekinti meg a rangadót és láthatja majd a fél magyar válogatott keretet egymás ellen feszülni. Az Origo is ott lesz a mérkőzésen és a helyszínről számolunk be a szombaton 17 órakor kezdődő összecsapásról. Bár ennek a két csapatnak a rivalizálása még nem vethető össze az egykori Sopron-Pécs összecsapásokkal, abban biztosak lehetünk, hogy mindkét fél kiemelt figyelemmel és nagy elszántsággal készül a rangadóra.