Vágólapra másolva!
A magyar bajnok MOL-Pick Szeged hazai pályán 30-28-ra győzött a német bajnok Flensburg-Handewitt ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában, ezzel megőrizte száz százalékos mérlegét a sorozatban.

A két csapat eddig kétszer, 2011 tavaszán találkozott egymással a nemzetközi sorozatban, a Tisza-parton egy góllal (26-27) nyert a Flensburg, Németországban viszont nagyon elverték a kékeket (33-20). Ezúttal viszont más volt a leányzó fekvése: a magyar bajnok remekül kezdte a BL-t, négyből négy meccset nyert, miközben a félelmetes németek - szintén hazájuk bajnokai - két győzelem mellett két vereséget is begyűjtöttek, ráadásul attól a Zágrábtól és Celjétől kaptak ki, amelyeket a Szeged legyőzött.

A Flensburggal nem utazott el Szegedre a dánok olimpiai bajnok és vb-ezüstérmes irányítója, Rasmus Lauge, de ott volt helyette Gottfridsson és Johannessen, de a komplett skandináv különítmény - dán, norvég és svéd klasszisok - mellett a német Holger Glandorf lehetett az egyik legveszélyesebb fegyver a szigorú szegedi védelem ellen és fantasztikus formában lévő hazai kapus, Marin Sego ellen.

Canellas góljával kezdődött a meccs, de az ellencsapás ébresztőt kellett, hogy jelentsen: a németek egy szempillantás alatt értek Sego kapuja elé a középkezdés után. A horvát kapus az ötödik percben megfogta az első hetest, Bánhidi Bence pedig belőtte az első gólját beállóból. Az európai szövetség (EHF) által is méltatott Mario Sostaric lerohanásával a nyolcadik percben már három góllal vezetett a Pick (5-2).

Egy ilyen előny a mai kézilabdában, pláne egy német csapat ellen nem számít komoly különbségnek, a 12. percben már csak egy góllal vezetett a magyar bajnok. Juan Carlos Pastor csak a félidő közepén küldte pályára Canellas helyett Dean Bombacot, akiben mindig benne van az extra. De Glandorfban is, a huszadik perc tájékán az ő góljaival tartotta a lépést a Flensburg, de a január Európa-bajnokság legértékesebb játékosa, a svéd Gottfridsson is betalált, így a játékrész kétharmadánál egy gól volt a hazaiak előnye (9-8).

A flensburgi felzárkózást szegedi henger követte, a Tisza-partiak másfél percen belül lőttek három gólt,

amire nem érkezett válasz, ráadásul Sego újabb ziccert fogott, most Wanne bosszankodhatott.

Federico Maqueda játéka egyre jobban illeszkedik a szegedi rendszerbe Forrás: MOL-Pick Szeged/Facebook

Aztán Bombac is betalált és 13-9-nél minden szépnek tűnt, amikor Balogh Zsoltot állították ki, de 0-1-el lehozta a Pick a két percet, ráadásul egy időkérés után ő lőtte a következő szegedi gólt.

A vendégek kapusa, a bosnyák Buric az utolsó percekben kezdte úgy érezni, hogy neki is hozzá kellene tennie a meccshez, fogott is két ziccert, elől pedig kihasználták a szegedi védelem hibáit, és Golla találatával 14-14-nél utolérték a hazai csapatot. A félidőt Balogh gólja és Sego nagy védése zárta le, így minimális szegedi előnnyel mehettek szünetre a felek.

Félidei számok szerte Európából:

2. félidő

Négy percet kellett várni az első gólra, ekkor Sigurmannsson talált be egy kiállítással párban megítélt hetesből, igaz ekkor már túl voltunk Sego-bravúron, aki a német kiállítás lejártának pillanatában

a gólszerzők közé is felíratkozott egy egész pályás találattal (18-15).

A hetedik percben Jeppsson lőtte az első vendég gólt, majd Buric fogta meg Sigurmannsson hetesét, de a vendégek edzője így is jobbnak látta időt kérni, mert nem olvadt a szegedi előny, ami az 40. percben négy gólt volt (20-16).

Jól játszott a Pick, a sokat mozgó, meg-megnyitott hatos fal ellenszerét nem találta a Flensburg, Sostaric cunderezésével pedig 13-8 után újra öt góllal vezetett a magyar bajnok, ezúttal 23-18-ra. Bombac is megtalálta a góllövő formáját, amire válaszul Buric helyett Bergerud érkezett érkezett a német kapujába.

Olajozott szegedi támadójáték:

Azt sajnálhattuk, hogy egy két perces emberelőnyt nem sikerült kihasználnia a Picknek.

Az utolsó tíz perc 27-21-es szegedi előnnyel és Maqueda kiállításával indult, amit 0-1-el lehozott a Szeged, de nagyon kellett figyelni, mert Zachariassen két góljával máris olvadt az előny. Kicsit megakadt ekkor a szegedi gépezet,

de a legjobbkor jött Bombac újabb gólja,

majd kétszer is a kezében volt a meccslabda, amit végül Bánhidi Bence értékesített Zsitnyikov álompassza után. Ő lőtte az utolsó hazai gólt is, azaz a Pick ötből ötöt nyerve kezdte a BL-t, ráadásul nem is akármilyen skalpokat begyűjtve.

A hatodik fordulóban egy még ennél is nehezebb feladat vár a MOL-Pick Szegedre, a magyar bajnoknak ugyanis Párizsban lesz jelenése, a PSG vendégeként.

Eredmény, BL-csoportkör, 5. forduló:
MOL-Pick Szeged–Flensburg-Handewitt 30-28 (15-14)
a magyar csapat gólszerzői: Sostaric 6, Bánhidi 4, Bombac 4, Maqueda 4, Sigurmannsson 3, Balogh 2, Källman 2, Bodó 1, Blazevic 1, Canellas 1, Sego 1, Zsitnyikov 1

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 10 9 1 0 341-287 54 18
V
GY
GY
GY
GY
2.
SC Magdeburg 10 8 2 0 315-279 36 16
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Veszprém 10 7 3 0 350-318 32 14
GY
GY
GY
V
V
4.
Montpellier 10 5 5 0 293-282 11 10
V
GY
GY
V
GY
5.
GOG 2010 10 5 5 0 309-319 -10 10
V
V
V
GY
V
6.
Orlen Wisla Plock 10 3 7 0 271-280 -9 6
GY
V
V
GY
GY
7.
Porto 10 3 7 0 290-341 -51 6
GY
V
V
V
V
8.
Celje Pivovarna Lasko 10 0 10 0 292-355 -63 0
V
V
V
V
V