Vágólapra másolva!
Szerdán délután 4 órakor Jekatyerinburg-Sopron Basket döntőt rendeznek a női kosárlabda UMMC Kupában az Ural-menti városban. Az orosz együttes legjobb légiósai a tenerifei világbajnokságon küzdenek, így "csak" a komplett orosz válogatott lesz a magyar bajnok ellenfele. A Sopron büszkén mondhatja el magáról, hogy egy év alatt harmadszor játszik döntőt a világ legerősebb női kosárlabda klubcsapatával. Nem mellesleg ez a párosítás a tavaszi Euroliga-finálé visszavágója is lehet.

Munkatársunk helyszíni jelentése Jekatyerinburgból.

A Jekatyerinburgban állomásozó magyar konzul, Szűcs Szergej mesélte, hogy 2017-ben, amikor a Sopron Basket a mostanihoz hasonlóan döntőbe jutott ezen a tornán, az orosz szervezők arra kérték, hogy adja majd át az ezüstérmeket a magyaroknak.

Aranyérem átadás lett a dologból.

Mert a Sopron 68-60-ra legyőzte félelmetes ellenfelét és a torna története során először külföldi klubcsapatként megnyerte a trófeát. 2009-ben az amerikai női kosárválogatott volt a másik külföldi győztes csapat itt, de a nemzeti együttes nem egyenlő egy klubcsapattal - amúgy az összes kiírást a Jekatyerinburg nyerte meg.

A 2017-est kivéve.

Ma már tudjuk, hogy az a soproni győzelem volt az első lépés azon az úton, amelyet a magyar bajnok baszk edzője, Roberto Iniguez és a csapat együtt tett meg.

Roberto Iniguez, a Sopron Basket vezető edzője. Edzések között a világ legerősebb klubcsapata ellen játszik döntőt az UMMC Kupán Forrás: UMMC

A többi ismert: ezüstérem az Euroligában, aranyérem a bajnokságban, második hely a Magyar Kupában - ez utóbbi az egyetlen pötty az amúgy hófehér papíron. A közös sztori második évének kezdeztén a Nagyezsda Orenburg ellen aratott győzelem az első olyan állomás, ahol érdemesebb több időt eltölteni, mielőtt az állandóan mozgásban lévő kosárexpressz tovább haladna.

Szerdán délután gyakorlatilag a komplett orosz válogatott ellen lép pályára a Sopron az idei döntőben.

Mindez azért is érdekes, mert november 22-én ugyanebben a csarnokban Oroszország-Magyarország Eb-selejtezőt rendeznek. Normális esetben (ha a magyar csapat négy nappal korábban Tiranában megveri Albániát) az oroszok elleni selejtező nem oszt, nem szoroz, mert mindkét válogatott kéz a kézben mehet a 2019-es női Európa-bajnokságra. Ám akárhogy is nézem, a magyar válogatott nem soproni tagjainak érdemes lenne az internetes közvetítést megnéznie, már csak azért is, hogy tudják, mire számítsanak.

A Sopron Basket sejti. A magyar női kosárlabdasportban ennyire profin összerakott és menedzselt klub még nem volt - nem véletlen, hogy

minden idők legjobb európai kupaeredménye is az övék az idei Euroliga második hellyel.

Bár a klubvezetés most is nagyon óvatos (egy éve is az volt), az már most látszik, hogy Roberto Iniguez edző a második szezonjában is szeretne nagyot dobni. Az általa járt út a magyar edzőknek és szakembereknek azért szokatlan, mert a felkészülés alatt nem sokan vállalják fel, hogy Euroligás cseh, vagy orosz ellenfelekkel szemben tesztelik a csapatukat. (Mondjuk ehhez az is kell, hogy más magyar gárdák egyáltalán eljussanak erre a szintre, hogy meghívást kapjanak az USK Prágától, vagy az orosz együttesektől.) Arról nem is beszélve, hogy Iniguez a jekatyerinburgi napokat is úgy alakítja, hogy az edzésterhelést megkapják a játékosai. Egyszerűbben szólva:

elutazott Európa végébe (vagy Ázsia elejére), hogy edzések között orosz medvékkel birkózzon.

A sárga mezes Nagyezsda Orenburg ellen remek győzelmet aratott a magyar bajnok Forrás: UMMC

Hétfőn úgy álltak neki az Orenburg elleni elődöntőnek, hogy

18 órával korábban landoltak Jekatyerinburgban,

majd Iniguez reggel hatkor felkeltette a társaságot, majd a meccs előtt még edzést tartott. Az Orenburg elleni első negyedben látott játék ennek volt az eredménye, de aztán az első szünetben angolul levágott baszk-stílusú dörgedelem hatott - a Sopron onnantól kezdve kezébe vette az elődöntő irányítását és hatvan pont alatt tartotta az Euroliga idei kiírásában is induló Orenburgot.

A számszerű végeredmény (67-56) mellett Aleksandra Crvendakics és Angela Salvadores ponterős játéka is kellett a győzelemhez.

Előbbi 28, utóbbi 17 pontot dobott orosz ellenfelének. Nemcsak ez volt a nagy dolog, hanem az is, hogy a magyar csapat védekezése nyomán az oroszok több támadásukat nem tudták kosárral befejezni, mert lejárt a támadóidejük. Erre a védekezésre szerdán is nagy szükség lesz, mert a 4000 néző által tüzelt UMCC biztosan itthon akarja tartani a kupát. Két olyan orosz játékosa van a hazaiaknak, akik a közeljövő világsztárjai lehetnek:

Raisza Musina és Marija Vadejeva.

A svéd Amanda Zahui (zöld mezben) beépítése az egyik nagy feladata a Sopron edzőjének Forrás: UMMC

A svéd Umea ellen 79-50-re megnyert elődöntőben a két orosz csillag összesen 40 pontot dobott - az ő kikapcsolásuk lehet a szerdai finálé kulcskérdése. Ha ez sikerül, akkor a címvédés is összejöhet a Sopronnak az UMMC Kupán. Ha nem, akkor sem történik semmi baj, mert az Euroliga-szezon október 24-i rajtjáig még egy hónap van hátra.

Addig kell Iniguez-edzőnek beépítenie a csapatba a szerdán Sopronba érkező kétszeres világbajnok amerikai Candice Durpee-t és finomhangolnia a svéd óriás, Amanda Zahui játékát.

A Sopron magyar játékosai közül Dubei Debóra és Határ Bernadett lehet az, aki ebben a szezonban több Euroliga-játéklehetőséget kap, de ehhez mindkettejüknek minden egyes nap meg kell feszülniük és bizonyítaniuk, hogy erre érdemesek.

A Sopron 2017-ben megnyerte az UMMC Kupát Forrás: Sopron Basket

Mindketten stabil tagjai a magyar válogatottnak, az ő jó játékukból a nemzeti csapat is sokat profitálhat. Határnak az Orenburg ellen - finoman szólva - nem ment a játék, pedig a korábbi edzőmeccseken 20-30 pontokat szórt. Inigueznél ebből sokáig nem lehet megélni - kábé

az adott edzőmeccs lefújása után öt perccel már azt magyarázza a lányoknak, hogy a világklasszis kosarasok az év minden napján úgy kelnek fel, hogy az adott napon akarnak a legjobbak lenni.

Az UMMC Jekatyerinburg-Sopron Basket kupadöntőről az Origo a helysznről számol be.