Vágólapra másolva!
A mi fájdalmunk soha nem lehet kisebb, mint az ellenfeleink fájdalma. Nem fogom hagyni, hogy ezeket a srácokat igazságtalanul bántsák - mondta lapunknak a hollandiai Almere-ben Sztojan Ivkovics, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya. A 74-59-re idegenben megnyert vb-selejtezőt követően a 23 pontot dobó Vojvoda Dávid arról beszélt, hogy az egész csapat nagyon szeretne eljutni a jövő évi világbajnokságra.

A 23 pontot szóró Vojvoda Dávid a mérkőzést követően így értékelt az Origónak. "Talán a 2017-es Európa-bajnokságon a csehek és a románok ellen játszottunk ennyire jól, mint most, a hollandok elleni összecsapáson" - mondta Vojvoda.

Meg akartuk mutatni, hogy ezt a válogatottat nem lehet lebecsülni.

A 23 pontos Vojvoda Dávid fantasztikus játékot mutatott be Hollandia ellen Forrás: Origo

Három napon keresztül elemeztük a hollandok játékát. Hazai pályán 59 pontot dobtak - ez mindent elárul a csapatvédekezésről. Ezzel nyertük meg az összecsapást. Ez a győzelem akkor ér majd sokat, ha hétfőn tudunk győzni az olaszok ellen Debrecenben."

Akik látták a meccset, észrevehették, hogy mentálisan nagyon egyben volt a magyar társaság. "A Szolnokkal készültem négy hetet, izomlázam volt, fájt mindenem, így érkeztem meg a válogatotthoz" - mondta Vojvoda Dávid.

Sok ilyen lesz még, szoknom kell ezt is. Ennek a válogatottnak mentálisan soha nem voltak gondjai, erről a szövetségi kapitány gondoskodik."

A hollandok elleni összecsapás előtt hat nappal Belgrádban játszott zárt kapus edzőmeccset a magyar férfiválogatott, ott a szerbek 99-43-ra nyertek. Szinte még le sem fújták az összecsapást, amikor megjelentek az első károgó vélemények, amelyek szerint Ivkovics kapitány a vágóhídra vitte a csapatot, de Vojvoda Dávidnak erről merőben más a véleménye. "Bár én nem voltam ott a szerb fővárosban, annak a felkészülési összecsapásnak is óriási haszna volt.

A védekezés nagyon szépen összeállt Almere-ben Forrás: FIBA

Mit szűrhettek le ebből? Hogy ezeket (mármint bennünket) fél kézzel is elintéznek. A negatív hírekkel mi nem foglalkoztunk, de a belgrádi meccsen részt vevők megtapasztalhatták, hogy milyen a legmagasabb szinten játszani.

2014 augusztusában a portugálok elleni Eb-selejtezőn idegenben 38 pontot kaptunk a teljes meccsen, ehhez tudnám hasonlítani ezt a mostani összecsapást, mert akkor és most játszott a csapat ennyire koncentráltan és végig agresszívan. És négy éve domináltunk úgy idegenben, mint most. Rosco Allen, Hanga Ádám nem volt itt velünk, Eilingsfeld János hamar megsérült - ennek ellenére hoztuk ezt a hollandiai meccset."

Nincs komoly baja Eilingsfeldnek

A mérkőzés első félidejében ijesztőnek tűnő sérülést szenvedett Eilingsfeld János, akit óvatosságból a helyi kórházba kísértek. A vizsgálatok szerencsére nem állapítottak meg súlyos sérülést, szombaton hajnalban a magyar játékos már csak rossz emlékként tekintett a történtekre.

A vb-selejtező második szakaszából az első három együttes jut tovább a 2019-es világbajnokságra. Ez most még az álom kategóriája, de minden egyes győzelemmel közelebb kerülhetünk a megvalósuláshoz.

A védekezés nagyon szépen összeállt Almere-ben Forrás: FIBA

Amikor elkezdtük a selejtezőket, azt mondtuk, hogy Kína, mást nem is tehettünk, hiszen ha nem így gondolkodnánk, akkor minek lejátszani az egész sorozatot. Nagyon remélem, hogy történelmet írhatunk. Miért ne álmodozzunk? Sportolók vagyunk, azért küzdünk, hogy ott lehessünk a jövő évi férfi kosárlabda-világbajnokságon.

A magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics is boldogan válaszolt az Origo kérdéseire.

Amióta ön a szövetségi kapitány, tétmeccsen játszott-e már idegenben ilyen jól a magyar válogatott?
Nagyon sok jó meccsünk volt, de a hollandiai összecsapás mégis más volt.

Miben volt más?
Abban, hogy a Magyarországon lévő hangulat ránk ragadt és feltüzelt bennünket. Mi nem szeretjük, ha bárki piszkál bennünket - főleg, ha az a piszkálódás igazságtalan.

A tiszteletet megérdemeljük. Az sem tetszett, hogy a szakértők eleve a hollandokat tartották esélyesebbnek. Mire fel? Ezen a mérkőzésen az jött le számomra, hogy büszkék lehetünk a magyarságunkra és arra, ahogyan harcolni tudunk.

Óriási győzelmet aratott a fehér mezes magyar válogatott Forrás: Origo

Mi abban a pillanatban euforikus állapotban vagyunk, ha felkerül ránk a címeres mez.

Ezt az elmúlt nyolc évben értük el. A tavalyi Európa-bajnokság után én is azt hittem, hogy a csúcsról - mert nekünk az az Eb-szereplés valahol a csúcs megmászása volt - időszakosan lefelé vezet majd az út. Boldog vagyok, hogy a csapat nem ezt az utat választotta.

Hat nappal a hollandok elleni meccs előtt ön Belgrádba ment a csapattal, hogy zárt kapus edzőmeccset játsszon az olimpiai ezüstérmes szerbekkel. A 99-43-as vereség után rögtön megjelent, hogy vágóhídra vitte a fiatalokat. Miért mentek el Belgrádba?
Szakmai döntés volt a szerbek elleni felkészülési meccs. Nem kell mögötte mást keresni és nem kell azt az eredményt a hollandiai sikerrel összekötni.

Én nem szégyellek kikapni a szerbektől, de csak akkor nem, ha a csapat mindent megtett. A tavalyi sikeres Eb előtt olyan felkészülési sorozatmeccseket vívtunk, amit nagyon kevesen. Volt, hogy egy megnyert összecsapást elvesztettünk, de a lényeg az volt, amit az Európa-bajnokságon produkáltunk.

Van arra esély, hogy ez a csapat eljusson oda, ahol még a sportág történetében magyar férfiválogatott soha nem járt? Azaz a világbajnokságra?
Visszakérdezek.

Volt realitása, hogy most így állunk ebben a csoportban? Nem volt. Elmondom, mi az, ami nekem nagyon fáj. A Koszovó elleni vb-selejtezőt június legvégén játszottuk.

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány az egyik időkérésnél Forrás: Pókász Endre

A magyar sajtó nagy része azzal foglalkozott, hogy micsoda nehézségei vannak a koszovói csapatnak, nem azzal, hogy a magyar válogatott milyen lehetetlen körülmények között, hány hiányzóval megy neki annak a meccsnek, amelyen a továbbjutásunk múlt az első szakaszból.

Álljunk meg egy szóra, nekem nem tisztem ebben az ügyben igazságot tenni, de akkor a koszovói együttes egyik játékosa pár nappal a meccs előtt tragikus közlekedési balesetben elhunyt.
Ez így igaz. Odamentünk, leróttuk a kegyeletünket, táviratot küldtünk, magam kerestem fel a családot. De Hanga Ádám vagy Allen Rosco hiánya kisebb jelentőségű dolog kell, hogy legyen? Nem hiszem. Ez nagy tanulság volt a számunkra.

Én amikor letettem az állampolgári esküt, azt mondtam, hogy a "hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom". Erre gondolok mindig, amikor elkezdődik egy válogatott meccs, és erre gondolok akkor, amikor igaztalanul bántanak bennünket.

"Amíg én vagyok, harcolni fogok ezért a csapatért, a srácokért. Ha kell, mindenkivel összeveszek, akik igazságtalanul bántanak bennünket, legyen az tévé, újság, vagy akárki" Forrás: fiba.com

És ezt akkor is így gondolom, ha nem jutunk ki a világbajnokságra. Amíg én vagyok, harcolni fogok ezért a csapatért, a srácokért.

Hétfőn az olaszok elleni összecsapással Debrecenben folytatódik a vb-selejtező. Üzenne valamit a debreceni közönségnek?
Nem kell nekik semmit üzennem, mert egy évvel ezelőtt a Koszovó elleni vb-selejtezőre is kijöttek hatezren szurkolni nekünk. Akkor ez nagyon meglepett, nem véletlenül térünk vissza most Debrecenbe. Nem hiszem, hogy most egyetlen szék is üresen maradna a Főnix Csarnokban.

Ott lehetünk a kínai vb-n?
Baklava evése volt a tervben?

A cél a képen - ide szeretne eljutni a magyar férfi kosárválogatott Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Benne volt a kalapban, hogy a 2017-es Eb-n a kolozsvári csoportmeccsek után Isztambulba megyünk a nyolcaddöntőre?

Nem.
Na látja. Maradjunk annyiban, hogy most még a rizsevésről nem szeretnék hosszas elemzést nyitni.