Vári Attila: Szent dolog legyen a magyar férfi vízilabda-válogatottban szerepelni

SWIM-WC-WPOLO-HUN-GRE Square
Hungary's Attila Vari jubilates after a goal against Greece, 24 July 2003 in Barcelona, during their 10th FINA Water polo World Championships men's semi-final match.AFP PHOTO/LLUIS GENE / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
Kemény Dénes lemondása után szeptember 30-án tartja tisztújító közgyűlését a Magyar Vízilabda Szövetség. Sydney és Athén olimpiai bajnoka, a 42 éves Vári Attila benyújtotta pályázatát az elnöki posztra. Az elnökjelölt a szövetség kommunikációját alapjaiban formálná át, szerinte a mindenkori magyar válogatottakban szent dolog a szereplés, és felesleges a legeredményesebb magyar csapatsportág halálát vizionálni.

Mikor érezte először, hogy érdemes elindulnia a Magyar Vízilabda Szövetség elnöki posztjáért?
Kemény Dénes a nyáron a sajtóban jelentette be, hogy lemond. Ez akkor vált hivatalossá, amikor az elnökségnek is elmondta ugyanezt. Én a nem hivatalos bejelentést követően gondolkodtam el először azon, hogy indulhatnék.

Ez sok erőt adott és ad. Így lettem elnökjelölt. Hiszen akkor érdemes egy ilyenbe belevágni, ha megvan a megfelelő támogatottság. Úgy érzem, hogy jelen esetben megvan.

Ellenfele, más elnökaspiráns van-e önön kívül?
Egyelőre nem tudok arról, hogy lenne, de a tisztújító közgyűlés szeptember 30-án lesz, addig pedig még ez a helyzet is megváltozhat.

Mi ma a magyar vízilabdasport legnagyobb problémája?
Nagy baj nincsen.

Azt tudomásul kell venni, hogy a közvélemény ebben a sportágban a férfiválogatottól mindig aranyérmet vár,

ezt kellene a játékosoknak feldolgozni, a szövetségnek pedig úgy kommunikálni, hogy az emberek azt is elfogadják, ha nem minden világversenyen nyerünk aranyérmet. Az ugyanis nem igaz, hogy a férfi szakág nem hoz semmilyen eredményt.

A kétszeres olimpiai bajnok Vári Attila pályázik az Magyar Vízilabda Szövetség elnökének Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jó, a barcelonai Európa-bajnokság nyolcadik helyezése nem éppen fényes siker, azt is megértem, hogy mindenki erről beszél, de az augusztusi junior világbajnokságon harmadik lett a magyar férficsapat.

Ebbe kell kapaszkodni, ezt kell kommunikálni.

A felnőtt férficsapatnak idén kellett átesni a fiatalításon, hiszen a 2017-es budapesti vébén nem lehetett ezt megtenni. 2019 már az olimpiai kvalifikáció éve lesz, nekünk erre kell most odafigyelni.

El tudja azt képzelni, hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott nem jut ki a 2020-as nyári olimpiára?
Nem tudom elképzelni.

Pedig az eredménykényszer 2019-ben még erősebb lesz, mint amilyen idén volt. Hogy lehet úgy kísérletezni, fiatalítani, ha közben ez az állandó elvárás ott van a csapaton?
Ördögi kör ez. A játékosoknak, a mindenkori szövetségi kapitánynak ezt a terhet el kell viselniük.

Egy új elnök általában új csapatot is épít. Ha szeptember 30-án önt választják meg a szövetség első emberének, akkor a két szövetségi kapitány, Märcz Tamás és Bíró Attila folytathatja a munkáját?
A szövetségi kapitányok személye nem elnöki, hanem elnökségi hatáskör. Az elnökség mind a két mesterben maximálisan megbízik, velük erre az olimpiai ciklusra terveztünk. Nem gondolom, hogy bármilyen változtatás kellene, de még egyszer mondom,

Két olimpiát nyert, 2000-ben és 2004-ben. Nem nagyon lehet emlékezni arra, hogy abból a csapatból bárki azzal állt volna elő, hogy fáradt és ezért szüneteltetni szeretné a válogatottságát. Márpedig ezzel a jelenséggel 2018 nyarán találkozhattunk.
Akkor jóval kevesebb meccset kellett játszanunk, mint egy mai játékosnak.

Ezzel együtt, aki erre a sportágra adja a fejét, annak a válogatottság legyen szent dolog.

A nap 24 órájában, az év 365 napján álljon a nemzeti csapat rendelkezésére.

„Aki erre a sportágra adja a fejét, annak a válogatottság legyen szent dolog.” Fotó: Csudai Sándor - Origo

A lemondások, a pihenéskérések morális kérdéseket is felvetnek.

Azt kell megnézni, hogy mindezt hogyan lehet morálisan kezelni.

Hogyan lehet?
Szerintem sehogy. Aki végigdolgozza a nyarat, az legyen válogatott. Speciális, nehezítő körülmények, nem várt sérülések persze mindig akadnak, de ez egy másik kérdés.

Ha elnök lesz, akkor leül a magukat szüneteltetőkkel?
Ez az elnökválasztás után esedékes, ráadásul sportszakmai kérdés, nem mennék ebbe most bele. Annyit azonban elmondok, hogy jó lenne, ha mind az elnökség, mind a szakmai stáb egységes álláspontot alakítana ki ebben az ügyben.

Mekkora sebet ejtett a sportágon az idei barcelonai Európa-bajnokság 8. helyezése?
Nem ejtett akkorát, mint amekkorát a közvélemény gondol, csak az egész nagyon rosszul volt kommunikálva.

Az újságírók részéről, vagy a vízilabda oldaláról?
Sajnos, a mi részünkről is.

Mi is ezt szeretnénk. Idén nyáron az volt a legfontosabb kommunikációs panel, hogy csak valahogy legyünk benne a négyben.

Märcz Tamás szövetségi kapitány a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján, az 5-8. helyért játszott Magyarország - Montenegró mérkőzés végén 2018. július 26-án. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ez a rész túl lett dimenzionálva.

Na, jó, de ha azt mondják az Eb előtt, hogy ezt a versenyt most engedjük el, csapatépítés folyik, nézzük így a dolgokat, az hasznosabb lett volna?
Igen, de ez nem azt jelenti, hogy ne nyerjük meg. Tegyünk meg mindent ezért. Csak el kellett volna azt is mondani, hogy a pakliban az alsóházas meccsek lehetősége is benne van.

Amúgy az, hogy az alsóházban ötödikek vagyunk, vagy nyolcadik helyen végzünk, az mindegy?
Egyáltalán nem az. Ráadásul egyre több ország jön fel a férfivonalon. Szó sincs arról, hogy a férfi vízilabda három ország belügye lenne. Ennek fényében egyáltalán nem mindegy az alsóházi helyezés.

A nőkről méltatlanul kevés szó esik, pedig az elmúlt két olimpián ők voltak bent a legjobb négy között. Ebben a szakágban Amerika jelenleg verhetetlennek tűnik. Valóban az?
Bíró Attila remek munkát végez, két éve Magyarország nyerte az Európa-bajnokságot, Barcelonában negyedik lett a csapat. Az olimpián az éremszerzés lehetősége simán benne van a magyar lányokban.

Keszthelyi Rita gólöröme Rio de Janeiró-i nyári olimpia női vízilabdatornájának negyeddöntőjében játszott Magyarország - Ausztrália mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ott az orvos, a dietetikus, a terapeuták mind-mind a csapatuk sikeréért dolgoznak. Ez a segítség 20-30 százalékos előnyt jelent nekik a többiekkel szemben.

Ha már ennyit beszéltünk a kommunikációról, a nyáron éppen a Facebookon indult el az a hógolyó, amely pillanatok alatt lavinává dagadt. Egy belgrádi emléktornán a 15 évesekből álló magyar válogatott a 9. helyért zajló mérkőzésen kikapott Máltától. Száz és száz komment született, amely azt vizionálta, hogy itt a vég. Itt van?
Nincs. Nagyon sajnálom a csapat edzőjét, Varga Tamást, mert rajta csattant minden. Pedig ő nem tett mást, mint tudatosan elkezdett felépíteni valamit a fiatalokkal. Eleve olyan nemzetközi tornákra mentek, ahol a mieinknél idősebb játékosok szálltak vízbe.

Máltán amúgy a világ egyik legjobb nyári bajnoksága zajlik, ez persze nem ment fel bennünket. A szövetségnek a jövőben erre is oda kell figyelnie.

Vári Attila szerint egyetlen magyar vízilabdacsapat se kapjon ki Máltától Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy ilyen emléktornát is úgy kell kommunikálni, hogy ne ezekről a 15 éves srácokról szedje le mindenki a keresztvizet. A mai világban két pillanat alatt hír keletkezik mindenből – ezt nekünk is figyelembe kell venni.

Az olvasó csak annyit lát, hogy Málta elvert bennünket.

Ezt tényleg nehéz megmagyarázni és nem is ezt kell védeni, hanem azt, hogy ez a csapat milyen szakmai körülmények közepette készült, vagy ment el erre az emléktornára.

Van itt még más is, amely a huhogók táborának kedvenc témája. Nem csak a vízilabdában nagy kérdés, hogy jó-e az, ha a Magyarországon játszó légiósok elveszik a magyar tehetségek elől a játéklehetőséget?
Nem valós a probléma. Rátgéber László kosárlabdaedző a minap hívta fel a figyelmemet, hogy mi zajlik a spanyol kosárlabda utánpótlásban. Ott rengeteg tehetséges külföldi kapcsolódik be a munkába, akik aztán húzzák magukkal a spanyol fiatalokat.

A 2003-as barcelonai világbajnokságon Vári Attila gólöröme Forrás: AFP/Lluis Gene

Ha nálunk is magas szintű lesz a képzés, a tehetséges fiatalok meg fogják találni az utat a csapatokhoz.

Kevés az a minőségi magyar fiatal, aki meghatározó játékos lenne a magyar élcsapatokban. Ez az igazi probléma.

Kemény Dénes sokszor beszélt arról, hogy a zsenik kiválasztása helyett tömegtermelés folyik a sportágban. A vízfelület kevés, a vízilabdázni vágyó gyerekek száma sok, ebből elég nehezen lehet kikecmeregni. Osztja ezt a véleményt?
2011 óta a sportág elképesztő lehetőségeket kapott a TAO-nak köszönhetően befolyt pénzbeli támogatások miatt. Valóban, rengeteg a gyerek, majdnem megdupláztuk a sportolói létszámot. Az uszodafejlesztések révén a vízfelület is egyre nő, tehát hamarosan ez a probléma is megszűnik. Eger, Szombathely, két olyan város, ahol nemrég új uszodát kapott a sportág.

Az elnöki pályázatának mik a legfontosabb üzenetei?
A hagyományt, a vízilabdacsaládot megtartva, a 21. század tudásalapú képzésének megfelelően folytatjuk tovább a feladatainkat. Ezt a legkisebbek képzésétől kezdve kell felépíteni. A szövetségben meg kell erősíteni a kommunikációt, ez a testület egyik legfontosabb feladata lesz.

Annak idején több csapattársa is azt mondta, hogy 1997 és 2000 között nyomasztó volt látni a sok magyar olimpiai bajnok nevét a Hajós Alfréd uszoda falán. 1976 és 2000 között 24 év telt el, ennyi ideig nem nyert a magyar férfiválogatott olimpiát. A mostaniaknak vajon nem nyomasztó az önök nevét olvasni?
Ne legyen az. Legyen ez inspiráló.

Ma már történelem. Sydney, 2000, olimpia. Balra a jelenlegi szövetségi kapitány, Marcz Tamás, középen Biros Péter, jobbra az elnöknek pályázó Vári Attila Forrás: AFP/Greg Wood

Biztos, hogy a mai játékosokon van egy kis nyomás, de ez egy ilyen sportág. Szerintem örülni kell annak, hogy a mi egykori háromszoros olimpiai győztes csapatunkból egyre többen kapcsolódnak be a szakmába, a gyerekek képzésébe.

Mi volt az önök generációjának a titka? Tényleg csak annyi, hogy jó időben, jó helyen és egyszerre született meg egy tucat zseni?
Ez is egy része volt. Nagyon jó edzőink voltak, de a legfontosabb az, hogy

Ezt vissza lehet 2018-ban hozni?
Vissza.