Märcz Tamás: Kemény időszak vár a magyar vízilabdára

Barcelona, 2018. július 28. Marcz Tamás szövetségi kapitány a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján a hetedik helyért játszott Magyarország - Oroszország mérkőzésen 2018. július 28-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Célirányos és kemény munkát kell végezni, egyénileg és csapatszinten is az olimpiáig a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint. Märcz Tamás csapata nyolcadik lett a barcelonai Eb-n, miután az utolsó helyosztón 9-8-ra kikapott Oroszországtól. A kapitány úgy látja, felgyorsult a nemzetközi póló, a magyar válogatottnak pedig szinte mindenben van lemaradása.

"Szinte az összes meccsen azt láttuk, hogy valamiért nem indul a gépezet az elején. A torna közben változtattunk ezen, Montenegró ellen már lehetett valami jelet látni, de most is álmosan kezdtünk. Nem értek oda az emberek, azok lőttek, akiket nem akartunk, hogy lőjenek, lassan reagálunk, utána idegesek leszünk. Csalódott vagyok, mert ez mindentől függetlenül megint egy újabb vereség" - nyilatkozta a kapitány nem sokkal a lefújás után.

Märcz Tamás szerint nagy lemaradást kell behoznia a magyar csapatnak Forrás: MTI/Illyés Tibor

Märcz Tamás szerint a frissebb, kezdeményezőbb játék lehet a kulcs a sikerhez. "Felgyorsult a nemzetközi vízilabda, fel kell nőni a feladathoz. Aki észbe kap az elején, aki jobban tudja a ritmust diktálni, aki jobb döntéseket hoz, aki reaktívabb, az győz. Aki elalszik, az gólokat kap. Elemezni fogjuk még a meccseket csapatszinten és egyéni szinten is.

Taktikailag nagyon éretlen ez a csapat, még rutinosabb és még átgondoltabb vízilabdát kell játszanunk, jó néhány csapat előttünk jár korban, rutinban, érettségben.

Tulajdonképpen mindenben van lemaradásunk,

ezért az elkövetkező két évben az olimpiáig célirányos és kemény munkát kell végezni egyénileg és csapatban egyaránt. Kemény időszak vár a magyar vízilabdára."

Az esetleges személyi változások már az őszi Világkupa előtt megtörténhetnek, de konkrétat még nem tudott mondani a kapitány. "Lesz egy pár hét pihenő, szeptemberben jö a Világkupa, ami egészen másfajta vízilabdát igényel. Megnézzük, hogy ki vesz részt azon, várhatók módosítások a mostani kerethez képest, hogy pontosan mik, azt majd át fogom gondolni.

Látjuk, hogy vannak bizonyos posztok, amik azért nem feltétlenül ütik meg a nemzetközi mércét,

ahol jobban kellene játszani, és elképzelhető, hogy valamilyen úton-módon előre kell lépnünk. Hogy találunk-e erre megoldást, és hogy az előrelépés lesz-e, majd kiderül. Behatároltak a lehetőségek, hogy ki képviseli a magyar vízilabda-válogatottat, néha egy-egy változtatás azokat is serkenti és felébreszti, akik épp kikerülnek, meg azokat is, akik látják, hogy milyen könnyen ki-be lehet kerülni."