Vágólapra másolva!
Nagyszerű győzelemmel kezdte a magyar U17-es női kosárlabda-válogatott a minszki korosztályos világbajnokságot. A Völgyi Péter vezette magyar csapat magabiztosan 85-61-re nyert Argentína ellen.

Bár a mérkőzés legelején a dél-amerikai válogatott vezetett, hamar kidomborodott a két csapat közti tudáskülönbség. A magyar válogatott egy évvel ezelőtt a franciaországi korosztályos Európa-bajnokságon ezüstérmes lett, így jutott ki a fehéroroszországi világbajnokságra, ahol az argentinokkal, Új-Zélanddal és Spanyolországgal került egy csoportba.

Az argentin válogatott a tavalyi U16-os Amerika-bajnokságon a harmadik lett az Egyesült Államok és Kanada mögött, a bronzmeccsen Kolumbiát legyőzve - ez a négy ország van most kint a vb-n a kontinensről.

Tóth Emília is nagyszerűen játszott Forrás: FIBA

Az első félidőben a Vasas játékosa, Dombai Réka játszott a legponterősebben - 20 perc alatt 14 pontot dobott. Az első negyedben az ellenfél 9-2-re húzott el, de ekkor a magyar válogatott is megérkezett a világbajnokságra. Szépen összeállt a csapatjáték, a mieink látványos támadásokat vezettek, több szép egyéni megmozdulás akadt. Az első negyedet 19-14-re, a másodikat 28-13-ra nyertük meg, ezzel már a nagyszünetre jelentős, 20 pontos előnyre tettünk szert, hiszen Magyarország 47-27-re vezetett.

Varga Alíz dob kosárra Minszkben Forrás: FIBA

Miután a meccs első félidejében minden fontos kérdés eldőlt, egyrészt a különbség volt csak kérdéses, másrészt az, hogy az edzőmérkőzéssé változott összecsapáson milyen játékelemeket tud gyakorolni a magyar csapat. A harmadik negyed az első kettőhöz képest szorosabb csatát hozott, de ezt is a magyar együttes nyerte meg 19-17-re.

A magyar válogatott nagyszerű játékkal győzte le az argentin csapatot Forrás: FIBA

A negyedik negyedben is csökkenetett koncentrációval játszott a magyar válogatott, de ez a világbajnokság sem egy meccsen dől el, úgyhogy nem itt kellett megszakadni.

Arra azért vigyáztunk, hogy az első félidőben megszerzett 20 pontos előny ne olvadjon el.

Ezt a tervet sikerült végrehajtani, a meccset Szirony Dorina remekbeszabott, sarkoból elengedett duplája zárta le.

A folytatás, ha lehet, még könnyebbnek ígérkezik, mert a magyar csapat azzal az Új-Zélanddal játszik vasárnap, amelyik 83-48-as vereséget szenvedett Spanyolországtól. Az tehát már most látszik, hogy ennek a csoportnak az első helyéért a magyar és a spanyol válogatott csap össze a jövő héten kedden.

Női kosárlabda U17-es világbajnokság, C-csoport, 1 forduló: Magyarország-Argentina 85-61 (19-14, 28-13, 19-17, 19-17)
A magyar csapat legjobb dobói:
Dombai 18, Varga 17.

A csoport másik mérkőzésén: Spanyolország-Új-Zéland 83-48