Vágólapra másolva!
Fehéroroszország fővárosában, Minszkben szombaton kezdődik az U17-es női kosárlabda-világbajnokság, amelyen a magyar válogatott is részt vesz.  Az elutazás előtt Völgyi Péter szövetségi kapitány beszélt az Origónak a várható esélyekről.

A magyar női csapat azzal vívta ki az idei vb-szereplést, hogy 2017-ben ezüstérmes lett az U16-os Európa-bajnokságon. Egy évvel ezelőtt Bourgesban a hazai pályán játszó francia csapat lett aranyérmes.

A szövetségi kapitány, Völgyi Péter szerint a minszki világbajnokság óriási lehetőség arra, hogy a magyar női utánpótlás megmutassa magát a világnak. A mieink a C-csoportban küzdenek majd, az ellenfelek sorrendben: Argenítna, Új-Zéland és Spanyolország lesznek.

Völgyi Péter, az U17-es női kosárlabda-válogatott szakvezetője Forrás: KISLACI/Kislaci

mondta az Origónak Völgyi Péter. "A spanyolok elleni utolsó csoportmeccsen meglátjuk, mennyit profitáltunk a felkészülésből. Úgy vettem észre, hogy a hispán csapatnak nem ízlett a mi játékunk, reménykedünk abban, hogy Minszkben nyerni tudunk ellenük."

Óriási dolog a magyar kosárlabdasportnak, hogy a válogatott világbajnokságra utazhat Forrás: Origo

A másik két ellenfél közül Új-Zélandról semmit sem tud a magyar szakvezetés, őket majd az Új-Zéland-Argentína nyitómeccsen lesz alkalom megfigyelni.

Az argentin csapatban van egy 190 cm magas irányító, az ellene való sikeres játék annak a mérkőzésnek a kulcsmomentuma lesz.

Völgyi Péter azt is elmondta, hogy szeretnének minél jobb helyen végezni a világbajnokságon, viszont a vb utánaz olaszországi Udinében szinte azonnal kezdődik a korosztály utánpótlás Európa-bajnoksága, ahová szinte ugyanaz a válogatott utazik, mint amelyik a minszki vb-n szerepel. "Hét meccs vár ránk a vb-n és hét az Eb-n, ez rendkívül nagy terhet ró a csapatra, magam is kíváncsi vagyok, hogyan fogjuk bírni ezt a terhelést" - tette hozzá Völgyi Péter.

A tavalyi Eb-ezüstérmes magyar válogatott a minszki vb-n is bizonyíthat Forrás: FIBA

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi utánpótlás-válogatottból ki lehet az, aki a legkiemelkedőbb teljesítményre képes, vagy előzetesen kit lehet kiemelni a magyar csapatból, Völgyi azt mondta, hogy 6-7 olyan lány van ebben az együttesben, aki három év múlva akár a felnőtt válogatottban is szerepelhet. "Egyénileg, főleg a világbajnokság megkezdése előtt senkit sem szeretnék kiemelni" - tette hozzá a magyar szakember.

A magyar női válogatott csoportmérkőzései Minszkben:

2018. július 21. szombat, 14.30: Magyarország-Argenítna
2018. július 22. vasárnap 12.45: Magyarország-Új-Zéland
2018. július 24. kedd 12.45: Magyarország-Spanyolország