Vágólapra másolva!
Ki gondolta volna, hogy a negyedik is ennyire sima lesz? A női röplabda bajnoki döntő negyedik összecsapásán a címvédő Békéscsaba 2-1-es előnnyel látogatott Nyíregyházára, ahol győzelem esetén bajnoki címet ünnepehetett. Az első két szettben még jól tartotta magát a hazai együttes, de a harmadikban beindult a BRSE-henger, így a vendégcsapat 3-0-ra győzött. Ez pedig azt jelentette, hogy 3-1-es összesítéssel sorozatban ötödik magyar bajnoki címét ünnepelhette a viharsarki együttes. A csabai lányok példátlan sikersorozatot ünnepelhetnek.

Az életben maradás volt a tét a házigazda Fatum Nyíregyháza számára a női röplabda bajnoki döntő negyedik mérkőzésén, ugyanis a vendég Linamar BRSE összesítésben 2-1-re vezetett az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban.

Azaz békéscsabai győzelem esetén összejöhetett a sorozatban ötödik bajnoki cím a viharsarkiaknak.

Mintegy 1500 néző gyűlt össze a nyíregyházi Continental Arénában, közülük nagyjából 200-an érkeztek Békéscsabáról. A mérkőzés elején ők örülhettek jobban, a Csaba ugyanis 5-1-gyel kezdett, köszönhetően a kiváló mezőnymunkának és a sáncnak. Ekkor a hazaiak mestere, Hollósy László gyorsan időt kért. Innentől állandósulni látszott a 3-4 pontos különbség, majd a hazaiak Francesco Genesis nyitásaival felzárkóztak 8-9-re, ekkor a vendég edző, Kormos Mihály gondolta úgy, hogy ideje szusszanni egyet.

Eleinte rendkívül szorosan alakult a döntő utolsó meccse Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ez jót is tett a csapatnak, a kapitány Dobi Edina nyitásaiból zsinórban három pontot is szerzett az együttes, így megint Hollósy kért időt. Kettő pontnál azonban nem jutott közelebb a Fatum, sőt, Lucia Fresco bombájával már néggyel ment a Békéscsaba (18-14). A szett hajrájára azonban erőre kaptak a hazaiak és feljöttek egyetlen pontra, izgalmas végjátékra volt kilátás.

20-20-nál szinte felrobbant a csarnok, ráadásul nemcsak az állás, hanem a színvonal miatt is izgalmasan alakult a meccs.

Elképesztő pontot nyert meg a Fatum, de nem tudta meglovagolni a lendületet, a BRSE jutott szettlabdához –egy erősen vitatható ítélet után. Ezt az egész játszmában fantasztikusan játszó Bodnár Dorottya sáncával be is húzta a Csaba, amely így két szettre került a bajnoki címtől.

Bodnár Dorottya (10) pazarul játszott az első szettben Fotó: Hirling Bálint - Origo

A második szett két pazar liberó-megmozdulással indult, a hazaiaknál a héten érettségiző Tóth Fruzsina, a vendégeknél Molcsányi Rita szedett össze egy-egy labdát a föld alól, végül a csabaiak jöttek ki jobban az adok-kapokból. Ezt zsinórban három nyíregyházi pont követte, majd két rossz nyitást láthattunk. 6-5-nél átvette a vezetést a címvédő, de Szanja Kalicsanyin nyitása azonnal visszahozta a szettbe a Nyíregyházát. A 17 éves Glemboczki Zóra azonban remek szériát hozott össze a szerváival, így hamar ellépett 3 ponttal a BRSE, de jó nyitásokkal vissza tudott kapaszkodni az idei Magyar Kupa-győztes Nyíregyháza. 16-16-nál ismét egál volt, majd 18-17-nál egy jó sánc után már a Fatumnál volt az előny.

Ebből aztán 20-20 lett, ahogy az előző szettben is, de ennek a végjátéka jóval szorosabban alakult, ugyanis 23-23-nál megint döntetlen volt az állás.

Szettlabdához viszont ezúttal is a BRSE jutott, és most Glemboczki blokkja zárta le a játszmát. 2-0-ra vezetett ezzel a címvédő.

Óriásit küzdött a Fatum Nyíregyháza Fotó: Hirling Bálint - Origo

A harmadik szettben már a bajnoki címért játszott a Békéscsaba, ráadásul igen jól, 3-0-val kezdett, amiből aztán 6-2 lett. Persze nem adta magát könnyen a Nyíregyháza, minden erejét megmozgósítva próbálta tartani magát. Az viszont nem segítette a csapat dolgát, hogy a túloldalon Ivanovics is kezdett magára találni, miközben a BRSE védekezése is jól muzsikált. Egyre nagyobb különbséget alakított ki a Békéscsaba, amely már 21-12-re is vezetett, a Fatum pedig kezdett megtörni. 24-14-nél bajnoki labdához jutott a címvédőt, amelyet végül Lucia Fresco be is ütött. Ez pedig azt jelentette, hogy a 2017-2018-as szezon bajnoka a Linamar-BRSE együttese, immáron zsinórban ötödször. A vendégszurkolók elárasztották pénztárgép-szalagokkal a pályát, kezdődhetett a fieszta. Jöhetett a BRSE elmaradhatatlan ünnepl kelléke - a csapatszelfi, amely ezúttal aranyszelfi volt.

A márciusban elveszített Magyar Kupa döntőt követően a BRSE nagyon összeszedte magát.

Az edzőváltás is segített, az olasz Alberto Salomoni helyett érkező Kormos Mihály alig több mint egy hónap alatt rendet tett a fejekben, majd fizikailag is felhozta az együttest. A kiváló szakembert, aki a BRSE első két bajnoki aranyérmének megszerzésekor ült a csapat kispadján, a csabai lányok a levegőbe dobálták. Nem véletlen, hogy Kormos a könnyeivel küszködve vette át a bajnoki aranyérmet.

Az a bizonyos aranyszelfi Fotó: Hirling Bálint - Origo

Végeredmény, bajnoki döntő, 4. mérkőzés:
Fatum Nyíregyháza – Linamar BRSE 0-3 (21, 23, 14)

Bajnok a Békéscsaba 3-0-s összesítéssel.

A díjátadó után Kormos Mihály rendkívül boldogan nyilatkozott:

"Rengeteget dolgoztunk az elmúlt két hónapban, mind fizikai, mind mentális munka is volt a csapattal, ez hozta meg a sikert. Hamar hozzászoktak a váltáshoz a lányok, mindent végigcsináltak, amit Mátéval kidolgoztunk (Leiszt Máté másodedző), ezért is vagyok rájuk nagyon büszke. Nagyon sok dolog hátráltatott minket, Szpin Renáta és Ivanovics is megsérült, utóbbi nélkül játszottuk le az elődöntőt, aztán a helyére lépő Glemboczkinak eltört az ujja, majd egy héttel a finálé előtt Lucija Mlinar sérült meg és nem is tudott játszani.

Az említett Mlinar egyébként egész évben kitűnően játszott, a horvát ütő egy rejtélyes sérülés miatt azonban a döntőben már nem léphetett pályára, de végig ott volt a csapattal, együtt élt a játékkal. Sőt, mi az, hogy együtt élt, minden egyes békéscsabai pontnál extázisba jött.

Lucija Mlinar a döntőben egyetlen percet sem játszhatott - így örült a BRSE bajnoki címének Fotó: Hirling Bálint - Origo

A BRSE csapatkapitánya, Dobi Edina nem titkoltan azért igazolt haza, hogy magyar bajnok lehessen:

"Nagyon keményen megdolgoztunk ezért, az egyik legnehezebben elért sikerem volt.

Egyelőre furcsa, de jó érzés kimondani, hogy magyar bajnok vagyok, meg egy kicsit megnyutató, hogy végre megvan.

Az elveszített kupadöntőt próbáltuk elfelejteni, úgy voltunk vele, hogy az hiba volt, rossz volt a felkészülésünk is és rosszul is játszottunk. Iszonyatosan elszántak voltunk pont emiatt, és ezért lett meg végül a siker."

A Nyíregyháza fiatal liberója, Tóth Fruzsina ezen a héten bajnoki döntőt játszott, írásbeli érettségit tett és válogatott behívót is kapott, így eseménydús napokon van túl:

"Nagyon sok köszönettel tartozom a családomnak és a lányoknak is, mert végig mellettem álltak és segítettek mindenben. Nem volt egy könnyű hét és nem volt könnyű szezon sem, de én nagyon büszke vagyok és örülök a második helynek. Ahogy az eredmény is mutatja, megtettünk mindent, hogy nyerjünk ma és kiharcoljuk az ötödik meccset, és bár nem sikerült, én boldog vagyok.

Remélhetőleg jövőre már mi győzünk. Most jön egy kis pihenés, aztán tanulás ezerrel."

Konfettieső és boldogság - ötödször aranyérmes a Békéscsaba női röplabdacsapata Fotó: Hirling Bálint - Origo