Újabb csoda a jégen: Németország a címvédőt legyőzve jutott döntőbe

téli olimpia, 02.23
Németország válogatottja óriási meglepetésre legyőzte a címvédő Kanadát a férfi hokitorna elődöntőjében
Vágólapra másolva!
Folytatódik Németország elképesztő menetelése a phjongcshangi férfi jégkorongtornán. Azok után, hogy meglepetésre a svájciakat és a svédeket is legyőzték hosszabbításban, most a kétszeres címvédő Kanada ellen is nyertek, ezzel bejutottak a torna döntőjébe, ahol az orosz sportolókkal mérkőznek meg.

Eleinte puhatolóztak a felek, majd Kanada került emberelőnybe, miután a németek elcserélték magukat, de még csak lövésig sem jutott a címvédő. Majd ismét emberfórba került, de előbb egy magasbot, majd egy játékkésleltetés miatt már a német csapat játszott előnyben. Ebből egy kettős fór lett, amit azonnal kihasznált a torna eddigi meglepetéscsapata a kanadai születésű Brooks Macek tűpontos húzott lövésével. 1-0-ra vezetett Németország.

Kanada nem tudott újítani a harmad hátralevő részében, így mindössze 5 kapura lövéssel, 1-0-s hátrányban mehetett szünetre.
A második játékrész elején jött a hidegzuhany, a 24. percben Matthias Plachta vágta be Patrick Hager passzát.

És ha ez nem lett volna elég: a 27. percben megszerezték a harmadik gólt is a németek egy szép akció végén, a csapatkapitány Marcel Goc átadását Frank Mauer kotorta be a kapu torkából.

Szinte azonnal emberelőnybe került Kanada a gól után, amelyet most már ki is használt Gilbert Brulé kapáslövésével.

Megélénkült a meccs, kialakult nagy helyzet mindkét oldalon, majd jött egy újabb kanadai emberelőny, de ezt most nem sikerült kihasználni. Nem úgy a németeknél, akik azonnal bevágták a sajátjukat, Plachta lövése Patrick Hagerről pattant be.

Majd jött a mérkőzés legcsúnyább jelenete, Brulének gurult el a gyógyszere és lemészárolta David Wolfot, jutalma végleges kiállítás lett, azaz egy ötperces német létszámfölény következett.

Ezalatt mindkét válogatott eljutott 1-1 ziccerig, a németek kapuvasig is, de további gól már nem született a játékrészben.

A harmadikból viszont három perc sem telt el, amikor Kanada 2 az 1 ellen tudott meglépni, Christian Thomas átadása után Mat Robinson szépen húzta el a korongot Danny Aus Den Birken mellett és az üres kapuba passzolt. Szinte rögtön jött az újabb fordulat, Dominik Kahunt Cody Goloubef buktatta egy kiugrás közben, a játékvezető pedig büntetőt ítélt, a német kísérletét viszont védte Kevin Poulin.
A kanadaiak lendületben maradtak, a németek pedig egyre inkább fáradtak és ez az 50. percben újabb kanadai gólt eredményezett.

Derek Roy középre tett korongja Björn Krupp korcsolyájáról pattant be, mindössze egy gólra olvadt Németország előnye.

2:22-vel a vége előtt Kanada lehozta a kapusát, így hat mezőnyjátékossal támadhatott a címvédő. Azonban a német csapat hősiesen védekezett és megúszta újabb kapott gól nélkül, amit azt jelenti, hogy óriási meglepetésre bejutott a torna döntőjébe, ahol az orosz sportolók csapata lesz az ellenfele. Ez a német jégkorongsport legnagyobb sikere.

Eredmény:
férfi jégkorong, elődöntő:
Németország-Kanada 4-3 (1-0, 3-1, 0-2)
gól: Macek (15.), Plachta (24.), Mauer (27.), Hager (33.), illetve Brule (29.), Robinson (43.), Roy (50.)

A további program:
szombat:
bronzmérkőzés: Csehország-Kanada 13.10
vasárnap:
döntő: OAR-Németország 5.10