A B próbája is pozitív lett doppingoló orosz curlingesnek

Téli olimpia, tizenkettedik nap, kedd
Az orosz Alekszandr Kruselnyickij és Anasztaszija Brizgalova a phjongcshangi téli olimpia curling vegyespárosainak bronzmérkőzésén a Kangnung Curlingközpontban
Vágólapra másolva!
A B próbája is pozitív lett annak az orosz curlingesnek, aki a phjongcshangi téli olimpián bukott meg meldoniummal. Alekszandr Kruselnyickij feleségével, Anasztaszija Brizgalovával harmadik helyen végzett a vegyespárosok versenyében.

Az orosz curlinges pozitív tesztje azért különösen pikáns, mert az államilag irányított doppingrendszer miatt a NOB felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, s azzal kizárta a phjongcshangi téli játékokról, csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását. A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereztek és bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vettek a számukra előírt ellenőrzéseken, Olimpiai Sportoló Oroszországból (OAR) megjelöléssel szerepelnek Phjongcshangban.

Az orosz Alekszandr Kruselnyickij és Anasztaszija Brizgalova a phjongcshangi téli olimpia curling vegyespárosainak bronzmérkőzésén a Kangnung Curlingközpontban Forrás: MTI/EPA/Javier Etxezarreta

Az Orosz Olimpiai Bizottság is elismerte kedden, hogy meldoniummal bukott meg Kruselnyickij, ugyanakkor jelezte:

a sportoló szervezetében talált mennyiség arra utal, hogy egyetlen gyógyszer bevételéről lehet szó.

Hozzáteszi, hogy a körülmények egyelőre nem tisztázottak, mivel köztudomású, hogy a meldonium csak rendszeres szedéssel fejti ki hatását, márpedig a játékok előtt elvégzett tesztek negatívak voltak.

A dél-koreai játékokon eddig három doppingvétség történt:

Kruselnyickij mellett a rövidpályás gyorskorcsolyázó japán Szaito Kej és a szlovén Ziga Jeglic akadt fenn a vizsgálaton.