Az orosz atléták hokicsapata felmosta a jeget Szlovéniával

téli olimpia, péntek, nyolcadik nap
Szergej Mozjakin (10) lőtte az orosz atléták első gólját, akik aztán meg sem álltak nyolcig Szlovénia ellen
Vágólapra másolva!
A phjongcshangi olimpia jégkorongtornáján az orosz atléták válogatottja kiütéses, 8-2-es győzelmet aratott Szlovénia ellen.

Az első körben az "oroszok" meglepetésre kikaptak 3-2-re Szlovákiától, pedig 2-0-ra vezettek. Oleg Znarok szövetségi kapitány a mai mérkőzésre felforgatta a sorokat, szétszedte két legnagyobb sztárját, Ilja Kovalcsukot és Pavel Dacjukot, külön egységekbe tette őket, a húzás pedig bejött, a csapat szemkápráztatóan, ugyanakkor hatékonyan és eredményesen játszott.

Igaz, az első harmadban még olykor megdöccent a gépezet, ráadásul a szlovén csapat is bátran próbálkozott. Majd jött egy orosz emberelőny (ami nagyon nem működött a szlovákok ellen), amit a KHL élő legendája, Szergej Mozjakin egy bitang kapásbombával kihasznált.

Szergej Mozjakin (10) lőtte az orosz atléták első gólját, akik aztán meg sem álltak nyolcig Forrás: MTI/AP/Frank Franklin Ii

Másfél perc volt ekkor hátra a harmadból, de nem úszta meg ennyivel Szlovénia, 22 másodperccel később Kovalcsuk is meglőtte első phjongcshangi gólját, igaz, kellett hozzá egy jó adag szerencse is.

Jókor jött a szünet a szlovénok szempontjából, de csak 6 percig húzták a második játékrészben is kapott találat nélkül, ekkor Barabanov értékesített egy újabb emberfórt. Fél perccel később Kabljukov jutott büntetőhöz, de a kapuvasat trafálta telibe. Alig két percre rá azonban meglőtte a torna gólját, igaz, ő csak jókor jött jó helyen.

Előtte Kovalcsuk indult meg a saját harmadából, befűzött egyszerre három szlovént, majd a negyediket is a kapu mellett, visszatette Kabljukovnak, akinek már nem volt nehéz dolga.

Időt kért Szlovénia, de a vérzést nem sikerült elállítani, bő egy perccel később már a 20 éves Kirill Kaprizov is gólt ünnepelt.

Három perccel később a szlovén kapitány, az NHL-ben korábban megforduló Jan Mursak lőtt egy becsületgólt, de nem sokkal utána már megint jött Kovalcsuk. 6-1-gyel ért véget a középső játékrész.

A harmadikra Znarok kapust cserélt, Kosecskin helyett Szorokin állt be. Úgyhogy ő látta a jégről, ahogy Kaprizov nem kevés mázlival megszerezte saját maga 2., az orosz atléták 7. gólját. Lehet látni, ahogy a szlovén kapus, Luka Gracnar sodorja be a kapujába a korongot.

Nem akartak megállni az oroszok, Kaprizov is biztosan szeretett volna egy mesterhármast, ami meg is lett neki, az ötödikhez kísértetiesen hasonlító góllal.

A végén feléledtek a szlovénok és az utolsó percben Ziga Pance csapott le egy kóbor korongra a támadóharmadban, amit kapásból átbombázott Szorokinon, így megszületett a mérkőzés 10., egyben utolsó gólja is.

Eredmény:
jégkorong, férfiak, B csoport, 2. forduló:
Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR)-Szlovénia 8-2 (2-0, 4-1, 2-1)
gól: Mozjakin (19.), Kovalcsuk (19., 38.), Barabanov (27.), Kabljukov (29.), Kaprizov (31., 42., 48.), illetve Mursak (34.), Pance (60.)