Vágólapra másolva!
Csak a veretlenségét vesztette el a magyar női kosárlabda-válogatott az Oroszország elleni Európa-bajnoki selejtezőn Miskolcon. Az orosz együttes hét ponttal, 71-64-re nyert, de Székely Norbert csapata még kivívhatja a 2019-es Európa-bajnokságra a részvételt. Ehhez február 14-én, szerdán Litvánia ellen kellene nyerni ugyancsak Miskolcon. 

Az oroszok elleni miskolci összecsapás előtt mind a magyar, mind az orosz válogatott két győzelemmel, hibátlanul állt a csoportjában.

A magyar együttes 2017 novemberében fantasztikus bravúrt hajtottvégre azzal, hogy idegenben 73-70-re legyőzte Litvániát.

Az orosz csapat hazai pályán csak nagy nehézségek közepette tudta megtenni ugyanezt, azon a meccsen szinte végig a litvánok vezettek.

Medgyessy Dóra (fehér mezben) tör be az oroszok közé Forrás: Csudai Sándor - Origo

Magyar szempontból nagyon rosszul indult a mérkőzés.

Bár Goree két duplájával még 4-3-ra a magyar válogatott vezetett, innentől kezdve csak üldöztük a háromszoros Európa-bajnok orosz válogatottat.

A magyar együttes kétarcú csapat benyomását keltette. Olykor remek labdaszerzésekkel keserítettük meg az oroszok életét, olykor viszont gyermetegen dobtunk, miközben a palánk alatt sem volt tökéletes a támadójáték. Az első tíz perc lepergését követően 10-18 volt az állás, azaz fokozatosan húzott el a piros mezes orosz csapat.

A piros mezes orosz csapat kőkeményen védekezett és jobban is játszott, mint a magyar Forrás: Csudai Sándor - Origo

A második negyedbe sokkal nagyobb elánnal vetette be magát Székely Norbert együttese. Krivacsevics duplájával zárkóztunk közelebb (12-18), majd a Szekszárd tehetsége, Studer Ágnes tört be jól a palánk alá.

A legkisebb dobott egy kicsit meg egy nagy triplát (17-18), a vendégcsapat edzője azonnal időt is kért.

A közönség felébredt. Újra úgy érezte magát az ember, mintha meccsen lenne. Ez a 7-0-s magyar roham gyönyörű volt. Sajnos, a lendületet egy magyar labdavesztés, majd egy palánk alatti szabálytalanság törte meg.

Krivacsevics Tijana az első negyedben jól játszott Forrás: Csudai Sándor - Origo

Majga duplájával megint 4 ponttal léptek el az oroszok. Hullámzott a játék, egyik csapat sem tudta állandósítani jó teljesítményét. Igazából az volt a baj, hogy a második negyed elején szépen ledolgozott 8 pontos hátrányunk a negyed közepére újra 8 pontosra nőtt - kezdhettünk tehát mindent előről (17-25.) Krivacsevics volt ekkor a magyar csapat legjobbja, gyakorlatilag ő tartotta a frontot.

Három perccel a negyed vége előtt az orosz együttes triplájával először vezettek a vendégek 9 ponttal (19-28), amelyet Maiga révén 12 pontosra tudtak növelni.

21-33-as állásnál Székely Norbert szövetségi kapitány nem tehetett mást, mint kikérte az újabb időt. Ekkor már csak egy perc volt hátra a nagyszünetig. Nagy változás nem történt, a félidőben Oroszország 37-23-ra vezetett.

Studer Ágnesnek (fehér mezben) akadt egy gyönyörű hárompontosa Forrás: Csudai Sándor - Origo

Az egy félidő alatt 23 dobott pont nagyon kevés volt, ráadásul az oroszok a második félidőben sem mutattak arra hajlandóságot, hogy gyengébben játszanak.

Ám ekkor - varázsütésre - megint nyomtunk egy 7-0-s rohamot. 26-43-ról 33-43 lett az állás, különösen Raksányi triplája volt nagyszerű.

Ezzel aztán alaposan felbosszantottuk az orosz együttest, amely két perc alatt visszarakta a közte 17-et, azaz 33-50 lett az állás a mérkőzés 27. percében.

Simon Zsófia is óriást küzdött az oroszokkal Forrás: Csudai Sándor - Origo

Mivel ez a meccs látszólag elment, az volt a kérdés, hogy a magyar szövetségi kapitány mikor ülteti le a legjobbakat, hiszen a február 14-i Litvánok elleni összecsapás sorsdöntővé lépett elő.

A csapat azonban nem akarta az önbecsülését elveszteni, így foggal-körömmel harcolt a jobb orosz válogatott ellen.

Mínusz húszról jöttünk vissza mínusz 14-re (41-55), miközben a három játékvezető is részt kért magának a műsorból. A közönség és Székely kapitány együtt értetlenkedett, bár a találkozónak ebben a szakaszában sem a bírókon múlt az, hogy az oroszok magabiztosan vezettek. De éppen ezért nem volt semmi szükség arra, hogy belenyúljanak a meccsbe.

Magyarország női kosárlabda-válogatottja óriásit küzdött, de nem tudta legyőzni az oroszokat Forrás: Csudai Sándor - Origo

44-58-nál indult el a negyedik negyed. A magyarok a második negyedhez hasonlóan megint egy óriási rohammal (5-0) kezdtek, különösen Studer Ágnes triplája volt szép. Tíz ponton belül voltunk (49-58), újra látótávolságon belülre került az ellenfél. És még innen is volt feljebb! Simon Zsófia hármasával 54-61, csodát látott a miskolci városi sportcsarnok közönsége.

Ami pedig ezután jött! Studer Ági a támadóidő lejártakor a dudaszó pillanatában engedett el egy óriási triplát - 57-64.

Lesz-e innen felállás? Ne feledjük, az oroszok 22 ponttal is vezettek már.

Öt perccel a befejezés előtt 57-66-os állásnál kért időt Székely Norbert szövetségi kapitány.

A miniszünet után Raksányi Krisztina duplájával 59-66, Dubei parádés betörésével 63-68, azaz már csak öt ponttal vezettek az oroszok.

Tyihonenko ekkor - biztos, ami biztos - leütötte Krivasevicset, 53 másodperccel a vége előtt. Medgyessy dobása leperdült, ezzel elszállt minden reményünk. Oroszország hét ponttal, 71-64-re nyert.

Óriásit hajrázott a magyar csapat, de ez sem volt elég Forrás: Csudai Sándor - Origo

Az első és a második negyedet gyorsan el kell felejteni, de amit a második félidőben produkált a magyar csapat, arra igenis lehet építeni.

A harmadik negyed közepétől egy önkívületben játszó magyar csapat kosárlabdázott, az embernek a szíve szakadt meg azért, hogy nem tudtak a magyarok nyerni.

Az első két negyed alapján nem érdemelték volna meg, a második félidő alapján viszont igen. A közönség a vesztes meccs után is felállva ünnepelte a magyarokat.

Szerdán 18 órakor Litvánia ellen az Eb-kvalifikáció lesz a tét ugyancsak Miskolcon.

A mérkőzés után a válogatott csapatkapitánya, Raksányi Krisztina nyilatkozott az M4 Sportnak:

A végén az oroszok már túlzásba vitték a keménykedést Forrás: Csudai Sándor - Origo

„A harmadik negyedben esélyt teremtettünk magunknak arra, hogy visszajöjjünk, előtte viszont nem hittük el azt, hogy ezt az elképesztően erős, brutálisan nagy és technikás orosz csapatot képesek lehetünk megverni. Ez a második félidőre megváltozott és olyan lett a hozzáállásunk is. El lehet bukni, még akkor is, ha mindig nyerni akarok és bánt a vereség, de a realitások talaján maradva ebből az eredményből lehet építkezni. Hibák tömkelegét hozta a meccs mindkét oldalon, azért, mert egyik csapat sincs összeszokva, mivel esély sincs arra, hogy ez megtörténhessen. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy májusban együtt tudunk majd dolgozni, lehet mélyíteni a keretet és tovább tudjuk szélesíteni a repertoárunkat.

Litvánia ellen is van esélyünk, gyengébbek egy kicsivel az oroszoknál, de összefogásra lesz szükség a közönség, a csapat és az edzői stáb között, hogy tudjunk egy nagyot lépni és legyőzhessük őket.

Csapategység szempontjából jó úton vagyunk és ezen kell maradnunk" – értékelt Székely Norbert szövetségi kapitány az M4 Sportnak.

"Pozitívum, hogy vissza tudtunk jönni, a második félidőben úgy védekeztünk, ahogy az egész meccsen kellett volna. Ebből tudunk építkezni és remélem, hogy a litvánok ellen kijavítjuk a hibáinkat. Talán nem pörögtünk fel eléggé és ezért késtünk le az elején az összes dobásukról, utána összeszedtük magunkat és csapatként küzdöttünk, sikerült odaérni a dobásaikra.

Megtanultuk, hogy egy ilyen orosz csapat ellen nem lehet kihagyni ennyit fejben, mint mi az első félidőben"

- mondta a 12 pontig jutó, három triplát bevágó Studer Ágnes az M4 Sportnak.

Női kosárlabda Eb-selejtező, C-csoport, 3. forduló:

Magyarország – Oroszország 64-71 (10-18, 13-19, 21-21, 20-13)

Magyarország: Medgyessy -, Raksányi 8/6, Simon 7/3, Goree 4, Krivacsevics 13.
Csere: Studer 12/9, Theodoreán -, Varga 8, Határ 8, Dubei 4, Katona -.

Oroszország: Beglova 5, Zsedik 7/3, Beljakova 11/9, Maiga 10, Vadejeva 11.
Csere: Leskovceva 5, Musina 12/3, Petrusina 3/3, Tyihonyenko 5, Vieru -, Zavjalova 2.