Izland győzelemmel kezdte a kézilabda Eb-t

Izland, kézilabda
Iceland coach Geir Sveinsson (c) gives instructions during the handball match between Germany and Iceland at the Ratiopharm-Arena in Neu-Ulm, Germany, 7 January 2018. Photo: Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Izland meglepő magabiztossággal, 26-24-re győzte le Svédországot a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének első játéknapján. A horvátok 32-22-re verték a szerbeket, a franciák 32-31-re a norvégokat.

Az A csoport első mérkőzésén az izlandiak Olafur Gudmundsson és Runar Karason vezérletével fokozatosan növelték előnyüket az első félidőben, és a tizedik percben 8-2-re, a 21. percben pedig már 14-5-re vezettek. A remek teljesítményhez a kapus, Björgvin Gústavsson védései is hozzájárultak, aki a svéd lövések felét megfogta.

A játék képe egy ideig a szünet után sem változott, Izland a 42. percben tízgólos előnybe került (22-12), ezt követően azonban a svédek sorozatban hat gólt dobtak.

Izland 26-24-re verte a svédeket Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Monika Skolimowska

Öt perccel a vége előtt már csak három gól volt a különbség (23-20), de a Veszprém korábbi, a Barcelona jelenlegi irányítója, Aron Palmarsson találata biztossá tette Izland sikerét. A mezőny legeredményesebb játékosa Olafur Gudmundsson volt, aki 14 lövésből hétszer talált a hálóba.

A világbajnok franciák szünetben még vesztésre álltak a norvégok ellen, de az 52. percre sikerült kiegyenlíteniük. A hajrában csaknem negyven perc elteltével ismét vezettek, és rendkívüli tapasztalatuknak köszönhetően minimális előnyüket meg is őrizték a rangadó végéig (32-31).

A horvátok presztízsmeccset vívtak a szerbekkel. A házigazdák végig magabiztosan és hatékonyan játszottak, a hajrában csak az okozott ijedséget és bosszúságot a horvát játékosok és szurkolók számára, hogy a német THW Kiel irányítója, Domagoj Duvnjak térdsérülést szenvedett, két embernek kellett letámogatnia a pályáról. Csapata fölényes sikerét (32-22) ez a szerencsétlen eset sem befolyásolta.