Vágólapra másolva!
Szombat este hokigálát rendeztek a Papp László Sportarénában a Magyar Jégkorongszövetség 90. születésnapjának alkalmából. Az esemény során három válogatottunk is jégre lépett: először a nők játszottak Lengyelország legjobbjai ellen, majd a Szapporói Hősök mérkőztek meg a finn Arany Oroszlánokkal, végül pedig a magyar és a lengyel férfi nemzeti csapat feszült egymásnak. Utóbbin két szövetségi kapitány is debütált. 

A hölgyek rendesen megadták a gála alaphangját, ellentmondást nem tűrve 8-1-re verték a lengyel válogatottat a nap első meccsén.

A Szapporói Hősök mérkőzése előtt kezdett szépen megtelni a Sportaréna nézőtere, igaz, teltházról közel sem beszélhetünk, inkább félről. A meccs és a játékosok bemutatása előtt hangolódás és tiszeletadásként egy videót vetítettek le a 2008-as Ukrajna elleni döntő utolsó momentumairól. Ahogy Vas Márton és Ladányi Balázs emberhátrányos összjátéka után előbbi belövi a negyedik magyar gólt, Máté Pál kiabál, Spiller István sír, de mindenki más is.

Ki ne emlékezne ezekre a szavakra? A videó megteszi hatását, megjön a közönség hangja.

Majd jön a játékosok bemutatása. Egy ember azonban nagyon hiányzott onnan, még mindig, így nyolc és fél év után is.

Ifjabb Ocskay Gábor emlékére a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) által készített kisfilmet mutattak be, nem sok szem maradt szárazon.

A mérkőzés nem indult túl gyors tempóban, bár ez nem is meglepő, a Hősök közül a legtöbben már a negyvenet tapossák, a finneknél pedig még magasabb az átlagéletkor, hiszen a Golden Eagles magját az 1995-ös világbajnok csapat adja. Az első harmad végén a magyar csapat két gólt is szerzett Majoross Gergely és Kovács Csaba révén, majd a második harmad azzal indult, hogy mindketten dupláztak.

Jere Lehtinen (balra) nagyon szeretné a magyar csapatot újra az A-csoportban látni Fotó: Mudra László - Origo

A finnek több büntetőt is kihagytak, de egy gólt azért sikerült szerezniük, azonban Horváth András visszaállította a négygólos különbséget. A harmadik harmadra a vendégek feljebb kapcsoltak, sikerült egyenlíteniük is, de a mérkőzés vége előtt Ladányi Balázs egy baseballos góllal megszerezte a Szapporói Hősök hatodik, egyben győztes gólját is.

A közönség közben éltette mind a hazai, mind a vendég világbajnokokat, a mérkőzés végén pedig állva tapsolták az újabb győztes csatát megvívó Hősöket. Többükkel beszélni is sikerült.

- kezdte az értékelést a finnek legendája, a Stanley Kupa-győztes, háromszoros Selke Trophy-győztes (az NHL legjobban védekező csatárának járó díj) Jere Lehtinen, majd így folytatta:

"Öröm látni, ahogyan a magyar jégkorong fejlődik, hiszen nemcsak 2009-ben, hanem tavaly is ott voltak az A-csoportban, a finnek ellen is játszottak és jól is tartották magukat. Szerintem az utánpótlás is jó úton halad. De ugye ez egy sportos ország, és ez látszik is, a szurkolókon is, akik fantasztikusak, és nemcsak a hazaiakat, de minket is buzdítottak.

Bízom benne, hogy hamarosan újra az A-csoportban láthatjuk a magyarokat!"

Vas Márton és Holéczy Roger többször is veszélyeztették a finn kaput Fotó: Mudra László - Origo

A szapporói válogatott csapatkapitánya, Kangyal Balázs is jól érezte magát:
"Nagyon nem fáradtam el, habár egy kicsit meleg volt. A tempó is megemelkedett egy kicsit a végére, ők is belelendültek. Nagyon jó volt a hangulat, de igazából ehhez már hozzászoktunk, hiszen minket az egész ország szeretett, vagy még szeret most is.

Olyan ez a válogatott, mint az öreg király legkisebb fia. Az ilyenek miatt érdemes sportolónak lenni.

Nagyon örülök, hogy a fiatalok is látják azt a szurkolást, amit kapunk, hátha ők is sportolók lesznek."

A magyar válogatott egykori kiváló kapusa, Szuper Levente is élvezte a mérkőzést:
"Nagyon jó érzés volt újra jégen lenni a srácokkal, izgatottan vártuk. Örülünk és megható, hogy a szövetség 90 évében mi is egy kulcsfontosságú szerepet töltünk be. Nagy öröm volt a szurkolókkal ismét együtt lenni és ünnepelni a magyar jégkorongot, a srácokkal összejönni pedig mindig a non plusz ultra.

Maga a „hősök" kifejezés egy olyan kellemes nyomást ad, hogy a hideg kiráz tőle.

Persze megdolgoztunk érte, nagyon sokat tettünk, mindannyian tudjuk a mai napig, hogy ki honnan jött, azokhoz a gyökerekhez hűek vagyunk továbbra is, és ugyanolyan felfogással és alázattal dolgozunk továbbra is a magyar jégkorongért."

"Nagyon jó volt újra együtt. Ilyenkor mindegy teljesen, hogy milyen rendezvényen vagyunk, az a lényeg, hogy együtt." - mondta a győztes gólt szerző Ladányi Balázs, aki a szapporói világbajnokság pontkirálya is volt. "Bár most a meccsnek tényleg volt olyan része, amikor annyira nem volt levegő, hogy nem is tudtuk, milyen rendezvényen vagyunk.

De majd a lengyel-meccs után feltesszük az i-re a pontot az öltözőben, 1-2 karton sör biztosan lesz.

Örülünk, hogy ennyi fiatal is kinn volt, legalább a nagyon kicsik is fogják tudni, hogy kik voltunk, ha máshogy nem, akkor egy fényképről."

Akik egészen biztosan tudják, azok a mostani válogatott játékosai, ők a jég mellett melegítettek a saját meccsükre, közben pedig nézték a nagy elődöket.

A közönség is hozta a szokásos formáját Fotó: Mudra László - Origo

Az este zárómeccse a Magyarország - Lengyelország barátságos válogatott meccs volt. Hogy mennyire volt barátságos, azt a lengyel szurkolók bemutatták: amint beléptek a Sportarénába, néhány saját rigmus után rákezdtek a Ria-Ria-Hungáriára. Nem nagyon hittem a fülemnek, ezért kétszer is megnéztem, milyen öltözékben voltak. Hát igen, ők is komolyan veszik a barátságot. A jégen viszont nem volt ilyen. Mivel mindkét csapat ligaválogatottal érkezett (azaz csak a saját bajnokságból érkeztek játékosok a válogatottba játékosok), ezért a legtöbben igyekeztek megmutatni az új kapitányoknak, hogy helyük van a nemzeti csapatban.

Most debütált ugyanis Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott új szövetségi kapitánya, valamint Ted Nolan is, ő a lengyelek kispadján. Utóbbi egyébként évekig volt edző az NHL-ben is, 1997-ben elnyerte az Év Edzőjének járó Jack Adams Awardot is.

Az összecsapás előtt köszöntöttek három legendát: két szapporói hőst, Ladányi Balázst és Peterdi Imrét, akiket ezennel hivatalosan is elbúcsúztattak, valamint Gebei Pétert, egykori kiváló játékvezetőt, aki még a KHL-ben is vezetett mérkőzést.

Nagy Gergő helyettes kapitány lehetett válogatott meccsen Fotó: Mudra László - Origo

Az első harmad kiegyenlített volt, de a vége felé kezdték a magyarok átvenni az irányítást, gólt azonban nem hozott ez a húsz perc. A második harmadban aztán a válogatott olyan teljesítménnyel rukkolt elő, amilyet már rég láttunk tőlük.

A korábban csúnyán lekönyökölt Dansereau Keegan szerzett vezetést, majd Miskolczi Márk duplázta meg az előnyt egy lézer-pontosságú lövéssel. Orban Brance sem szeretett volna lemaradni, olyannyira, hogy duplázott is a harmad végén,

az utolsó percben azonban szépítettek a lengyelek egy távoli lövéssel. A harmadik harmadban már kisebb volt az iram, Duschek Dávid kapustól azonban néha szükség volt egy-egy bravúrra. A végén még betalált Nagy Gergő is, így a vége 5-1-es magyar siker.

Kolusz (balra) és Duschek (jobbra) a lettek két csapat legjobbjai Fotó: Mudra László - Origo

A meccs végén értékeltek a főszereplők is:

- mondta a debütáló vezetőedző, Jarmo Tolvanen.

A csapat újdonsült helyettes kapitánya, Nagy Gergő is boldog volt a végén:

"Köszönjük azoknak, akik itt voltak egész nap. Szinte teltház volt és parádés hangulat, mi pedig egy magabiztos győzelmet tudtunk aratni. A saját teljesítményemről annyit, hogy rettenetesen örülök, hogy végre sikerült gólt lőnöm, az elmúlt időszakban nem ment annyira a játék. Mindenki próbálta átállítani a fejeket, amit a klubban játszunk, azt mindenki otthagyta. Profi játékosok vagyunk, más lehetőségünk nagyon nem volt, mindenki kihozta magából a maximumot és büszkék lehetünk magunkra.

Hatalmas örömmel tölt el, hogy helyettes kapitány lehettem, főleg itt az Arénában. Amikor kicsi voltam, akkor az ilyen pillanatokért dolgoztam keményen.

Próbáltam átadni a rutinomat, de a többiek könnyűvé tették a dolgomat."

Tiszteletkör a győzelem után Fotó: Mudra László - Origo

A csapatkapitány Benk András is pozitívan értékelt:

"Fontos volt ez a győzelem, hiszen ilyen, vagy ennél erősebb csapatokkal fogunk játszani a vb-n és az a célunk, hogy visszajussunk az A-csoportba. Tökéletes első próba volt, lesz még két torna, aztán a világbajnokság előtt egy edzőtábor, szóval lesz alkalmunk csiszolni a dolgokon.
Nagyon nagy élmény volt kapitányként ekkora közönség előtt játszani, főleg úgy, hogy nyertünk, nem is kérhetek többet, bár egy gólnak is örültem volna, de a győzelem a legfontosabb. Nagyon meleg van a pályán, úgyhogy tényleg mindenki keményen megizzadt, de szerencsére holnap szabadnapunk van.

A kapitány kérte, hogy folyamatosan támadjunk le, ne hagyjunk nekik semmi nyugalmat, szerintem ezt meg is tudtuk valósítani, sok korongot szereztünk így.

A fiataloknak is itt volt a lehetőség, hogy megmutassák, helyük van a keretben."

A mérkőzés legjobbja, a kapus Duschek Dávid a világ valaha volt talán legjobb kapusától, Vlagyiszlav Tretyaktól vehette át a díját:

A közönség és a hangulat méltó volt egy hokiünnephez. Mögöttem egy két és fél éves kisfiú kiabálta szüntelen, hogy "Hajlá, Magyalolszág!", miközben a magyar és a lengyel tábor felváltva buzdította mindkét csapatot, ment a Ria-Ria és a Polska! Polska! mindkét csoporttól. Az egész este úgy alakult, ahogy az el volt tervezve, és mind a csapatok, mind a szurkolók kitettek magukért.