Vágólapra másolva!
Mint Kanada ellen hokizni, a brazilok ellen focizni, ilyen lehetett a magyar férfi kosárlabda-válogatottnak a legutóbbi olimpia és világbajnokság ezüstérmes csapata, Szerbia ellen az Európa-bajnokság isztambuli nyolcaddöntőjében. Ennek ellenére Ivkovics Sztojan csapata nem vallott szégyent, és nyolc ponttal, 86-78-ra kapott ki a világ egyik legjobb csapata ellen.

A vasárnapi első nyolcaddöntőn Lettország lemosta a pályáról a mi csoportunkból érkező montenegrói válogatottat. A 32 pontos lett győzelem (100-68) nem is tükrözte, mekkora volt az a fölény, amelyben a lett válogatott kosarazott. A meccset mindössze 718 néző tekintette meg (legalábbis a hivatalos jegyzőkönyvben ez szerepelt), de ebben már benne volt a teremben lévő összes újságíró, takarító, labdaszedő és hivatalos ember is. A 16 ezres csarnokban ez a 718 ember eléggé nevetségesen hatott.

Sokkal nagyobb helyszíni érdeklődésre a magyar-szerb meccs sem számíthatott.

Magyar szurkolók a Szerbia-Magyarország mérkőzés előtt az isztambuli Sinan Erdem sportcsarnokban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A mieink komoly arccal, de nyugodtan melegítettek, a szerbeket sem lehetetett azzal vádolni, hogy túlságosan idegesek lennének.

A magyar Himnusz alatt kissé bosszantó volt megélni, hogy a rendezők az olasz zászlót világították meg. Úgy látszik, még mindig képtelenek egymástól megkülönböztetni a két nemzet lobogóját.

Első negyed: Magyarország-Szerbia 16-24

Kuzmics kosarával indult a meccs,

majd az Allen triplájával 3-2-re a magyarok vezettek.

Lucsics ugyancsak triplával válaszolt (3-5), majd Jovics tört be a palánk alá (3-7). A támadásaink nem voltak gördülékenyek, a szerbek keményen védekeztek, így három alkalommal is lejárt a magyarok támadóideje. Nem véletlen, hogy 9-3-as szerb vezetésnél Sztojan Ivkovics időt kért.

Keller Ákos és a szerb Ognjen Kuzmic a férfi kosárlabda Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kumics zsákolása ellen nem volt sanszuk (3-12), miközben a támadásaink után a lepattanókat is a szerb hústornyok szerezték meg. Elöl pedig bevágtak mindent. A 6. percben Marjanovics faulttal együtt dobta be, 3-14, mondhatjuk, hogy beragadtunk a rajtnál. Nagyon sok triplával próbálkoztunk - mást nem is tehettünk, de ezek a dobások is pontatlanok voltak.

Nem úgy Keller Ákos szép betörése és nagyszerű zsákolása -

ezt tényleg öröm volt nézni, de ezzel is csak öt dobott pontnál tartottunk 6 perc alatt. Majd kilencnél, mert Ferencz Csaba káprázatos triplát dobott. Perl duplája után 16-10 Szerbiának, de még járt egy büntető - ezek szép pillanatok voltak számunkra. Perl nem adta alább, újabb dupla, 12-16, már csak négy ponttal vezettek a szerbek.

Hanga Ádám és a szerb Stefan Jovic a férfi kosárlabda Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Szerbia-Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ahogy a játékosok a meccs előtti nyilatkozataikban ígérték, egyetlen percig sem adták fel a küzdelmet. Eilingsfeld üresben kapta a labdát, zsákolt 14-18, de erre már Kuzmicsnak is volt válasza.

Vojvodát nem lehetett megállítani (16-20), az első percek elfogódottsága után tényleg szépen játszott a magyar válogatott.

Az első negyed 24-16-os szerb vezetéssel ért véget, nyolc ponttal vezetett a világklasszisokból álló ellenfél.

Második negyed: Magyarország-Szerbia 41-48

Keller kosarával közelítettük az ellenfelet, de Bogdanovics triplája könyörtelen volt (18-27.) Keller nagyon élt a palánk alatt, őt nem tudták tartani a szerbek, akikkel szemben továbbra is nagyszerűen helytállt a magyar válogatott.

Keller Ákos zsákol a férfi kosárlabda Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Szerbia-Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Perl például olyan szépen dobta a hármast, mintha nem is a világ egyik legjobb csapata lenne az ellenfél. Szépen tartottuk magunkat, de ha Kuzmics egyedül maradt a palánk alatt, arra nem volt ellenszerünk. Azért a védőjátékunkban is akadt szép pillanat:

Keller olyan szépen búrázta be Lucsicsot, hogy öröm volt nézni.

A 14. percben újra megvolt a közte tíz (23-33), de látszott, hogy a magyar játékosok összeszorított foggal küzdenek. Vojvoda távoli triplája gyönyörűen sikerült (26-33), majd Ferencz harcolt ki három büntetőt.

Mivel mind a három bement, a magyar csapat négy pontra jött fel. 29-33 volt az állás.

Hanga a védekezésben mentett nagyot, majd Karahodzic vágott be egyet - Szerbia időt kért, mert csak négy ponttal, 35-31-re vezetett.

Wittmann Krisztián és Ognjen Kuzmic, a szerb válogatott játékosa a férfi kosárlabda Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Szerbia-Magyarország mérkőzése Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez a vártnál sokkal szorosabb állás volt, remekül játszott a magyar válogatott. Furcsa leírni, de Macavan triplája után úgy örült a szerb kispad, mintha a mindent eldöntő kosár esett volna - érezték ők is, hogy a vártnál sokkal nagyobb ellenállást fejt ki a magyar csapat. Perl rég dobott már hármast, ezt most megtette, 36-42, majd

Hanga úgy búrázott, ahogy azt álmainkban gondoltuk. 38-42, ott lihegtünk Szerbia nyakán.

Vojvoda Dávid valamint a szerb Bogdan Bogdanovic, Stefan Jovic és Ognjen Kuzmic (j) a férfi kosárlabda Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Sajnos, jött két gyors szerb akció, Sztojan Ivkovics pedig - biztos, ami biztos - időt kért. Vojvoda triplájával 41-46, erre Bogdanovics válaszolt.

Ezt a negyedet egy ponttal, 25-24-re a magyar válogatott nyerte meg, a nagyszünetben 41-48 volt az állás.

Hanga Ádám eddig egyetlen pontot sem dobott, bízzunk abban, hogy a második félidőre ő is csatlakozik a nagyszerűen játszó csapattársakhoz. Amikor Hanga, Vojvoda, Perl, Eilingsfeld és Keller volt fent a pályán, akkor ment a legjobban a játék. Arról pedig szó sem volt, hogy a szerbek nem vették volna komolyan a meccset. Amikor 4 pontra feljöttünk, ők voltak idegesek.

Harmadik negyed: Magyarország-Szerbia 53-69

Bogdanovics triplájával indult a harmadik negyed (41-51), de Keller erre is válaszolt. Egy Hanga-Perl akció végén még a szerbek is elismerően néztek, de Macavan szigorú volt, bevágott egy triplát, így a 23. perc végére Szerbia 11 ponttal húzott el (45-56.) Ezzel nem volt vége a megpróbáltatásoknak, mert egy újabb szerb támadás végén már 13 ponttal vezetett az olimpiai ezüstérmes. Ivkovicsnak időt kellett kérnie.

Magyar szurkolók a férfi kosárlabda Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Szerbia-Magyarország mérkőzés előtt Isztambulban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Fáradni látszott a magyar válogatott, mert az időkérés után újabb két szerb kosár következett, így már 62-45-re vezettek, ez volt az eddigi legnagyobb különbség. Micsics sportszerűtlen szabálytalanságot követett el Hanga Ádámmal szemben,

így a Barcelona légiósa első pontját szerezte.

Bogdanovics kosarával 64-46, de Ferencz triplája volt a szebb. Pár percnyi megilletődöttség elég volt Szerbiának, hogy elhúzzon. Perl Zoltán ellen is sportszerűtlenek voltak a szerbek, itt most mind a két büntető bement, így feljebb zárkózött a magyar csapat (51-64.)

Perl ellenállhatatlanul játszott, másfél perccel a negyed vége előtt már csak 11 pont volt az előnye Szerbiának. A negyed vége megint nem sikerült jól, így az utolsó szünetben 16 ponttal, 69-53-ra vezetett Szerbia.

Negyedik negyed: Magyarország-Szerbia 78-86

Az utolsó negyed Ferencz Csaba triplájával indult, majd Vojvoda Dávid engedett el egy újabb hárompontost, így már 11 pontos volt. Egy percen belül ismét Ferencz dobott egy triplát, és rögtön időt is kértek a szerbek,

mivel a mieink 9-0-val kezdték az utolsó felvonást, és hét pontra feljöttek.

Az időkérés után a szerbek egy kétpontossal jelezték, hogy nem aludtak bele a meccsbe, ezután Marjanovics értékesített két büntetőt. Az ellentámadás utána 16 pontos Perl két büntetőből csak egyet dobott be, amire Bogdanovics azonnal egy hármassal válaszolt.

Öt perccel a vége előtt ismét Perl villant. A mieink legjobbja begyűjtött egy lepattanót, majd értékesített egy ziccert,

ezzel már 19 pontnál tartott a világ egyik legjobb csapata ellen.

Négy perccel a vége előtt Perl mutatott be egy gyönyörű blokkolást, majd végigvitte a pályán a labdát, de szabálytalankodtak ellene. A megítélt két büntetőt magabiztosan bedobta,

így a meink kilenc pontra feljöttek a szerbekre.

Három perccel a vége előtt Lucsics zsákolásával ismét tizenegypontos lett a különbség, de Wittman Krisztián azonnal megszerezte első pontjait, így továbbra is tartottuk magunkat (82-71).

A végső dudaszó előtt két perccel Ruják András kétszer is megvillant,

gyönyörű hárompontosai után már csak hét pont volt a mienk hátránya (84-77).

Perl Zoltán volt a magyar csapat legjobbja, 22 pontig jutott a szerbek ellen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez már a szerbek szövetségi kapitányának is sok volt, másfél perccel a vége előtt ismét időt kért. A rövid pihenő után Lucsics értékesített két büntetőt, majd Tóth Norbert hárompontosa levágódott a gyűrűről.

Ez nem szegte a magyar szurkolók kedvét, akik elkezdték skandálni a szép volt fiúk rigmust.

Az utolsó 10 másodpercben a szerbek már hagyták lepörögni az órát, közben a szövetségi kapitányuk Aleksandar Djordjevics megölelte Ivkovics Sztojant, és

elismerően gratulált a magyar válogatott Európa-bajnokságon mutatott teljesítményéhez.

A fennállásának 15. Európa-bajnokságán szerepelt magyar válogatott tíz nap alatt hat mérkőzést vívott a kontinenstornán, ezekből kettőt megnyert, négyet pedig elvesztett.

A csapat legjobb dobója Vojvoda Dávid lett összesen 96 ponttal.

Férfi kosárlabda Európa-bajnokság, nyolcaddöntő
Szerbia-Magyarország 86-78 (24-16, 24-25, 20-12, 17-25)
pontszerzők: Bogdanovic 17, Kuzmic 17, Mícvan 14, Marjanovic 14, Lucic 11, Jovic 9, Milosavljevic 4, illetve Perl 22, Ferencz 15, Vojvoda 11, Keller 8, Ruják 6, Karahodzsics 6, Eilingsfeld 4, Allen 3, Wittmann 2, Hanga 1