Vágólapra másolva!
"Előbb megkérjük őket, hogy álljanak össze velünk egy közös fényképre, aztán, ha ez megvan, enkik megyünk." Ezt mondta az Origónak Sztojan Ivkovics, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya a csütörtöki spanyolok elleni mérkőzés előtt. A mester ugyanakkor nem szeretné, ha bárki is jutalomjátékként fogná fel a mérkőzést. Sokkal inkább olyan másfél órának, amelyből mindenki tanulhat, aki pályára lép ezen a találkozón, amely 16.15-kor kezdődik Kolozsváron.

Spanyolország-Montenegró 99-60 (39 pontos különbség.)

Spanyolország-Csehország 93-56 (37 pontos különbség.)

Spanyolország-Románia 91-50 (41 pontos különbség)

Ennek a három meccsnek a végeredménye nagyjából előrevetítit, mi vár a magyar válogatottra a kolozsvári összecsapon. Éppen ezért mondjuk azt, hogy bármi is történik a csütörtöki mérkőzésen, abból nem kell és nem szabad tragédiát csinálni.

A spanyolok a horvátok elleni győzelmüket ünneplik a kolozsvári Eb-n, ahol a csoportrangadót 79-73-ra nyerték meg Forrás: AFP

A szituáció nagyjából hasonlatos a 2009-e A-csoportos jégkorong-világbajnokság Kanada-Magyarország mérkőzéséhez.

Ott a kanadaiak 9-0-ra verték el a magyarokat.

Annak a meccsnek a végén a zürichi csarnokban megjelent másfélezer magyar szurkoló fél órán át ünnepelte a vesztes csapatot. Az egész világ azon hüledezett, miért csinálják ezt a magyarok. Ha ma esetleg nagyon nyernek a hispánok, akkor sem történik tragédia. Mert a legjobb tizenhat közé jutást már senki nem veheti el a magyar együttestől. Innentől kezdve pedig a történet tényleg jutalomjáték.

Addig is nézegessék a magyar-román meccs összefoglalóját, ezt úgysem lehet megunni.

Ami a továbbiakat illeti: csütörtökön nem csak Kolozsváron a C, hanem Isztambulban a D-csoportban is befejeződnek a küzdelmek. A C-csoportban viszonylag egyértelmű a helyzet,

Spanyolország az első, Horvátország a második, Montenegró a harmadik, a magyar csapat a negyedik helyen jut tovább.

Ahhoz, hogy ez ne így történjen, olyan csodának kellene bekövetkeznie, amelyről felesleges írni. (Azért elmondom: a magyaroknak le kellene győzni a spanyolokat, a románoknak meg a montenegróiakat.)

A C csoport negyedik helyezettje (vélhetően tehát a magyar válogatott) vasárnap Isztambulban a D-csoport első helyezettjével játszik a legjobb nyolc közé jutásért.

A D-csoportban most még elég kusza a helyzet, maradjunk annyiban, hogy a legnagyobb valószínűséggel magyar-szerb nyolcaddöntő lesz, kisebb az esélye egy magyar-orosz meccsnek.

A 16.15-kor kezdődő mérkőzést az Origo élőben közvetíti.