Ivkovics félezer üzenetet kapott, a címvédő következik a kosarasoknak

Románia - Magyarország, kosárlabda Európa-bajnokság, Ivkovics Sztojan
Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Románia - Magyarország mérkőzésen Kolozsváron
Vágólapra másolva!
A férfi kosárlabda Európa-bajnokság két veretlen válogatottjának egyike, a címvédő spanyol csapat vár a magyarokra csütörtökön a kolozsvári csoport zárónapján.

A négy országban zajló kontinenstorna 24 gárdájából már csak a szlovénok és az olimpiai bronzérmes ibériaiak százszázalékosak, utóbbiak sorozatban már tíz megnyert Eb-mérkőzésnél tartanak. Sergio Scariolo tanítványai eddigi négy meccsükön összesen 362 pontot dobtak, ezzel a második helyen állnak a 372 pontos franciák mögött. Összehasonlításul: a magyar együttes 271 ponttal a 23., megelőzve a 247-tel sereghajtó románokat.

A csoportgyőztes spanyolok teljesítményének értékét tovább növeli, hogy igazi csapatmunkával győzik le ellenfeleiket: a mesterlövészek rangsorában a legjobb játékosuk, Pau Gasol is csupán a 19. helyen található 47 ponttal. A San Antonio Spurs 37 éves sztárja a magyarok ellen beírhatja magát a történelemkönyvekbe, ugyanis már csak 14 pontra van szüksége ahhoz, hogy ő legyen minden idők legtöbb Eb-pontot szerző kosarasa.

Pau Gasol (pirosban) a spanyolok szupersztárja Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A legjobb dobók statisztikájában Ivkovics Sztojan legénységének két vezére, Vojvoda Dávid és Hanga Ádám is előkelő helyen áll:

a szolnoki Vojvoda 75 ponttal a tizedik, míg a Barcelonához szerződött Hanga 69-cel a 13. a 264 kosarast felvonultató listán.

Az isztambuli nyolcaddöntőbe negyedikként továbbjutott magyarok utolsó csoportellenfele négy mutatóban is vezeti az Eb-rangsort: Juan Carlos Navarróék szedték eddig a legtöbb lepattanót (184), ebben amúgy a magyarok kellemes meglepetésre a hatodikok 154-gyel. A spanyol csapat szórja továbbá leghatékonyabban a triplákat 46,1 százalékkal, blokkolja a dobásokat (18) és a gólpasszok terén is kiemelkedik a mezőnyből (101).

Szerdán egyébként még mindig a keddi diadal hatása alatt volt Ivkovics Sztojan, a férfi kosárlabda Európa-bajnokság legjobb 16 csapata közé jutott magyar válogatott szövetségi kapitánya.

még mindig nagyon nehezemre esik feldolgozni ezt a sikert, pedig már sok nagy csatát megjártam" - mondta az MTI-nek szerdán a szakvezető, akinek tanítványai kedden a románok 80-71-es legyőzésével biztosították be negyedik helyüket a C csoportban, s ezzel egyben a továbbjutást az isztambuli nyolcaddöntőbe.

A kapitány elmesélte, hogy hajnali három óra körül került ágyba, de még akkor sem tudott elaludni, így fel s alá járkált a hotelszobájában.

Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Reggelre legalább ötszáz üzenet várt a telefonomban, ami szintén nagyszerű érzés. Kíváncsi lennék, hogy hányan látták a tévében a meccsünket, hogy vajon hány embert tudtunk mobilizálni" - vetette fel Ivkovics, majd rátért a spanyolok elleni mérkőzésre. Erről kifejtette, mindenképp szeretnének közös csapatfotót a sztáralakulattal, elvégre a magyar együttesben ez nagy szó lenne azoknak, akik még a kezdőötösbe sem férnek be a klubjaikban.

„Igazából a spanyolokon múlik, hogy mennyire lesz élvezetes a meccs. Ha komolyan vesznek minket, akkor megesznek" - tette hozzá tréfásan.

A nemzeti csapat legjobb dobója, Vojvoda Dávid is arról szólt, hogy soha nem kapott még ennyi gratuláló üzenetet.

Vojvoda Dávid a románok ellen Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

„Szolidan ünnepeltünk az este a családtagokkal, barátokkal" - elevenítette fel a keddi nap végét a szolnoki játékos.

Ami a válogatott szerdai programját illeti, edzés helyett ezúttal a pihenésé a főszerep: a játékosok szabadnapot kaptak, s a legtöbben városnézésre indultak.

Andrei Mandache csapatkapitány a mérkőzés után a román közszolgálati televíziónak nyilatkozva sajnálatosnak tartotta, hogy csak ennyire futotta erejükből, és - ahogy fogalmazott - "nem tudtak örömet szerezni a termet megtöltő csodálatos közönségnek".

A ProSport szerdán arról is beszámolt, hogy a magyarok elleni kosárlabda-meccsen megdőlt a romániai beltéri csapatsport-rendezvények nézőrekordja. A mérkőzésre 9121 jegyet adtak el.

A magyar-spanyol meccsre csütörtökön 16.15 órakor kerül sor a Polyvalent Arénában.