Vágólapra másolva!
Bármennyire is hihetetlen, egy nappal a Magyarország-Románia férfi kosárlabda Eb-mérkőzés előtt is rengeteg jegy vár értékesítésre Kolozsvárott. A gyenge román csapat eddigi szereplése sem csigázta fel a szurkolók érdeklődését, de a FIBA is alaposan mellényúlt ennek az Európa-bajnokságnak a helyszínválasztásaival.

Nem véletlen, hogy rengeteg fórumon hirdetik az eladó jegyeket. Normális esetben a román csapat összes hazai meccsének telt ház előtt kellene mennie, erről azonban szó sincs Kolozsvárott. A FIBA az esemény előtt arra kötelezte a román szervezőket, hogy az amúgy 7000 fős csarnokot 10.000 fősre bővítsék.

Látva az eseményeket, ez a nagyravágyó kérés nevetséges volt.

Az amúgy is esztelenül felduzzasztott, huszonnégyes mezőny leggyengébb tagja a román válogatott. Érthető tehát, hogy a románok nincsenek oda az Eb-ért, meg azért, hogy csapatukat szinte mindenki legyőzi. (Hogy a magyar válogatottnak ez sikerül-e, az kedden dől el.)

Csak a magyar szurkolók teremtenek igazi meccshangulatot Kolozsváron Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem véletlen, hogy a FIBA korifeusai egyre többször beszélnek arról, hogy vissza kell térni az egyországos rendezéshez. Az más kérdés, hogy egy huszonnégy csapatos Eb irdatlan költségeket ró a mindenkori házigazdára. A 2017-es Eb helyszínválasztása nem volt telitalálat.

Isztambulba és Tel-Avivba nem szívesen mennek a szurkolók, mert ezek a városok jelenleg nem a világ legbiztonságosabb települései.

Kolozsvárral ebből a szempontból nincsen baj, csak itt a kutyát nem érdekli az egész. Jellemző, hogy az erdélyi városban a legjobb hangulatot eddig az ideutazó magyar szurkolók teremtették. Helsinki meg a világ egyik legdrágább fővárosa - az ott eltöltött egy hét alaposan megcsapolja a szurkolók pénztárcáját.

Arról nem is beszélve, hogy az egy meccsre szóló 7000 (!) forintos kolozsvári belépőjegyek nevetségesen túlárazottak.

A pénz is mozgatja a kényszer szülte sportrendező-házasságokat

Ami néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, az mára valósággá vált. A férfi kosárlabda-Eb-t négy ország négy városa rendezi, a 2020-as labdarúgó-Eb-nek 13 európai város ad otthont. Az egyre jobban hízó és gigantikusra növekedő labdajátéksportok világversenyeit egyre kevesebb ország (lesz) képes egyedül megrendezni.