Vágólapra másolva!
Hanga Ádám legkésőbb szeptember 1-ig csatlakozhat a magyar férfi kosárlabda-válogatott keretéhez - mondta el Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány. A szakember szerint a honosított amerikai DeAndre Kane-nek már a csapattal együtt kellene készülnie, de egyelőre nem vesz részt a magyar válogatott munkájában. Interjú.

Mikor csatlakozik az Európa-bajnokságra készülő kerethez Hanga Ádám?

Hanga Ádám csatlakozott a kerethez, csak nem tud részt venni a munkában objektív okok miatt. Megértem, hogy a közvéleményt érdekli a kérdés, de a profi világban profi szabályok vannak, amik elég szigorúak.

Hanga Ádám szeptember elsején 13 óráig csatlakozhat a válogatotthoz Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Iker Pastor

Nem múlik semmi Ádámon, kis türelmet kérünk, hogy a legjobb magyar kosárlabdázó élete legnagyobb csatáját nyugodt körülmények között vívhassa meg, és azt érezze, hogy ebben mindenki támogatja őt.

Mint szövetségi kapitány meghatároztam Ádámnak az utolsó megjelenési időpontot, ez szeptember 1-je, 13 óra.

Én is és a csapat is nagyon várjuk, mert a jelenléte is sokat jelent nekünk.

Mi a helyzet a honosított amerikai, DeAndre Kane érkezésével?

DeAndre Kane az első külföldi, akit az én kérésemre igazoltunk az Európa-bajnokság előtt. A szerződése szerint már itt kellene lennie. Bevált szokás a földrészen, hogy a válogatottak vagy az NBA-ből, vagy euroligás csapatokból igazolnak olyan játékosokat, akik átlag fölöttiek, és lökést adhatnak a csapatnak.

DeAndre Kane. Jön, vagy nem, ez itt a kérdés Forrás: AFP/2014 Getty Images/Bruce Bennett

Azért döntöttem mégis a honosítás mellett, mert szerintem nem szabad feladni Eb-álmainkat, hogy valóban emlékezetes legyen a szereplésünk. A célunk az volt, hogy az amerikai irányítóval Eb-t nyert oroszokhoz, vagy a legutóbbi világversenyen amerikai segítséggel kiválóan szereplő csehekhez, illetve macedónokhoz hasonlóan mi is nagyot léphessünk előre.

Milyen következménye lehet annak, ha Kane mégsem csatlakozik a magyar válogatotthoz?

Ez a szövetség és a játékos között köttetett szerződés része, ami nem osztható meg a közvéleménnyel mindkét fél beleegyezése nélkül.

Márpedig ha nem tiszteli a csapatunkat, a magyar címert, akkor ezzel számolnia kell.

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány szeptember 1-ig várja Hanga Ádámot Fotó: Csudai Sándor - Origo

Fontosnak tartom elmondani, hogy az Eb-re készülő csapat öt hete dolgozik kiváló körülmények között. Nincs sérültünk, jó hangulatban várjuk az előttünk álló utolsó bő két hetet.

Magyar játékost igazolt az FC Barcelona!

Három évre szerződött a katalánokhoz a sztársportoló.