Vágólapra másolva!
A maribori Adecco Kupa második mérkőzésén a magyar férfi kosárlabda-válogatott súlyos, 85-51-es vereséget szenvedett Csehországtól. A mérkőzésen Sztojan Ivkovics csapatának egyetlen pillanatnyi esélye nem volt a végig agresszíven és nagy lendülettel játszó csehek ellen. A két csapat egy hónap múlva újra összecsap, de az már tétmérkőzés lesz a kolozsvári Európa-bajnokságon.

A mérkőzés előtt felettébb érdekes kérdés volt, hogy mit és mennyit mutat meg egymásnak a két csapat a maribori felkészülési találkozón.

Nos, az első félidőt (vagy ha jobban tetszik az egész mérkőzést látva) azt kell mondjuk, hogy

a csehek úgy kosárlabdáztak, mintha már az Európa-bajnokságon küzdöttek volna ellenünk.

A kezdés után másfél perccel 6-0-ra vezettek, majd ezt a tempót az egész első félidőben tartották, sőt, fokozták. Az első negyedet 20-10-re nyerték meg, a félidőben 45-29 volt az állás Csehországnak. Úgy, hogy a magyar játékosok közül 20 perc alatt senki sem került 8 dobott pont fölé (Wittmann 8, Vojvoda 7 pontot szórt), míg a túloldalon Auda 12, Satoransky pedig 10 pontot ért el.

Utóbbi az NBA-ban, a Washington Wizards együttesében játszik, rá nagyon oda kell majd figyelni a kolozsvári Eb-n.

Az NBA-ben játszó Tomas Satoransky alaposan megkeserítette a magyarok életét Mariborban Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Samuel Corum

Különösen aggasztó volt számunkra a második negyed, amelyben szinte sült a kezük a cseheknek. Satoransky és Palyza is két-két triplát vágott be, nálunk ebben a mutatóban csak Wittmann tartotta a lépést két hárompontosával.

A nagy dobópárbaj közepette agresszíven védekezett Csehország.

Persze, nehéz felpörögni egy ennyire hangulattalan mérkőzésen (a lelátón 50 nézőnél nem ült több), ám mégis az volt az ember érzése, hogy mi egyáltalán nem terítjük ki a lapjainkat, a csehek meg az összes ászt az asztalra pakolták.

A kék mezes csehek alaposan meglepték a magyarokat Mariborban Forrás: Origo

A harmadik negyedben egy agresszívebben játszó magyar válogatott jött vissza a maribori csarnokba, Fájdalom, a dobások továbbra sem mentek. A 24. percben először nőtt 20 pont fölé a különbség (54-33), amelyet megint két cseh-tripla követett,

így már 60-33 volt az állás.

Felkészülési meccs ide, vagy oda, ez már nagyon nagy különbség volt. Annak ellenére, hogy a magyar csapatnak tényleg nem most kellett csúcsformát mutatnia és annak ellenére, hogy Hanga Ádám még mindig Spanyolországban vár arra, mi lesz vele.

A három negyed alatt elért 41 pont mellett a csehek dobóedzést tartottak és a pálya minden pontjáról bevertek pár triplát.

Egészen pontosan Palyza, aki nyolc kísérletből hét hármast vágott be. Egészen hihetetlen.

Innentől kezdve csak az volt a kérdés, hogy sikerül-e megúszni 30 pont alatt ezt a meccset. Ez nem jött össze,

a vége 85-51, azaz 34 pontos vereség.

Csehország extra dobóformát fogott ki ellenünk, a magyar csapat pedig láthatóan fáradt volt a péntek esti Szlovénok elleni ütközetet követően.

Mit is írhatnánk utolsó mondatként? Kolozsváron ennél majd több kell az Európa-bajnokságon.

"Fáradtak és tompák voltunk.

Úgy gondolom, a mai után senki nem tudott meg semmit. Ez is volt az egyik célunk, amit már elmondtam korábban is" - nyiltkozta a lefújás után Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány.

Férfi kosárlabda Adecco Kupa, 2. nap: Csehország-Magyarország 85-51 (20-10, 25-19, 23-12, 17-10.) A magyrok legjobb dobói: Vojvoda 12, Wittmann 10. Csehország legjobb dobója: Palyza 22/21