Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott 84-64-es vereséget szenvedett Mariborban az Adecco Kupa férfi kosárlabdatorna első napján a házigazda szlovénektől. Erre számítani lehetett, mert Szlovénia nagyon erős a férfi kosárlabdasportban. Ami viszont egyértelműen pozitív az a magyar válogatott első három negyedben nyújtott játéka. Ami érthetetlen, hogy miért kellett egy felkészülési meccsen a bíróknak segíteni a szlovénokat.

Igen erős ellenféllel szemben tesztelhette jelenlegi állapotát a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely a maribori Adecco Kupa első napján Szlovénia ellen lépett pályára.

A házigazdák csapata a 2014-es spanyolországi világbajnokságon a hetedik helyen végzett, azaz közvetlenül a világ élvonalába tartozik.

A magyar csapat 18 év szünet után lesz résztvevője az Európa-bajnokságnak, amelyet szeptemberben Európa négy városában rendeznek meg. A mieink a kolozsvári csoportba kerültek. Ott majd a spanyolokkal, a horvátokkal, Montenegróval, a csehekkel és a házigazda román válogatottal csapnak össze.

Egy hónappal az Eb előtt felesleges minden lelki tehertétel

Nem véletlen tehát, hogy Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány igen kemény felkészülést végez a csapattal. A szlovénok elleni találkozónak sem a magyarok voltak az esélyesei, de ez egyáltalán nem izgatta a szakembert.

A magyar élsport emlőin nevelkedő tudósítónak furcsa volt hallani azt, ahogy Ivkovics erről a tornáról beszélt. Ám egészen biztosan neki van igaza. A parkettát ugyanis nem Mariborban, hanem Kolozsváron kell majd felszednie a magyar csapatnak.

Annak pedig semmi értelme nem lett volna, ha az Eb előtt habkönnyű ellenfelekkel szemben aratunk nagy győzelmeket.

Szlovénia ellen két kulcsember hiányzott a magyar válogatottból – mindketten igazoltan voltak távol. A spanyolországi Baskonia légiósa, Hanga Ádám később csatlakozik a kerethez – az európai topcsapatokban játszókat amúgy sem engedik el ennyivel korábban.

A másik hiányzó, az amerikai DeAndre Kane helyzete sokkal érdekesebb.

Ő úgy érkezik majd vasárnap a válogatottba, hogy soha nem játszott a nemzeti együttesben. Kane magyar állampolgár, magyar útlevele van, az állampolgársági esküt nem is olyan régen Szolnokon tette le. A Maccabi Tel-Avív légiósaként arra készül, hogy akár irányító, akár kettes poszton nagy segítségére legyen a válogatottnak. Meglátjuk, hogy mi sül ki ebből.

Kőkemény küzdelem jellemezte a meccset

Kissé elfogódottan kezdte a meccset a magyar válogatott, a szlovének legjobbja, a mindössze 18 éves Luka Doncic már az első támadásból kosarat szerzett. A Real Madridban játszó szupertehetség az egész meccsen meghatározó játékot nyújtott. Szlovénia óriási lendülettel vetette bele magát a meccsbe, az embernek olyan érzése volt, hogy három perc alatt szeretnének úgy elhúzni, hogy a magyar válogatottnak esélye se legyen az összecsapáson.

Ez a tervük azonban nem vált be.

Bár a magyar játékosok olykor bosszantó technikai hibákat követtek el, a lelkesedésükre és akaratukra egy szót sem szólhatunk. Emellett gyönyörű kosarakat is sikerült dobnunk - Rosco Allen triplája az első negyedben élményszámba ment. Magyarország szívósan tapadt Szlovéniára, így az első negyed végén 19-17-re vezettek a szlovénok.

Nagy küzdelem volt a pályán Forrás: Origo

Felkészülési meccsen tolták a bírók a hazaiakat

Sőt, a második 10 percben Vojvoda triplájával 28-27-re - a mérkőzés folyamán először - a magyar csapat vette át a vezetést.

A teltháznyi közönség néma csendben figyelte a történéseket, míg a három szlovén bíró ekkor érezte úgy, hogy ideje belenyúlni a meccsbe.

Egy magyar labdavesztést követően először szándékos szabálytalanságot fújtak ellenünk, majd amikor Luka Doncic úgy érezte, hogy neki kell rendet csinálnia, még egy technikait is kaptunk. Felkészülési meccs ide vagy oda, ezek nevetséges ítéletek voltak. Ám a magyar csapatot ezzel sem sikerült megroppantani. Olyannyira nem, hogy a nagyszünetre 38-38-as döntetlennel mentek pihenni a csapatok.

A harmadik negyed közepén Magyarország vezetett

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány nehezen viselte a történteket és a szünetben megpróbált beszélgetésbe elegyedni a játékvezetőkkel. A bírók közül az egyik azonban tüntetően hátat fordított a szakembernek, akinél ekkor elszakadt a cérna.

A vége az lett, hogy a szlovén játékvezetők a szünetben állították ki Ivkovicsot.

A meccset nézve nehezen lehetett érteni, miért kellett az amúgy jobb képességű szlovén csapatot a játékvezetőknek eléggé el nem ítélhető módon segíteni. A kiállítás miatt Szlovénia büntetőkkel kezdhette a második félidőt, ezeket még holtidőben végezték el. Tehát – bár a félidő hivatalosan 38-38 volt, mégis 40-38-as szlovén vezetéssel indult a harmadik negyed.

Amelynek elején Doncic ismét elemében volt, de mi inkább Ferencz Csaba nagyszerű hárompontosának és duplájának tapsolhattunk. Sőt, a nemzetközi helyzet annyira fokozódott, hogy Wittmann Krisztián újabb hárompontosával 48-47-ra újra a magyar csapat vezetett. Ekkor a mérkőzés 26. percében jártunk.

Vojvoda Dávid kiválóan játszott, nem rajta múlt a vereség Forrás: bb1.hu

Megroppantunk a negyedik negyedre

Egy ideig felváltva vezettek a csapatok, majd a harmadik negyed végjátékában elég volt két hiba, hogy

Szlovénia 58-52-re elhúzzon.

A meccs addigi fejleményeit tekintve ez a 6 pont jelentős különbségnek számított. Keményebb védekezésre váltottak a házigazdák, amivel olykor nem tudtunk mit kezdeni. A kialakult hátrányt csak minimálisan tudtuk csökkenteni, így a negyedik negyed előtt 60-55-ös szlovén vezetés állt a táblán.

Mindennél többet mondó adat, hogy a találkozó 28. percében a faultarány 8-23 volt, míg a büntetőkből Szlovénia huszonnégyet, Magyarország ötöt dobhatott.

Talán ez, talán más, de a negyedik negyedre a magyar válogatott összeroppant. Szlovénia egy 16-0-s sorozatot produkált, amely egészen hihetetlen. A fáradó magyar játékosoknak semmi sem jött be, a hazaiaknak minden. Így a végén a szlovénok simán, 84-64-re, azaz 20 pont különbséggel nyertek Magyarország ellen.

Ivkovics Sztojant a szünetben reklamálás miatt kiállították Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első három negyedben mutatott játékra lehet építeni, a negyedikből meg tanulni kell, de az biztos, hogy ez a férfiválogatott egyetlen meccset sem fog feladni és félvállról venni.

"Karakteres, jó játékot mutatott be a csapat az első három negyedben.

A második félidőben a srácok becsülettel harcoltak, a negyedik negyedre elfáradtunk. Szlovén csapat és a szövetség kiváló házigazdának bizonyul Mariborban. A mi fejlődésünkhöz az szükséges, hogy ilyen meccseket játszunk. A szombati, csehek elleni meccsre kíváncsi vagyok. Fárasztó meccs után vagyunk, egy nap múlva újra pályára kell lépnünk. A csehek ellen okos, tudatos produkciót kell nyújtani. Azonos csoportban leszünk velük a kolozsvári Európa-bajnokságon, éppen ezért nem gondolom, hogy a szombati mérkőzésen sok minden kiderül" - mondta az Origónak Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány.

Férfi kosárlabda Adecco Kupa 1. nap: Szlovénia-Magyarország 84–64 (19–17, 19–21, 22–17, 24–9)
SZLOVÉNIA:
Dragic 2, PREPELIC 10/6, DONCIC 18/12, Muric 7, VIDMAR 13. Csere: Zagorac, Blazic 6, Rebec 6, Cancar 8, Dimec 8, Sisko, Kosi, Nikolic 4, Hrovat 2. Szövetségi kapitány: Igor Kokoskov
MAGYARORSZÁG:
Wittmann 13/9, VOJVODA 15/9, Ferencz 10/6, Tóth N., Keller 3. Csere: ALLEN 13/6, Tóth Á. 2, Eilingsfeld, Ruják, Perl 8, Kovács P., Csorvási. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan