Hogy lesz ebből NBA Hanga Ádámnak?

Hanga Ádám magyar válogatott kosárlabdázó
2808846 03/17/2016 CSKA's Andrey Vorontsevich (left) and Adam Hanga of Laboral Kutxa during the Euroleague Basketball Top-16 round match between PBC CSKA Moscow, Russia and BC Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz, Spain. Alexander Vilf/Sputnik
Vágólapra másolva!
Hanga Ádám 2020-ig írt alá a Barcelona csapatához, ám korántsem biztos, hogy a katalán csapatnál kezdi meg a 2017-2018-as szezont.

Hanga a három év alatt mintegy 7,5 millió eurót fog keresni, csak azt nem tudni, melyik csapatnál.

Ugyanis a játékos korlátozott szabadügynök, azaz egy szerződést, amit máshol aláír, meccselhet (vagyis felülírhat) eddigi csapata, a Baskonia.

Így Hanga ugyan elkötelezte magát a Barcelonához, a Baskonia most öt napig gondolkodhat, hogy tartja-e az ajánlatot, vagy nem.

Az viszont biztos, hogy Hanga Ádám az NBA-től egy kicsit távolabb került ezzel a lépéssel. Arról nincs információ, hogy a szerződésben van-e kilépési opció egy esetleges NBA-megkeresés esetén.

Az Európa-szerte rettegett Hanga-védekezés (jobbra) Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Miért választhatta Hanga ezt az utat? Meg kell vizsgálnunk, hányadán állnak most a San Antonio Spurs-szel (ez a csapat birtokolja az NBA-játékjogát.) Arról persze nem tudunk sokat, hogy a két fél között milyen a kapcsolat, azt viszont tudjuk, hogy

Hanga posztjára a Spurs leigazolta Rudy Gay-t, aki ugyan teljesen más típusú játékos, mint Hanga Ádám, de jóval nagyobb név és jobb támadásban.

Ráadásul minden bizonnyal ő is csak csere lesz, hiszen kiscsatár poszton ott van még az a Kawhi Leonard, aki minden évben folyamatosan fejlődik, az idei szezonra pedig egyértelműen elérte az elit státuszt, az MVP-szavazáson is harmadik lett. És akkor még ott van Jonathon Simmons, aki játékstílusra nagyon hasonlít Hangához, vagy Danny Green, aki ugyan öregebb, de jobb dobó.

Kawhi Leonard dobja át Rudy Gay-t. Gay védekezésétől már kevésbé tartanak a játékosok. Forrás: AFP/2016 Getty Images/Thearon W. Henderson

Nem az a kérdés, hogy Hanga NBA-szintű játékos-e. Egyértelműen igen, több csapatnál akár még kezdő is lehetne.

Kiváló védő, ahogyan legutóbbi Euroliga-elismerése is bizonyítja (ő lett az év legjobb védője a legrangosabb európai kupasorozatban), viszont a dobása nem elég kiegyensúlyozott, főleg távolról, ez pedig a mai NBA egyik alapja. De az is igaz, hogy ha valahol, akkor San Antonióban képesek lehetnek javítani Hanga dobásán. A már említett Leonard is teljesen fakézzel érkezett a ligába, ma pedig már 40%-kal dobja a triplákat. Sajnos a texasiak viszont egyelőre talonban tartják Ádámot, a játékjogát sem cserélték el más csapathoz.

Vajon látjuk-e Hanga Ádámot az NBA-ben is zsákolni? Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Hangának viszont lejárt a spanyolországi szerződése és lépnie kellett.

A Barcelona szakmailag nem feltétlenül előrelépés a Baskoniához képest, de nem is biztos, hogy szeretne a gránátvörös-kékeknél pattogtatni, az is lehet, hogy csak az árát szeretné felsrófolni, a fentebb leírt módszer szerint.

Annyit fontos leszögezni, hogy számára ezzel a döntéssel nem zárult be az NBA-kapuja.

Gay Achilles-szakadásból lábadozik, ami az egyik legsúlyosabb sportsérülés, 30 éves, és a szerződése is csak két évre szól (amiből az első év után kiléphet). A Spurs sosem siette el a nemzetközi játékosok átvitelét, Hanga lehet a legújabb példa. De természetesen az is benne van a pakliban, hogy más csapatnál fogjuk látni az NBA-ben, és az is, hogy sehol. Pedig igazán rászolgálna egy tengerentúli lehetőségre, főleg a 2016-17-es szezonban mutatott teljesítménye okán.