Az oroszokkal is összefutnak az Eb-selejtezőn a női kosarasok

2017 FIBA EuroBasket Women qualifications for Finals BASKETBALL 2017 June Hungary MATCH Czech Republic FIBA basket Hradec Kralove 2017 FIBA EuroBasket Women qualifications match
HRADEC KRALOVE, CZECH REPUBLIC - JUNE 17 : Hungarian team celebrates their victory during the 2017 FIBA EuroBasket Women qualifications match between Hungary and Czech Republic at Hradec Kralove Arena in Hradec Kralove, Czech Republic on June 17, 2017. Omar Marques / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Alig ért véget a csehországi Európa-bajnokság, máris kisorsolták a 2019-es kontinenstorna selejtezőcsoportjait.

A keddi müncheni sorsoláson a magyarok a második kalapba kerültek, a legjobbak közül a júniusi Eb-n ugyancsak 9-12. helyen zárt orosz csapat, míg az alsóbb csoportokból a litván és az albán együttes játszik majd a C jelű kvartettben. Utóbbi két gárda nem szerepelt az idei Eb-n.

„Lehetett volna nehezebb és könnyebb is a sorsolásunk" - nyilatkozta az MTI-nek Stefan Svitek szövetségi kapitány. "A harmadik kalapból a litvánok voltak talán a legerősebbek, ők Európa-szerte jó klubokban szerepelnek, és két éve ott voltak az Eb-n. Az oroszoknak nem sikerült a mostani Eb, őket itthon jó lenne legyőzni, de velük kapcsolatban kérdés például az is, hogy milyen időzónába viszik a kinti meccsünket."

A magyar csapat a 9-12. helyen végzett a csehországi tornán Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Omar Marques

A szakvezető hozzátette, az albán kosárlabdáról nem sokat tud, ezzel együtt a kicsapat ellen kötelező a két győzelem.

„A célunk a kijutás az Eb-re, azaz a csoport első vagy második helyének megszerzése. Annyi biztos, hogy nem lesz egyszerű" - összegzett Stefan Svitek.

A következő kontinenstorna két házigazdája, Lettország és Szerbia biztos induló, a többi 32 csapat pedig négyes csoportokban küzd meg egymással. A kvalifikációból a nyolc csoportelső és a hat legjobb második, azaz 14 gárda jut tovább a 16-os Eb-mezőnybe.

A selejtező három szakaszban zajlik majd: november 6-16., 2018. február 5-15. és november 12-22. között. A 2019-es kontinenstornán Lettország két csoport mérkőzéseinek ad otthont Rigában, a másik két kvartett a szerbiai Nisben és Nagybecskereken (Zrenjanin) lép pályára, a kieséses szakaszra pedig Belgrádban kerül sor.

Júniusban a csehországi Eb-n a magyar csapat egy győzelemmel és három vereséggel a nyolcaddöntőig jutott Királyváradon (Hradec Kralove), s végül a 9-12. helyen zárt.