Női kosárlabda-bajnokság: megvédte címét az UNIQA Sopron

Sopron, 2017. május 4. Shenise Johnson, a Sopron (b2) és Maja Erkic (b) a Szekszárd játékosa a női kosárlabda NB I döntőjében játszott UNIQA Sopron - Atomerőmű KSC Szekszárd mérkőzésen a Novomatic Aréna Sopronban 2017. május 4-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Az UNIQA Sopron 82-56-ra legyőzte az Atomerőmű KSC Szekszárd csapatát a női kosárlabda-bajnokság döntőjének negyedik mérkőzésén, összesítésben 3-1-re megnyerve a párharcot, megszerezve a klub fennállásának 11. bajnoki címét. Az ezüstérmes Szekszárd a klub történetének legjobb eredményével zárta az idei szezont.

Női NB I, döntő, 4. mérkőzés:
UNIQA Sopron – Atomerőmű KSC Szekszárd 82-56 (21-13, 19-18, 18-14, 24-11)
legjobb dobók: Crvendakic 19, Turner 16, Krnjic és Johnson 10-10 pont, ill. Erkic és Lisec 12-12 pont
bajnok az UNIQA Sopron 3-1-re nyerve a párharcot

A hétfői két hosszabbításos dráma után az volt a kérdés, hogy vajon a harmadik meccsen aratott győzelemtől szárnyakat kapnak-e szekszárdiak, vagy a Sopron érvényesíti a hazai pálya kínálta esélyt, és kihasználja a lehetőséget, hogy otthon zárja le a bajnoki döntőt.

A hősies Szekszárd kiharcolta a negyedik meccset

Az Atomerőmű KSC Szekszárd egy elképesztően kiélezett meccsen kétszeri hosszabbítást követően 77-73-ra győzött a bajnoki címvédő Uniqa Sopron ellen a női kosárlabda-bajnokság döntőjének harmadik meccsén, ami így csütörtökön Sopronban folytatódhat majd. Bajnoki döntő, 3. mérkőzés Atomerőmű KSC Szekszár - Uniqa Sopron 77-73 (23-7, 14-30, 10-12, 13-11, 7-7, 10-6- h.u.)

Hétfőn láthattuk, milyen fontos a jó rajt, a Szekszárd akkor olyan előnyt tudott kiharcolni, amit végül nem tudott megfordítani a címvédő. Ezúttal a Sopron kezdett jobban, és harcosabb, pontosabb játékával az első tíz perc végére egészen tetemesnek mondható, nyolc pontos előnyt harcolt ki (21-13).

Amit a félidőre még egy ponttal megtoldott az ebben az időszakban már összeszedettebben játszó, jobban koncentráló vendégekkel szemben. Az viszont árulkodó volt, hogy a szekszárdiak ezúttal a palánk alatti csatákban is alulmaradtak,

nem tudtak büntetőket kiharcolni (csupán ötöt a hazai 13-mal szemben) és nem boldogultak a triplákkal (félidőben 0/5) sem.

A soproniak játékának motorja az első húsz percben a padról beszállva, 5/5-ös mutatóval 10 pontig jutó Aleksandra Crvendakic volt, miközben a másik oldal cseresora összesen 4 pontig jutott.

A 30. percre eldőlt a bajnoki cím

A harmadik negyed a harmadik soproni triplával indult, ezután viszont nyolc szekszárdi pont következett, és Studer Ágnes triplája - az első sikeres kinti vendég próbálkozás - után Sterbenz László azonnal időt is kért (41-39).

Sopron, 2017. május 4. Shenise Johnson, a Sopron (b2) és Maja Erkic (b) a Szekszárd játékosa a női kosárlabda NB I döntőjében játszott UNIQA Sopron - Atomerőmű KSC Szekszárd mérkőzésen a Novomatic Aréna Sopronban 2017. május 4-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A szerencse is visszatalált a somogyiakhoz: a harmadik meccs végjátékának hőse, Maja Erkic úgy dobott triplát, hogy a későn fékező Yvonne Turner még megütötte, ő pedig a büntetőt is bedobta, négy pontot szerezve egy akcióból.

A hazaiak szerencséjére

Crvendakic nem lazsál, amikor felállt a padról kosarat is dobott,

így konzerválódott a hazaiak előnye, két perccel a negyed vége előtt már tíz ponttal is vezettek (53-43).

Itt a 11.!

Az utolsó negyedre óriásit kellett volna javulnia a Szekszárdnak, nem csak támadásban, hanem védekezsében is. Ahhoz képest, hogy az eddigi meccseken a rendes játékidőben mindig hatvan pont környékén tartották a Sopront, ezúttal már a 31. percben megdobták ezt a zöld-sárgák.

Sopron, 2017. május 4. Fegyverneky Zsófia, a Sopron (b) és Alexandra Theodorean, a Szekszárd játékosa a női kosárlabda NB I döntőjében játszott UNIQA Sopron - Atomerőmű KSC Szekszárd mérkőzésen a Novomatic Aréna Sopronban 2017. május 4-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az egyre inkább elbizonytalanodó és erővel is egyre kevésbé bíró vendégek rossz dobásaiból rendre meg tudott indulni Sopron, és a negyed közepén már a 15 pontos előnyt őrizgette. Djokics Zseljko, a Szekszárd edzője hat perccel a lefújás előtti időkérés során ugyan még azzal biztatta az övéit, hogy "még mindig meccsben vagyunk" - ez már csak az utolsó, pszichológiai fegyver volt a kezében - innen ugyanis már nem volt visszaút, érvényesült a Sopron nagyobb rutinja és bővebb keretének Euroligán edződött játékereje.

Az UNIQA Sopron ezzel megszerezte fennállása 11. magyar bajnoki címét.

"Igazi csapatmunka volt a győzelem, büszke vagyok a társaimra, és egy ilyen közönség előtt ünnepelni, minden fáradtságért kárpótol" - mondta a találkozó után a mérkőzés legjobbja, a 19 pontig jutó Aleksandra Crvendakic.

"Gratulálok a Sopronnak. Mi megpróbáltunk mindent, hogy bajnokok lehessünk, nem sikerült. De ez is gyönyörű eredményt, és jövőre legalább lesz célunk, amiért harcolhatunk" – mondta a szekszárdiak csapatkapitánya, Teodoreanu Alexandra.

"Ha kicsit jobban bírtuk volna erővel, akkor szorosabb lehetett volna meccse. De nagyon büszke vagyok a csapatomra, szerintem sikerült megnhezítenünk a Sopron dolgát" - nyilatkozta Djokics Zseljko a szekszárdiak vezetőedzője.

A sikerben mindenkinek megvan a része, játékostól stábtagokon át a klub valamennyi alkalmazottjáig. Jól játszottunk, szerintem, megérdemelten nyertük meg a bajnoki címet" - mondta a győztes csapat edzője, Sterbenz László.

A döntő mérkőzéseinek eredményei:
Atomerőmű KSC Szekszárd–UNIQA Sopron 45-61 (12-20, 13-16, 8-10, 12-15)
UNIQA Sopron–Atomerőmű KSC Szekszárd 66-62 (18-19, 18-17, 22-13, 8-13)
Atomerőmű KSC Szekszárd–UNIQA Sopron 77-73 (23-7, 14-30, 10-12, 13-11, 7-7, 10-6) - kétszeri hosszabbítás után
UNIQA Sopron–Atomerőmű KSC Szekszárd 82-56 (21-13, 19-18, 18-14, 24-11)