Vágólapra másolva!
Hosszú idő után először szerepel ugyanabban az évben a férfi és a női kosárlabda-válogatottunk is Európa-bajnokságon. A csapatok hamarosan megkezdik a felkészülést, a két szövetségi kapitány pedig megfogalmazta a célokat: egyikük harcolni megy az Eb-re, a másik pedig csak azt szeretné, ha jól érezné  magát a csapata.

A magyar kosárlabda-válogatottak Európa-bajnoki szereplése kapcsán Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabda Országos Szövetségének elnöke, valamint Sefan Svitek női-, illetve Sztojan Ivkovics férfi szövetségi kapitány tartott sajtótájékoztatót kedden.

„Hosszú és szisztematikus munka eredményeként jutottunk ki az Európa-bajnokságra. Nagyon motivált csapataink vannak, a szövetségi kapitányok szerint a megfelelő játékosok kiválogatása segített abban, hogy eljussunk ide – kezdte a sajtótájékoztatót Szalay Ferenc. – Az utánpótlásban van annyi erő – különösen a nőiben –, hogy a következő tornákon is ütőképes csapatot tudjunk kiállítani.

A férfi válogatott Horvátországgal, Csehországgal, Montenegróval, Romániával és a címvédő Spanyolországgal szerepel egy csoportban a 2017-es férfi kosárlabda Eb-n, amely augusztus 31-től szeptember 17-ig tart. A fennállásának 15. Európa-bajnokságára készülő magyar válogatott 1999 után szerepelhet ismét kontinenstornán.

Stojan Ivkovic Forrás: MTI/Mészáros János

A szakalapok és a fogadóirodák szerint nem biztató a magyarok esélye, de Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány szerint még mindenkinek szoknia kell, hogy a magyar válogatott a legjobbak között szerepel. „Minket és a románokat tartanak a leggyengébbnek a csoportban, de én nem így látom.

– mondta, majd a sűrű versenynaptárral kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „ez egy daráló, de én pont ezt szeretem."

Érezzék jól magukat!

Stefan Svitek a női válogatott szövetségi kapitánya elmondta, hogy ugyan kevés a pihenőidő, de Székesfehérváron megfelelő körülmények között készülhetnek a júniusi tornára. „Olyan felkészülésünk lesz, amit a lányok élvezni fognak."

A magyar válogatott Csehországgal, Ukrajnával és

az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Spanyolországgal

került egy csoportba a csehországi Európa-bajnokságon, amelyet június 16. és 27. között rendeznek meg. A négy csoport körmérkőzései után a csoportgyőztes rögtön a negyeddöntőbe jut, míg a másodikak és harmadikok keresztbejátszanak egymással, és a négy győztes kerül még a nyolc közé.

Stefan Svitek szövetségi kapitány a magyar válogatott tagjaival a kosárlabda női Európa-bajnoki selejtező csoportkörének hatodik fordulójában játszott Szlovákia elleni mérkőzésen Pöstyénben 2016. november 23-án. (MTI/TASR/Martin Palkovic) Forrás: MTI/TASR/TASR/Martin Palkovic

„Nehéz csoportba kerültünk, egyik meccs sem lesz sima.

az ukránok pedig extra jó selejtezőt játszottak, és rutinos csapatuk van" – mondta Stefan Svitek, majd a célkitűzéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „szeretném, ha a lányok élveznék az Eb-t".

A jegyértékesítéssel kapcsolatban elmondták, hogy nagy az érdeklődés a férfiak kolozsvári Eb szereplésére, ám a szövetség nem értékesít jegyeket, csak a hivatalos jegyirodákon keresztül lehet megvásárolni. A magyar szektorba csak itthon lehet jegyet venni, ha valaki nem a magyar csatornán keresztül teszi mindezt, egyáltalán nem garantált, hogy beengedik a csarnokba.

Programok és csoportok

Férfi válogatott, felkészülési tornák és mérkőzések:
július 26-28., Kecskemét: Magyarország, Szlovákia, Irán
augusztus 4-5., Maribor: Magyarország, Szlovénia, Csehország
augusztus 11-13., Kazany: Magyarország, Németország, Izland, Oroszország
augusztus 19-20., Székesfehérvár: Magyarország-Izland (két mérkőzés)
augusztus 24-26., Varsó: Magyarország, Anglia, Lengyelország, Irán

A férfi Eb csoportbeosztása:
C csoport (Kolozsvár): Horvátország, Csehország, Spanyolország, Montenegró, Románia, Magyarország

Női válogatott, felkészülési tornák és mérkőzések:
május 18-19., Székesfehérvár: Magyarország-Szlovénia (két mérkőzés)
május 26-28., Róma: Magyarország, Belgium, Olaszország, Oroszország
június 2-3., Székesfehérvár: Magyarország-Horvátország (két mérkőzés)
június 9-10., Székesfehérvár: Magyarország-Szlovákia (két mérkőzés)

A női Eb csoportbeosztása:
A csoport (Hradec Kralové): Magyarország, Ukrajna, Csehország, Spanyolország