Vágólapra másolva!
Talán még soha nem készült ilyen nehéz körülmények között világversenyre a magyar női kézilabda-válogatott, de a játékosok kedélyállapotán nem hagytak nyomot a nehézségek. Görbicz Anita például kimondottan optimistán nyilatkozott, pedig alig maradt támadásban bevethető csapattársa. 

„Na, hát arra azért nem" – válaszolta nevetve Görbicz Anita arra a kérdésre, készen áll-e arra, hogy az Eb-n hatszor hatvan percet játsszon. „Nekem is új a helyzet, hogy szinte egyedül maradtam a posztomon, de biztos vagyok benne, hogy Kim [Rasmussen – szövetségi kapitány] megtalálja a módját, hogy forgassa a csapatot."

Azt már a kerethirdetés előtt tudni lehetett, hogy Tomori Zsuzsa, Zácsik Szandra és Mayer Szabina nem lehet ott az Európa-bajnokságon, majd a romániai felkészülési torna előtt közvetlenül megsérült Korsós Dorina is. A Kárpát Kupát megnyerte a magyar csapat, de

a tornán további két kulcsember, Kovacsics Anikó (kiújult a vádlisérülése) és Szucsánszki Zita (orrcsonttörés) dőlt ki,

előbbi biztosan nem utazik, utóbbi játékára még van halvány remény. A sors torz fintoraként a szerdai edzésen Triscsuk Krisztina is vállsérülés szenvedett, bár ő valószínűleg elutazik a csapattal.

Rossz előjelekkel, de pozitívan indul a Rasmussen-kaland

Meg akarjuk nyerni a csoportot

„Persze, hogy nagyon nehéz lesz, hiszen a teljes felkészülésünket romba döntötte a legújabb sérüléshullám, de azért van kiváló edzőnk, hogy ezt is megoldja. Annyit mondhatok, hogy jó úton járunk, és az edzéseken nagyon jól megy a játék" – tette hozzá a győri klasszis.

Görbicz Anita Forrás: MTI/Illyés Tibor

Görbicz azt mondta az Origónak, a körülmények ismeretében az a cél, hogy „emelt fővel jöhessenek haza az Eb-ről". A visszakérdésre, hogy haza lehet-e jönni emelt fővel úgy, hogy a csapat nem éri el a középdöntőt, az irányító határozottan felelt.

„Arról szó sem lehet, hogy kiessünk a csoportban. Vagyunk olyan jó játékosok, hogy továbbjussunk a középdöntőbe, sőt nagyon bízom benne, hogy a legtöbb ponttal tesszük.

A sérüléshullám miatt – meg egyébként is – biztos, hogy a magyar válogatott csak akkor lehet sikeres az Eb-n, ha a védekezése jól működik, így kulcsemberré lépett elő a Fradi védekezőspecialistája, Szekeres Klára.

Nem kell túl sokat rágódni rajta

„Kolozsváron egészen jól működött a védekezés, de azért még bőven akadnak hibák, amiket ki kell javítanunk. Örülök, hogy a kapitány is úgy látta, jól működtünk együtt Kisfaludy Anettel, de ez nem meglepő, hiszen négy évig együtt játszottunk korábban" – mondta Szekeres, aki azt sem tartja kizártnak, hogy őt is látni fogjuk támadásban az Eb-n.

Szekeres kulcsjátékos lett Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

„Engem mindig feldob, ha támadásban is hozzá tudok tenni a csapat játékához, remélem, lesz rá lehetőségem Svédországban is. Ami a védekezést illeti, könnyen előfordulhat, hogy bár kevés idő van hátra az Eb-ig,

– mondta Szekeres, majd hozzátette, ez a helyzet, nem kell rajta sokat rágódni, inkább meg kell próbálni megoldani.

A Fradi játékosa, aki az Eb előtt tölti be a 29. évét, azt mondta az Origónak, hogy szerinte

nem fogják súlyozni a meccseket,

azaz nem lesz olyan, hogy leadnak egy eleve nehezebbnek ítélt mérkőzést. „Ez nagyon könnyen visszafele sülhet el, és Kim sem olyan edző, aki ilyesmivel próbálkozna."

Az Eb december 5-én kezdődik, a magyar válogatott a csoportban Csehországgal, Dániával és Montenegróval találkozik.