Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott nyerte a Kárpát Kupát, miután a fináléban magabiztosan győzte le a házigazda román válogatottat. Kim Rasmussen hasznos információkkal gazdagodott a december elején kezdődő Eb-re, és már most egészen jól nézett ki az átlövők nélküli válogatott. Újabb kulcsember dőlt ki. 

Kárpát Kupa, döntő
Románia - Magyarország 24-29(12-14)

A 3. helyért:
Románia B - Hollandia B 26-26, hétméteresekkel 3-5

A hollandok B csapata elleni mérkőzésből - reméljük - nem lehetett fontos következtetéseket levonni, viszont a Kárpát Kupa döntőjében a román válogatott elleniből annál inkább, hiszen könnyen előfordulhat, hogy

az Ambros Martín által irányított Romániával az Eb-n is összefut Kim Rasmussen csapata.

A románok sem a legerősebb összeállításukban játszottak, de azért az ő gondjaik sokkal enyhébbek, mint a magyar válogatottat sújtók. Ezekről itt olvashat bővebben.

Rossz előjelekkel, de pozitívan indul a Rasmussen-kaland

A kolozsvári torna döntőjében Rasmussennek tényleg nem a minél jobb eredmény elérése érdekelte, hanem lehetőséget akart adni mindenkinek, és viszont akarta látni az edzéseken begyakoroltakat. A védelmet több felállásban is kipróbálta, forgatta a szélsőit, a kapusait és

már az első félidőben pályára küldte gyakorlatilag az összes mezőnyjátékosát

a szélső Schatzl Nadine és a beálló Mészáros Rea kivételével.

Klivinyi Kinga óriásit játszott Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ennek ellenére a védekezés egészen jól működött, és bár támadásban akadtak gondjai a csapatnak a félidő elején, Görbicz Anita és Klivinyi Kinga góljaival átvette a vezetést a magyar válogatott. Bármilyen felállásban is volt fent a pályán a csapat, mindig akadt egy-egy kiemelkedő teljesítmény, a jó védekezés pedig azt eredményezte, hogy 12 gólon tartottuk Romániát.

Később kiderült, Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita is sérülés miatt hagyta el a pályát, Szucsánszkinak lehet, hogy eltört az orra, míg Kovacsicsnál még nagyobb lehet a baj.

A második félidőben hengereltünk

A második félidő elején Schatzl lőtte az első gólunkat, és jó játékkal öt góllal elhúztunk. Látszott Rasmussen törekvése, hogy vérbeli átlövők hiányában gyorsítani akarja a játékunkat, és inkább betörésekre, szélső befejezésekre törekszik a csapatával. Utóbbiban jó néhány ziccer benne maradt, de így is megszórták magukat a szélsőink.

Kim Rasmussen csapata már most egészen jól nézett ki Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A védelem közepén jól működött Szekeres Klára és Kisfaludy Anett párosa, és Janurik Kinga is remekül védett a magyar kapuban. Támadásban Görbicz Anita szórta a gólokat, de Klivinyi még a győriek klasszisánál is többet lőtt, így a hajrához közeledve magabiztosan, 4-5 góllal vezetett Magyarország.

Az utolsó tíz percet ötgólos előnyben kezdte a magyar csapat kapujában Kiss Éva zsinórban két hetest is kivédett. A hajrában kicsit közelebb jöttek a románok, de a 10 góllal záró Klivinyi találata eldöntötte a meccset.

A kísérleti román válogatott legyőzésével a magyar válogatott nyerte a Kárpát Kupát,

és bár az eredmény most nem számított, Kim Rasmussen csapata már megmutatta, mi várható tőle az Európa-bajnokságon.

Kovacsics nem játszik az Eb-n?

Kim Rasmussen a mérkőzés után azt mondta az M4 riporterének, "nagyon drága győzelem volt ez", mert Kovacsics Anikó vádlisérülést szenvedett, és a dán edző szerint nem fog tudni elutazni a csapattal az Európa-bajnokságra.

"Ma tettünk egy nagy lépést a céljaink felé, de Kovacsics sérülésével tovább csökkentek a lehetőségek.

A mai azért egy jó nap volt." - mondta a dán szövetségi kapitány.

A mérkőzésen lépett utoljára pályára a román válogatottban Aurelia Bradeanu, a győriek egykori átlövője.