Rossz előjelekkel, de pozitívan indul a Rasmussen-kaland

Szekeres Klára, kézilabda
SERBIA, Novi Sad : Hungary's Klara Szekeres (L) and Hungary's Anita Görbicz (bottom) celebrate their victory against Romania during the 2012 EHF European Women's Handball Championship Group II match of main round between their teams on December 11 , 2012, at the local arena of Novi Sad. Hungary won 25-19. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A hétvégi, kolozsvári tornával zárul az Eb-felkészülés a női kézilabda-válogatottnál, ahol a hosszú távra szerződtetett Kim Rasmussen az utolsó simításokat végezheti el a viharvert kereten. Az eredmény másodlagos, és nem csak Erdélyben, hanem majd Svédországban is. 

Karl Erik Böhn tragikus halála 2014-ben tulajdonképpen egy teljes olimpiai ciklust tett tönkre, hiszen a norvég szövetségi kapitány már a 2013-as világbajnokságon sem lehetett a csapattal - két hónappal azután hunyt el, hogy a vb-n beugró Hajdu János 8. helyen végzett a válogatottal.

Azóta, kár ezt szépíteni, jobbára kudarcok érték a Böhn vezetésével még Eb-bronzot nyerő női válogatottat.

A hazai rendezésű Eb-nek már Németh Andrással futott neki a csapat (2014), de a nyugdíjazását a válogatott kedvéért elnapoló edzővel is csak egy számokat tekintve védhető, amúgy erős közepes teljesítmény jött ki a lányokból.

2013-ban már Böhn nélkül Forrás: MTI/Illyés Tibor

Lett volna ennél kényelmesebb munkahely

Rasmussen szakmailag kifogástalan pedigréjű edző, az a fajta, akire nyugodt szívvel bízhatta rá a szövetség a hosszú távú munkát. A tokiói olimpiáig szerződtetett edző viszont választhatott volna kényelmesebb munkahelyet is, mint a magyar kispadot.

Rasmussen: Nem tanítani, tanácsolni jövök

A dán szakembernek egy olyan csapattal kell eredményt elérnie, amely komoly hátrányból próbálja meg felvenni a küzdelmet a kontinens elitjével.

A szakágat évek óta sújtó sérüléshullám nem csillapodott,

Tomori Zuszsa csapatkapitány, Zácsik Szandra, Mayer Szabina és az utolsó pillanatban Korsós Dorina is kidőlt.

Görbicz Anita legalább velünk lesz az Eb-n Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Rasmussennek tehát úgy kell összeraknia csapata támadójátékát, hogy

nincs olyan komolyan vehető nemzetközi rutinnal rendelkező átlövője, aki képes a kilencesről gólt lőni.

A két-, adott esetben három irányítós játékhoz megvannak ugyan a játékosai, de ez a felállás kiemelkedő előkészítő teljesítményt követel a beállóktól, és itt sem állunk jól. A jelenlegi keretből Dombi Luca és Kisfaludy Anett, bár két tehetséges játékosról beszélünk, rutintalanok, míg a ferencvárosi Mészáros Rea inkább védekezésben hasznos.

Tomori hiánya különösen fájdalmas, hiszen a győri játékos a védekezésnek is alapembere, egyelőre azt is nehéz megtippelni, ki lesz Szekeres Klára párja a védelem közepén. Márpedig

a támadásaink problémáiból is az következik, hogy a magyar csapat akkor lehet eredményes, ha tökéletesen védekezik,

és sok könnyű gólt tud lőni lerohanásból, illetve rendezetlen védelem ellen. Maga a kapitány is megerősítette: minden a védekezéssel kezdődik.

Egy ilyen fickóra volt szükségünk

A BL-döntő győri visszavágója után tudtam egy kicsit kötetlenül beszélgetni a kapitánnyal, aki nem tagadta a gondokat, de mindenhez pozitívan állt hozzá. „Arra koncentrálok, hogy tele vagyunk jó játékosokkal,

A magyar kézilabda-válogatottnak kötelező mindent kiadnia magából, ezzel tartozik a közönségének."

Szekeres Klára köré építjük a védekezésünket Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A Bucuresti elleni meccs után nem véletlenül tűnt boldogabbnak a dán edző, hiszen a győriek a második félidőben Kiss Éva káprázatos védéseinek köszönhetően fordították meg a BL-meccsüket. „Már csak azt kellene elérni, hogy olyan kemény fal dolgozzon előtte, mint Győrben – nevetett Rasmussen. – De Éva rengeteg ziccert is megfogott, és a válogatottban is azt várom tőle, hogy olyan kulcsszereplő legyen, mint a győrieknél a BL-döntő visszavágóján."

Kolozsváron tényleg nem számít az eredmény

Az Eb előtti utolsó felkészülési meccseket Erdélyben játssza a válogatott, a fura négycsapatos tornán a hollandok B-válogatottjával játszunk szombaton (16.00), majd vélhetően a román A-csapat jöhet a döntőben (vasárnap 19.00). A román csapat erős, a döntőben már választ kapunk néhány fontos kérdésre, már csak azért is,

mert Romániával könnyen összefuthatunk a decemberi Eb-n is.

A sorsolásunk miatt borzasztóan nehéz Európa-bajnokság előtt áll a csapat. A csoportban jön Dánia és Montenegró, előbbit ugyan legyőztük a tavalyi vébén, utóbbi viszont csúnyán elvert, és általában nem megy jól ellenük. A csehek elleni nyitómeccs nagyon fontos lesz, mert ha ott nem nyerünk, könnyen elúszhat a továbbjutás is, márpedig a középdöntő minimális elvárás a mindenkori magyar csapattal szemben.

Szucsánszki Zita kulcsszereplő lesz Forrás: MTI/Kovács Anikó

Ha sikerül továbbjutni a csoportból, vélhetően a norvég-orosz-román hármas jöhet, ami még akkor is kemény feladat lenne, ha teljes csapattal készülhetnénk a tornára. Ahogy a kolozsvári tornán, úgy az az Eb-n sem számít majd az eredmény, most csak az a fontos, a norvég-magyar-spanyol edzővonulat után egy dánnal is megtalálja a hangot a válogatott, és kövessék Kim Rasmussent, mert nem szokása rossz irányba vinni a csapatait.

A Kárpát-kupára készülő magyar csapat felkészülése sem volt zavartalan, erről ebben az írásban számoltunk be.

A magyar női válogatott Kárpát-kupán szereplő kerete:
kapusok: Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Szikora Melinda (FTC-Rail Cargo Hungaria)
jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
jobbátlövők: Hornyák Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (Dunaújvárosi KKA)
irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
beállók: Dombi Luca (Mosonmagyaróvár), Kisfaludy Anett (Érd), Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
balátlövők: Klivinyi Kinga (Érd), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Triscsuk Krisztina (Siófok)
balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok), Schatzl Nadine (FTC Rail Cargo Hungaria)