Egy győzelemre az Eb-től a női kosárválogatott

Courtney Vandersloot női kosárválogatott női kosárlabda válogatott
Pécs, 2016. november 19. A magyar csapatban játszó, amerikai születésű Courtney Vandersloot (j) és a portugál Sofia Silva a női kosárlabda Európa-bajnoki selejtező csoportkörében játszott Magyarország - Portugália mérkőzésen a pécsi Lauber Dezső sportcsarnokban 2016. november 19-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott 24 ponttal legyőzte a portugálokat szombaton Pécsett az Európa-bajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában, ezzel nagy lépést tett a júniusi, csehországi tornára kijutás felé.

eredmény, E csoport, 5. forduló:
Magyarország - Portugália 68-44 (22-13, 17-12, 16-11, 13-8)
a legjobb magyar dobók: Fegyverneky 12 pont, Zele 9, Vandersloot 9

Az eddigi négy forduló során Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese három meccset megnyert, egyet - Izlandon - pedig elvesztett, és csak rosszabb kosárkülönbséggel szorult a szintén 3/1-es győzelmi mérleggel álló szlovákok mögé a második helyre.

A magyar csapat tavaly novemberben 67-50-re verte a portugálokat Ilhavóban, az akkor 20 pontot szóró - és a napokban Salamancából Törökországba szerződött - Krivacsevics Tijána ezúttal is rendelkezésre állt, irányító poszton Alexandria Quigleyt viszont

a múlt héten honosított amerikai Vandersloot Courtney váltotta.

Az első félidőben eldőlt már

A Lauber Dezső Sportcsarnokban a vendégek 10-7-nél még vezettek, ezt követően azonban fordított a magyar együttes, majd magabiztosan növelte előnyét. A második negyedben Fegyverneky Zsófia vezérletével nőtt a különbség, így a hazaiak a nagyszünetben már 14 ponttal vezettek.

Vandersloot győzelemmel mutatkozott be a magyar válogatotban Forrás: MTI/Sóki Tamás

A folytatásban a portugálok hatékonyabban támadtak és védekeztek, mint korábban, a magyarok pedig mintha némileg elkényelmesedtek volna, ezért Svitek kapitány időt kért és felrázta játékosait, akik maguk mögött hagyták a hullámvölgyet, és nyolcról 19 pontosra növelték előnyüket. A negyedik negyedben a húsz pontot is meghaladta a különbség, és végül rendkívül sima győzelmet aratott a magyar válogatott.

Nyerni kell a szlovákok ellen

A magyarok szerdán a szlovákiai Pöstyénben zárják a selejtezőt, és ha ott is nyernek, akkor biztosan kijutnak a jövő júniusban Csehországban sorra kerülő Eb-re. A részvétel akkor is lehetséges, ha kis pontkülönbséggel kikapnak Szlovákiában. Az Eb-re a kilenc csoportgyőztes és a hat legjobb második jut ki, a rendező csehek alanyi jogon kapnak indulási jogot.

A csoport másik mérkőzésén:
Szlovákia - Izland 86-40 (26-6, 15-12, 25-12, 20-10)

Az állás: 1. Szlovákia 9 pont (342-237), 2. Magyarország 9 (349-295), 3. Portugália 6 (239-311), 4. Izland 6 (288-375)