Vége a spanyol korszaknak a veszprémi kéziseknél?

Xavier Sabaté, Veszprém, kézilabda
Zágráb, 2015. október 3. Xavier Sabaté, az MKB-MVM Veszprém edzője a horvát PPD Zagreb ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája A csoportjának harmadik fordulójában játszott mérkőzésen Zágrábban 2015. október 3-án. (MTI/EPA/Antonio Bat)
Vágólapra másolva!
Több nemzetközi kézilabdás oldal is kész tényként közli, hogy a Telekom Veszprém elbocsátotta Javier Sabaté vezetőedzőt, akinek a helyét a montenegrói Veselin Vujovic veszi át. Ha így lesz, egymás után kétszer vált edzőt szezon elején a magyar kézibajnok, de szemben Carlos Ortega elküldésével Sabaté kirúgása indokoltnak tűnik. 

Bő egy évvel ezelőtt, 2015. szeptember 19-én az MVM Veszprém csak döntetlent játszott a Wisla Plock otthonában, és ez Carlos Ortega állásába került. A spanyol szakember helyét segítője, Xavi Sabaté vette át, aki olyan sikeresen fejezte be az Ortega által megkezdett évet, hogy 13 perc híján tökéletes szezont produkált: megnyerte a magyar bajnokságot, a kupát, a SEHA-ligát és a 47. percben kilenc góllal vezetett a Kielce elleni BL-döntőben.

Ortega egy évvel korábban gyakorlatilag kottára ugyanilyen szezont produkált (bajnok, kupagyőztes, SEHA-bajnok és BL-döntős volt), a szezon elején elveszített nem hivatalos klubvilágbajnoki címet, valamint a csapat gyengécske, mondhatjuk, szezon eleji játékát azonban nem bocsátották meg neki.

Ortega a BL-döntőbe jutást ünnepli 2015-ben Forrás: Philipp Guelland/EHFcl.com

Sabaté az elődjéhez hasonlóan kezdte az idei szezont, a nyáron létszámát tekintve alaposan megerősített Veszprémnek voltak ugyan fellángolásai, de

a sérülésektől is tizedelt csapat kétszer is döntetlenre adott egy biztosan megnyert meccset,

majd októberben a Barcelonától, és ami még fontosabb, a Szegedtől is teljesen megérdemelt vereséget szenvedett.

A kézilabdaügyekben általában jól értesült délszláv sajtó már nemcsak azt kezeli kész tényként, hogy Xavi Sabatét kirúgta a Veszprém, hanem már az utódját is megnevezik: a zágrábiaktól nemrég elküldött Veselin Vujovic veheti át a csapatot.

Sabaténak valóban mennie kellett

Ortega esetében kapkodó, rossz döntésnek tűnt az elbocsátás, hiszen az egykori sztárjátékos szépen lépegetett előre a csapatával évről évre. Bár Sabaté is nagyszerű szezont tudott le a Veszprémmel, már a felfoghatatlanul elbukott BL-döntő után voltak olyan hangok, hogy a fináléban pont az a fajta rutin hiányzott a kispadról, amit a játékosként hatszoros BL-győztes Ortega hozzá tudott volna tenni.

Minden szépen kezdődött Forrás: mkb-mvmveszprem.hu

Szemben Ortegával, akinek részben az egyik játékosával fennálló viharos viszony okozta a vesztét,

Sabaté kirúgása minden szempontból védhető döntés,

még ha amatőrnek tűnik is a világ egyik legnagyobb kéziklubjától, hogy kétszer egymás után szeptemberben, a szezon legelején vált edzőt. A spanyol ugyanis teljesen elveszítette a fonalat, és valóban nem sok jel utalt rá, hogy meg tudja találni.

Eleve kérdéses volt, hogy tudja a rutintalan edző elkoptatni a rengeteg meccs miatt (a Veszprém idén a SEHA és a BL mellett a magyar bajnokságban is elindult) hatalmasra duzzasztott keretet, ráadásul alaposan beszűkültek a lehetőségei Nagy László és Ivan Sliskovic sérülése miatt. Sabaté azonban olyan hibákat is elkövetett, amiket a veszprémi kispadon nem lehet.

A legfontosabb dologban bukott el

Az egyébként remekül kézilabdázó Szeged elleni vereség is azt mutatta, pont azzal a feladattal nem bír el, ami a szezon elején a legfontosabb lett volna:

összecsiszolni a játékosokat, megfelelően rotálni a keretet, hogy tavaszra pihent, ütőképes csapata legyen.

Sabaté ehhez képest – nyilván a sérülések miatt részben kényszerből – már októberre kifacsarta egyik legfontosabb kulcsjátékosát, Momir Ilicet, akit sokszor indokolatlan volt védekezésben is használni, erőltette viszont a 36 éves, formán kívüli Chema Rodriguezt, miközben Lékai Máténak csak epizódszerepek jutottak, és a stábon kívül senki nem tudja, mi a helyzet a Nagy László pihentetése miatt igazolt balkezes lövővel, Marko Kopljarral.

Xavier Sabaté Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

A jobbszélsőknél is a lehető legrosszabb helyzet alakult ki, hiszen Dragan Gajic érkezése egyrészt agyonnyomta Gasper Margucot, másrészt a Montpellier-ből igazolt klasszis is morog,

mert keveset játszik, és főleg nem lőhet heteseket.

Utóbbi kérdés a szurkolókban is felmerült, miután Ilicék sorra hagyják ki a létfontosságú büntetőket.

Spanyol vonal után délszláv stílus

Bár a klub még nem erősítette meg Sabaté kirúgását, a szegedi vereség után a szurkolók közül is sokan tényként kezelték, hogy a spanyol veszprémi pályafutása véget ért. Ha hinni lehet a pletykáknak – ennél azért most talán többről van szó itt, itt és itt – Veselin Vujovic érkezésével

irányt vált a Veszprém, és a négyéves spanyol időszak után visszatér a délszláv vonalhoz.

Az 55 éves montenegrói edzővel annyiban biztosan előrébb lép a csapat, hogy Vujovicot nem eszik meg a játékosok az öltözőben: a jelenleg a szlovén válogatottat irányító szakember játékosként gyakorlatilag mindent megnyert, amit lehetett: olimpiai és világbajnok, Bajnokok Ligája- és EHF-kupa-győztes, 1986-ban a legjobb jugoszláv sportolónak választották, 88-ban pedig a világ legjobb kézilabdázója címet is elnyerte.

Veselin Vujovic Forrás: Seha Liga

Edzőként KEK-et nyert a Ciudad Reallal, a Vardarral SEHA-ligát, a Zágrábbal horvát bajnokságokat tudott nyerni. Csapataira egy dolog mindig jellemző volt: a kőkemény, gyakran kifejezetten brutális védekezés, az ellenfél minden eszközzel történő megfélemlítése.

Év közben edzőt keríteni egy ilyen kaliberű klubhoz szinte lehetetlen feladat, így Vujovic talán a lehető legjobb (átmeneti?) megoldás.

A csapat eddig is a védekezésére építette fel a játékát, Vujovic pedig ebben a legjobb,

ráadásul nyelvi gondjai sem lesznek, beszél spanyolul, és természetesen a délszláv játékosokkal is tud kommunikálni. Értelemszerűen a sztársportolói egók öltözőn belüli kezelésével is könnyebb dolga lesz, mint Sabaténak.

Xavi Sabaté nem marad munka nélkül, a spanyol edzőnek a januári világbajnokságig szól a szerződése a magyar férfi válogatott élén.