Nem úszta meg a hokikapitány, aki hagyta magát megvesztegetni

Vladimir Ruzicka, jégkorong
Head coach Vladimir Ruzicka of Czech Republic reacts during the semi final match Canada vs Czech Republic at the 2015 IIHF Ice Hockey World Championships on May 16, 2015 at the O2 Arena in Prague. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Pénzbírság vagy börtön várhat hazájában Vladimir Ruzickára, a cseh jégkorong-válogatott korábbi szövetségi kapitányára.

Az illetékes prágai kerületi bíróság csalás miatt sújtotta az edzőt - elsőfokon - 400 ezer koronás (4,5 millió forintos) büntetéssel kedden. Ruzicka a Slavia Praha vezetőedzőjeként félmillió koronát fogadott el egy édesapától, aki a vallomása szerint azért fizetett neki ilyen komoly összeget, hogy játszassa a fiát.

A szakvezető tagadta a vádat, és közölte, hogy támogatásról volt szó, ráadásul később visszaadta az összeget.

Vladimir Ruzicka Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Ruzicka játékosként az észak-amerikai profiligában (NHL) az Edmonton Oilers, a Boston Bruins és az Ottawa Senators csapatában is szerepelt. Hazája válogatottjával olimpiai és világbajnoki címet nyert - előbbit 1998-ban Naganóban csapatkapitányként -, majd szövetségi kapitányként 2005-ben és 2010-ben is világbajnok lett a csehekkel. Tavaly a mostanihoz hasonló szülői vádak miatt kényszerült lemondani.

A keddi bírósági döntés nem jogerős, vagyis az edző fellebbezhet ellene. Amennyiben az elsőfokú döntésben szereplő pénzbüntetés emelkedik majd jogerőre, és Ruzicka nem fizeti be, 16 hónapra börtönbe kerülhet.