Dupla BL-szereplés után irány a másodosztály

Alexandra Do Nascimento, kézilabda, Nagybánya, HCM Baia Mare
November 17, 2015: Alexandra Priscila Do Nascimento #3 of HCM Baia Mare during the Romania Woman's Handball National League game between CSM Bucharest vs HCM Baia Mare at Polyvalent Hall in Bucharest, Romania ROU.
Vágólapra másolva!
Egy éve még az egyik legirigyeltebb városnak számított Nagybánya, ahol mindkét kézilabdacsapat Bajnokok Ligája-résztvevőként szerepelt. A bajnok férfiak a csoportkörben, a bajnoki ezüstérmes nők a negyeddöntőben véreztek el, majd a klubot érintő korrupciós vádak miatt a játékosok szétszéledtek, így egyik együttes sem vállalhatta az élvonalbeli indulást.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség tavaly bűnvádi eljárást indított a klubnál gyanított sikkasztások miatt, és bár Catalin Chereches polgármester megvonta nagyvonalú támogatását, kiderült, ő is nyakig sáros az ügyben. A politikust csúszópénz elfogadásának gyanújával őrizetbe vették, és azóta is előzetes letartóztatásban van.

Ezek után a férfi együttes az utolsó pillanatban megmenekült az élvonalból való kieséstől, a nők pedig a nyolc havi fizetéselmaradás ellenére is ezüstérmesként zártak a hazai bajnokságban. A játékosok viszont a szezon lezárása után pillanatok alatt szétszéledtek (a korábbi magyar, jelenlegi román válogatott Szűcs Gabriella a HC Dunarea Brailánál folytatja), és várható volt, hogy a csapatok nem vállalják az élvonalbeli indulást.

A világbajnok brazil jobbszélső, Alexandra Do Nascimento Nagybányáról Vácra igazolt Forrás: NurPhoto/Catalin Soare/NurPhoto/Catalin Soare

„A másodosztályban, a városi önkormányzat által létrehozott Minaur Sportklub színeiben indít női és férfi kézilabdacsapatot Nagybánya” – nyilatkozta a Krónikának Marinel Rob, a máramarosi megyeszékhely megbízott polgármestere. Elmondta azt is, hogy az edzők személye még nem ismert, de az biztos, hogy a kereteket saját nevelésű kézilabdázók alkotják majd, olyanok, akik eddig utánpótláscsapataikban szerepeltek.

A női együttes egyébként indulhatott volna az EHF-kupában, de így helyére a 6. helyezett Ploiesti került.