Vágólapra másolva!
86. születésnapját ünnepli Bud Spencer, mindenki kedvenc pofonosztója, aki filmes karrierje előtt még Carlo Pedersoli néven a medencében ért el sikereket.

Carlo Pedersoli 8 évesen kezdett el úszni, de sportpályafutása egy időre félbeszakadt, amikor a családjával Dél-Amerikába költözött. 1948-ben tért vissza hazájába, és egy évvel később mellúszásban bajnok lett, majd 1950-ben gyorsúszásban nyert aranyat, és ő volt az első olasz, aki a 100 méteres gyorsúszást 1 perc alatt teljesítette.

1951-ben ezen a távon második lett a Mediterrán Játékokon, és úszóként két olimpián is szerepelt, Helsinkiben és Melbourne-ben is az elődöntőig jutott 100 gyorson.

Pólósként is nyert aranyérmet

Sok más úszóhoz hasonlóan ő is kipróbálta magát vízilabdában, 1950-ben például tagja volt az Európa-bajnokságon negyedik helyen záró olasz válogatottnak. Pólósként legnagyobb sikere az 1955-ös Mediterrán Játékokon szerzett aranyérem volt.

Carlo Pedersoli (a felső sorban balról a második) az úszóválogatott tagjaként Forrás: http://www.budspencerfanclub.com/

Pályafutása utolsó mérkőzését 1967-ben a magyar válogatott ellen játszotta, akkor már aláírt szerződése volt egy filmre, és megkérte a magyar játékosokat, hogy kíméletesen bánjanak vele.

A magyar pólósok csak ijesztgették

"A mérkőzés egyetlen lidérces álom volt szegény Pedersoli számára. A magyarok körbeadogatták egymás között, mind a hat mezőnyjátékos elszórakozhatott vele. Az illetőnek a labdával tulajdonképpen nem kellett törődnie, minden figyelmét az olasz fogsorára összpontosíthatta. Pedersoli halálra vált arccal kapkodta a fejét a horgok és felütések elől. Az öklök és könyökök azonban szerencsére mindannyiszor időben megálltak, nem okoztak sérülést" - írta Medencék, gólok, pofonok című könyvében a háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti György a meccsről, amelyet 7-3-ra nyert a magyar csapat.

Pedersoli kisebb filmszerepeket már a sportpályafutása mellett is elvállalt, majd 1967-ben kapta első főszerepelt a Giuseppe Colizzi által rendezett Isten megbocsát, én nem című spagettiwesternben. Ebben a filmben az a Mario Girotti volt a társa, aki később Terence Hill néven lett elválaszthatatlan partnere a Bud Spencer művésznevet felvevő Pedersolinak.

Westernfilmekben kezdték a közös munkát Forrás: AFP

Ketten együtt nem csak westernekben, hanem rengeteg vígjátékban is megmutatták, hogy a kemény ököl mellé jó humorérzék társul, filmjeiket pedig ma is rendszeresen látni a magyar tévécsatornákon.

Boksz, amerikai foci, pelota, póker

A sport a filmjeiben is szerepet játszott, a Bombajó bokszolóban egy korábbi ökölvívót alakított, aki edzőként készítette fel tanítványát amerikai ellenfele ellen, majd a végén ő maga is ringbe szállt.

Az Akit buldózernek hívtak című filmben amerikai futballistaként pusztított végig a pályán, az És megint dühbe jövünk című klasszikusban pedig több sportágban is megmutatja magát, roncsderbin vesz részt, pókerre tanítja Terence Hillt, és Jamon Serrano néven nagyon elveri a mezőnyt pelotában.