Vágólapra másolva!
Régóta nem volt elégedett az MVM Veszprém vezetősége a csapat játékával, ezért bontotta fel Carlos Ortega vezetőedző szerződését – mondta az Origónak Kálomista Gábor, a klub társelnöke. Szerinte a vezetők megfontolt döntést hoztak, de végleges utód még nincs.
  • Carlos Ortega 2012 óta vezette a Veszprémet
  • Magyarországon minden sorozatban győzött
  • Megnyerte a SEHA-ligát, és idén BL-döntőbe vezette a csapatot
  • A rossz szezonkezdet azonban az állásába került.

Miért küldték el Carlos Ortegát?

Nem küldtük el Ortegát, hanem megbeszéltük, hogy felbontjuk a szerződését. Az igaz, hogy ezt a vezetőség kezdeményezte. Az ok annyi, hogy véleményünk szerint több van a csapatban, mint amennyit kijátszik magából – mondta az Origo kérdésére Kálomista Gábor.

Úgy tudjuk, a Plock elleni mérkőzés után közölték vele. Ezek szerint a döntetlen miatt kell mennie?

Nem ez volt az első mérkőzésünk idén, ahol elégedetlenek voltunk a csapat játékával. Ott volt a Super Globe, és most a Plock elleni döntetlen. A nyáron megmutattuk, hogy meg tudjuk verni több mint tíz góllal a Kielt, és le tudjuk győzni a PSG-t Franciaországban, azaz nem képességbeli gondjaink vannak. Erős csapatunk és kiváló keretünk van, amely nagyon sokra hivatott.

Carlos Ortega három hónnap ezelőtt még a BL-döntőbe vitte a Veszprémet Forrás: Philipp Guelland/EHFcl.com


Tehát nem hirtelen meghozott döntésről van szó?

Természetesen nem. Egy ideje már téma volt, de úgy éreztük, most jött el az ideje a váltásnak. Hangsúlyozom, nem haragban váltunk el, kezet fogtunk, és sok sikert kívántunk egymásnak. Sokat köszönhetünk Carlos Ortegának, a céljainknak megfelelően szállította az eredményeket, mindent megnyert Magyarországon, amit csak lehetett, nyertünk egy SEHA-ligát, és bejutottunk a Bajnokok Ligája döntőjébe is.

Pont ezért különös, hogy egy rosszul sikerült szezonrajt után elbocsátják.

Nekünk a csapat érdekeit kell szem előtt tartanunk, és úgy láttuk, ez a csapat érdeke.

Hoztunk egy döntést, ahogy akkor is, amikor rutintalan, fiatal edzőként idehoztuk Carlos Ortegát. A sajtó akkor is a fejünket akarta venni, hogy mit akarunk egy tapasztalatlan edzővel. Ez most egy hasonlóan bátor döntés, de nincs itt akkora dráma, amekkorát a sajtó akar csinálni az ügyből.

Kálomista Gábor, a Veszprém társelnöke Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu


Nem tartanak tőle, hogy kontraproduktív lesz a döntésük? A szezon legelején edzőt váltani az ön által elmondottak ellenére kapkodásnak tűnik.

Eljutottunk egy pontra, ahol döntenünk kellett, és ezt a döntést hoztuk. Természetesen mi is a legjobbat akarjuk a csapatnak, és úgy láttuk, most ez a helyes döntés.

Szezon közben hogy fognak tudni új edzőt igazolni?

Egyelőre Javier Sabaté irányítja a Veszprémet.

Fonyó: Ortega még nem nőtt fel ehhez

"Arra kellett felfigyelnünk, hogy megváltozott a viszony a spanyol szakember és a csapat néhány játékosa között, és sajnos nem a kapcsolat előnyére. Nem származik jó abból, ha nem mindig az edző határozza meg a dolgok menetét. Emellett azt is meg kellett állapítanunk, hogy Ortega, akit nagyon jó és tisztességes embernek tartunk, még mindig nem nőtt fel annak a tekintélyes feladatnak a biztos kezű elvégzéséhez, amelyet a világ négy legjobb klubcsapata közé tartozó Veszprém mesterének meggyőző sikerrel kellene megoldania" - mondta Fonyó Károly klubelnök a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

Az utóbbi hónapok történéseit, valamint a szóba jöhető edzőket figyelembe véve nem lenne meglepő, ha horvát edző venné át a csapatot. Sokan Zdravko Zovkót és Lino Cervart tartják a legvalószínűbbnek. Igazuk van?

Zovko már volt az edzőnk, nagyszerű csapatot csinált Veszprémben. Lino Cervar a világ egyik legnagyobb tudású kézilabda-szaktekintélye, nemzetközi hírű edző. Ennyit szeretnék hozzáfűzni.

A játékosok hogy fogadták a döntést? Úgy tudjuk, küldöttséget küldtek önökhöz, hogy elmondják, Ortegát akarják.

Hozzánk semmiféle küldöttség nem jött.

Ezek szerint a játékosok nem bánják, hogy Ortega távozik?

A játékosoknak az a dolguk, hogy eddzenek, és sikerre vigyék a csapatot. Profi kézilabdázók, akiket szerződés köt a klubhoz.

A játékosok többsége szerette Ortegát Forrás: MTI/Kovács Anikó


A csapat idén jelentkező problémái inkább morális jellegűnek tűntek. Nem tartanak tőle, hogy tovább rombolja a hangulatot Ortega elküldése?

Hangsúlyozom, a fő ok az volt, hogy a játékunk nem volt olyan meggyőző, amilyennek a keret erejét tekintve lennie kéne.

Úgy értesültünk, vannak játékosok, akiket foglalkoztat a távozás gondolata Ortega elküldése miatt.

A játékosaink profi sportolók, akiket élő szerződés köt a klubhoz. Egyelőre senki nem közölte velem, hogy távozni szeretne, és egyetlen játékosunkért sem érkezett konkrét ajánlat.