Vágólapra másolva!
A kérdés minden évben ugyanaz: ez lesz-e az az év, amikor a Veszprém végre felül Európa kézilabdatrónjára? Carlos Ortega érkezése óta minden szezonban a helyére került egy újabb fontos láncszem, és a spanyol szakember évről évre közelebb jutott a végső célhoz, tavaly már csak a legutolsó lépés hiányzott. A BL-döntős Veszprém ma délután Plockban kezdi idei menetelését, Carlos Ortega vezetőedzővel boncolgattuk az esélyeket.

A Veszprém szombaton 16 órákor kezdi meg BL-szereplését az Orlen Wisla Plock otthonában. A magyar bajnokság, a Magyar Kupa és a SEHA-liga címvédője augusztusban a magyar Szuperkupában is megvédte a címét, majd a nem hivatalos klubvilágbajnokságon, a katari Super Globe-on is bejutott a döntőbe. A finálét azonban elbukta az EHF-kupa-győztes Füchse Berlin ellen, és a csapat játéka sok szurkolóban kételyeket ébresztett a Veszprém formáját illetően.

"Sajnos valóban kicsit lelketlenül játszottunk a katari döntőben. Tette mindenki a dolgát, tulajdonképpen a játékunkkal nem is volt komolyabb gond,

Sajnálom, hogy nem tudtunk egy újabb fontos trófeát ajándékozni szurkolóinknak, akik a világ másik felére is elutaztak, hogy lássanak minket, de lezártuk a Super Globe-ot, most már csak az előttünk álló feladatokra koncentrálunk" – mondta a Veszprémet irányító Carlos Ortega az Origónak.

Az első idei címvédés: a magyar Szuperkupa Forrás: MTI/Kovács Anikó

A Veszprém játéka ugyanakkor nem csak a döntőben döcögött, a félamatőr ausztrál csapat és a brazil bajnok kiváló védekezése is komoly nehézségeket okozott a magyar kézibajnoknak. "Nem szabad elfelejteni, hogy kemény alapozáson vagyunk túl, ráadásul rengeteget utazott a csapat, így talán érthető, hogy kicsit fásultabbak voltunk a megszokottnál. És az sem segített sokat a játékosok hangulatán, hogy a katari napokat jobbára fedett helyen, a szállodánkban töltöttük, az utcára csak a legbátrabbak merészkedtek ki az iszonyatos hőség miatt."

Milyen csapat lesz idén a Veszprém?

Ortega érkezése óta minden évben egyre komplettebb csapat a Veszprém. A spanyol kontingenst – ide értve a csapatkapitányt, a Barcelonából igazolt Nagy Lászlót is – egy évvel követve érkezett a BL-gólkirály Momir Ilic, majd a keret bővítése után idén nyáron már az utolsó láncszemet kereste a Veszprém. Aron Palmarssonnal még tavaly megállapodott a csapat,

az izlandi sztár, valamint a védekezésben is kiváló horvát átlövő, Ivan Sliskovic érkezésével vált teljessé a keret.

"Irigylésre méltó keret dolgozik a kezem alatt, a kontinens szűk elitjéhez tartozunk, ez nem lehet kérdés. Ahogy az utóbbi években, úgy idén is a végső győzelemre esélyes csapatok között emlegetnek minket, és bár jó érzés, hogy elismerik a munkánkat, ez komoly terhet is rak a csapatra. Szerencsére Veszprémben mindenki kénytelen gyorsan hozzászokni a hihetetlenül magas elvárásokhoz. A nyomás kezelése a mindennapjaink részévé, rutinszerűvé válik” – mondta Ortega.

Carlos Ortega a 2015-ös BL-elődöntő után Forrás: Philipp Guelland/EHFcl.com

A nyáron szerződtetett Sliskovic és Palmarsson komoly erősítést jelent, ráadásul mindketten fiatalnak számítanak (24 és 25 évesek), mégis komoly rutinjuk van. "Palmarsson a középső átlövő posztján hosszú évekre megoldást jelenthet, elképesztően tehetséges kézilabdázó, Sliskovic pedig a játékunk gyorsításában segít majd, hiszen kiváló védő, de támadásban is hasznos, így nem kell cserélnem.

– tette hozzá a spanyol szakember.

Szóval akkor ez lesz az a bizonyos év?

"Ha annyi pénzem lenne, ahányszor nekem szegezték a kérdést az elmúlt három és fél évben, hogy idén megnyerjük-e a Bajnokok Ligáját, a saját szigetemen süttetném a hasamat éppen. Ha azt mondom, igen, nagyképű vagyok. Ha azt mondom, nem, kishitű. Nincs jó válasz, és bár tudom, hogy az újságírónak fel kell tennie ezt a kérdést, csak ugyanazt tudom rá válaszolni, mint korábban: ezen a szinten már semmiféle garancia nincs a sikerre."

Simon Kuper nagyszerű futballkönyve, a hamarosan magyarul is megjelenő Soccernomics szerint

minden mérkőzés végkimenetelét 30 százalékban a vakszerencse határozza meg.

Ortega egyetért azzal, hogy a szerencsének fontos szerepe van, de mivel erre lehetetlen bazírozni, arra kell törekedni, hogy a fennmaradó 70 százalékot maradéktalanul teljesítse a csapata, mert csak akkor mondhatja, hogy mindent megtett.

"Bombaerős keretünk van, tele vagyunk kiváló játékosokkal, összeszokott csapatjátékunk és komoly BL-rutinunk van.

De például egy Barcelona ellen, amelyre a fentiek mint hatványozottan igazak, tíz meccsből biztosan nem nyerünk tízszer, ezért felesleges azzal jönnöm, hogy idén biztosan nyerünk. Mindannyian azért dolgozunk, hogy valóra váltsuk közös álmunkat, erre kell koncentrálnunk egyelőre, nem a kölni négyes döntőre, ahova még el sem jutottunk. Aki nagyon messzire tekint előre, könnyen megbotolhat."

A Barca a PSG-be igazolt Karabatic nélkül is bombaerős marad Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Ortega első évében a Veszprém csak óriási pechhel maradt le Kölnről, a másodikban már eljutott a FinalFournak otthont adó Lanxess Arénába, a harmadikban pedig nemezise, a német Kiel legyőzésével a döntőig menetelt. "Az ilyesmi csak a statisztikusokat érdekli. Ha nem így lenne, csak a döntőt kéne lejátszanunk idén, nem igaz?" – nevetett Ortega a felvetés hallatán.

Legközelebb sokkal nehezebb lesz

A Veszprémnek alighanem idén kellene megnyernie a sorozatot, mert jövőre sokkal nehezebb lesz a trónra ülnie. Ennek nemcsak az az oka, hogy a kulcsemberei már nem fiatalok (Nagy László 34, Momir Ilics 33, Renato Sulic 35 éves), de az összeszokott védekezést – Carlos Ortega mindig is ezt tartotta a legfontosabbnak – is újra kell építeni néhány játékos valószínű távozása miatt, ráadásul az idén nyáron sokat formálódó ellenfeleket is könnyebb elkapni, amíg nem állnak össze teljesen.

"Egyetértek, jövőre biztosan nehezebb lesz. De ha ez nem így lenne, akkor is ugyanannyira meg akarnánk nyerni a sorozatot már idén, és

Tisztában vagyunk a ránk váró feladat nehézségével, de a játékosokkal együtt úgy gondolom, a Veszprémnek nincs mitől tartania."

Lássuk az ellenfeleket!

A megváltozott lebonyolítású Bajnokok Ligájában brutális terhelés vár a két kiemelt csoportban szereplő csapatokra, így a Veszprém mellett a tavaly negyeddöntős MOL-Pick Szegedre is. Az EHF úgy szervezte át a sorozatot, hogy két bombaerős, nyolccsapatos csoportot csinált, míg a gyengébbek két hatfősbe kaptak besorolást.

A magyar csapatokra így gyakorlatilag minden héten rangadók várnak, nincsenek pofozógépek.

Az első fordulóban például a Szeged csoportjában a leggyengébbnek tartott Kristianstad legyőzte a KIF Koldingot.

A Veszprém csoportjában a német THW Kiel és a két évvel ezelőtti győztes Flensburg, a francia sztárcsapat, a PSG, a sorozat legrutinosabb csapata, a horvát PPD Zagreb, a remek utánpótlására építő szlovén Celje, a világ egyik legjobb edzője által irányított lengyel Wisla Plock és a felsoroltakhoz képest némileg outsidernek számító török Besiktas került.

Sok ilyet szeretnénk látni idén is Forrás: Fabian Bimmer/EHFcl.com

"Ellenfeleink közül a nyáron nagyot erősödő PSG-t tartom a legerősebbnek, a Karabatic testvérek érkezésével egyből a sorozat esélyesévé léptek elő a párizsiak. A Kiel veszélyes csapat maradt, a kezdősora továbbra is nagyon erős, de a kerete gyengült, ki is kapott az első fordulóban Zágrábban. A Flensburg pedig nagyon masszív csapat, bárkinek nehéz ellene érvényre juttatnia az akaratát.

– kezdte a riválisok értékelését Ortega.

A két elitcsoport első helyezettjei csak a negyeddöntőben kapcsolódnak be az egyenes kieséses szakaszba, ami nagy könnyebbség. A Veszprém Ortega érkezése óta eddig mindig a csoportja élén végzett, pedig az előző idényt kivéve rendre nehéz csoportba került.

"Első ellenfelünk, a Plock egyszer már elkapott minket, tavaly pedig a Barcelonát is legyőzte, úgyhogy maximális koncentrációra lesz szükségünk ellene. A Zágráb védekezése egészen kimagasló, nagyon nehéz eredményesen játszani ellenük, a Celje pedig évről évre erős csapattal indul a sorozatban, hiába távoznak rendszeresen kulcsjátékosai. A Besiktasról egyelőre keveset tudunk, de biztosan nem véletlenül került az elitcsoportba" – vélte Ortega.