Veszprémben nincs olyan, hogy mindegy

Lékai Máté Veszprém, 2015. február 4.
A veszprémi Lékai Máté (k) tör kapura Djordje Spasic (b) és Slobodan Ervacanin (j) között a kézilabda SEHA Liga MKB-MVM Veszprém - Radnicki Kragujevac mérkőzésén a Veszprém Arénában 2015. február 4-én.
MTI Fotó: Kovác
Veszprém, 2015. február 4. A veszprémi Lékai Máté (k) tör kapura Djordje Spasic (b) és Slobodan Ervacanin (j) között a kézilabda SEHA Liga MKB-MVM Veszprém - Radnicki Kragujevac mérkőzésén a Veszprém Arénában 2015. február 4-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Az MKB-MVM Veszprém a padlóba döngölte a Montpellier-t a férfi kézilabda Bajnokok Ligája utolsó csoportkörében. A győzelemből remek játékkal vette ki a részét a magyar válogatott irányítója, Lékai Máté – ez azért is fontos, mert a válogatott áprilisban Eb-selejtezőt játszik az oroszok ellen. De kit választana Lékai a Veszprém ellenfeléül a nyolcaddöntőben?

A Veszprémen nem látszott, hogy már korábban bebiztosította csoportelsőségét, a végig motiváltan és remekül kézilabdázó veszprémiek vasárnap nagyon csúnyán elverték a Montpellier-t az utolsó BL-fordulóban. A magyar bajnok története legnagyobb arányú hazai vereségét mérte a francia csapatra.

"A Bajnokok Ligájában egyébként is nehéz idegenben nyerni, mi ráadásul brutálisan erős csoportba kerültünk, ezért különösen nagy öröm, hogy a mannheimi meccset leszámítva minden meccsünket hoztuk idegenben" – értékelt a franciaországi meccsen nagyszerűen kézilabdázó Lékai Máté az Origónak.

Nagyon jó mentális állapotban

Már a Celje ellen is jól ment neki a játék, de a Montpellier ellen alkotott igazán nagyot. A meccs elején, amikor sikerült megtörni a franciákat, remek labdákkal szolgálta ki a társait, és bátran vállalkozott ő maga is, bár a saját szerepét szerényen értékeli.

Lékai Máté Forrás: MTI/Kovács Anikó


"Nem szokás az öltözőben egymás vállát veregetni a meccsek után, ráadásul szerintem inkább azzal törtük meg a Montpellier-t, hogy a kapusunk Mirko Alilovic mindent megfogott az elején. Inkább azt emelném ki, hogy bár számunkra sem volt már tétje a meccsnek, mégis nagyon jó mentális állapotban mentünk neki a franciáknak. Ugyanez róluk nem volt elmondható, ráadásul volt néhány fontos sérültjük is, ezért sikerült így megvernünk őket" - magyarázta a Veszprém irányítója.

"Nekünk egyébként is minden meccset meg kell nyernünk, nincs apelláta. Veszprémben nincs olyan, hogy mindegy, itt ezt nem fogadják el egyetlen játékostól sem. A BL és a bajnokság a legfontosabb, aztán jön a Magyar Kupa, és ott van a SEHA Liga is, ahol szeretnénk szintén nyerni. Négy sorozatban vagyunk érdekeltek, ez azért nem elég komoly igénybevétel" – tette hozzá.

Bizalmi poszton nehéz bizonyítani

Lékai most kezdi igazán utolérni magát, a bajnokság előtt megsérülő irányító a hosszú kihagyás után egyre jobban játszik, és most szükség is van rá, hiszen Chema Rodriguezre sérülés miatt nem számíthat a csapat. "Nincs nagy baja Chemának, hamarosan visszatér a pályára. Az a feladatom, hogy a nekem jutó játékpercekben minél többet segítsek a csapatnak" – mondta erről Lékai.

Lékai nagy erőssége a betörés Forrás: MTI/Kovács Anikó


Kérdésünkre azt mondta, nem foglalkozik vele, hogy válogatott játékosként egy magyar csapatban csak második számú irányítónak számít. "Ha egész nap ezen agyalnék, nem sokra jutnék. Az irányító bizalmi poszt, az edző meghosszabbított keze a pályán, természetes, hogy minden edző azokat favorizálja, akiket ismer. Fél éve vagyok Veszprém-játékos, sérült is voltam, el kell fogadnom, hogy most ez a helyzet."

Ezekre a statisztikákra büszke lehet a Veszprém és a Szeged

Az EHF hétfőn közzétett statisztikái szerint a Bajnokok Ligája legeredményesebb csapata a Barcelona volt 338 találattal, a Veszprém kereken 300-ig jutott, ezzel holtversenyben a hetedik volt a rangsorban. A legjobb gólkülönbsége – plusz 63 – a Kielnek volt, a Veszprém 38-cal a negyedik, a Szeged 12-vel kilencedik.

Mióta bevezették a négyes döntőt, csupán három csapat, a Veszprém, a Kiel és a Barcelona szerepelt minden alkalommal a legjobb 16 között.

A Veszprém vasárnapi, 14 gólos győzelme harmadik legnagyobb idegenbeli siker volt.

A góllövőlistát a barcelonai Kiril Lazarov vezeti 76 találattal, a veszprémi Momir Ilic 67-tel a harmadik, a szegedi Balogh Zsolt 56-tal a tizenegyedik.

A legtöbb, 13 ezer néző a Zagreb–PSG meccset látta a helyszínen. Az élmezőnyben (9. hely) van még 7270 nézővel a Rhein-Neckar Löwen–Veszprém meccs is.


Az irányító reméli, hogy nemcsak a Veszprém, hanem egykori klubja, a Szeged is jó sorsolást kap, sőt a forduló slágermeccsét is megtippelte. "Mi megkapjuk a La Rioját, a Szeged pedig a PPD Zágrábot, és mivel már a nyolcaddöntőben is kell lennie rangadónak, azt mondom, lesz egy PSG-Löwen párharc is."

Hogyan tovább?

A Veszprém Carlos Ortega érkezése óta minden évben megnyerte a BL-csoportját, zsinórban harmadszor végzett hatfős csoportja élén, ami egészen a negyeddöntőig pályaelőnyt és valamivel gyengébb ellenfeleket garantál.

"Három lehetséges ellenfelünk, a spanyol Naturhouse La Rioja, a dán Aalborg és a német Flensburg közül nem nagyon szeretném az utóbbit kapni. A címvédő remek csapat, rengeteg sérülés sújtotta, ezért végzett csak a negyedik helyen, de ha választhatok, a spanyol vagy a dán csapattal sokkal szívesebben játszanék" – mondta Lékai Máté.

A válogatott mindig különleges

Már nagyon várja, hogy újra válogatott meccseken léphessen pályára, bár április vége még elég messze van . "Óriási meccseket játszunk majd az oroszokkal, sokkal jobb csapatot alkotnak, mint amit a vb-helyezésükből gondolnánk. Nem volt szerencséjük, pedig tele vannak remek játékossal, senki ne gondolja, hogy könnyű dolgunk lesz, ha le akarjuk győzni őket" – mondta a közelgő Eb-selejtezőről.

Lékai Máté egész pályás gólja a tavalyi Eb-n, a norvégok ellen

Lékai célja, hogy a válogatottal kijusson az Európa-bajnokságra, és ott jól szerepeljen. "Már volt szerencsém belekóstolni az olimpia hangulatába, úgyhogy mindent megteszek, hogy újra lehetőségem legyen kijutni egyre. Az új szövetségi kapitánnyal, Talant Dujshebaevvel még ismerkedünk, tanulgatjuk a taktikáját, de én kedvelem a filozófiát, amit képvisel."