Vágólapra másolva!
Összeállt Stefan Svitek szövetségi kapitány stábja a júniusi, magyar-román közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokságra, melynek döntője előtt All Star-gálára kerül sor Budapesten.

A szövetség csütörtöki, a nap folyamán többször elhalasztott sajtótájékoztatóján a szlovák szakember nem volt jelen, mivel krakkói klubcsapatával szerdán Euroliga-mérkőzést vívott Isztambulban, ahol a hóvihar miatt a csütörtöki repülőjáratok többségét törölték. A szakvezető így végül Bécsben landolt, onnan pedig egyenesen a Liszt Ferenc repülőtérre kellett mennie, hogy elérje a csatlakozását Krakkóba.

Összefogtak a klubok is

Szalay Ferenc, a szövetség elnöke a távollétében közölte: a válogatottnál a két segédedző a zalaegerszegi Gáll Tamás és a pécsi Imreh Ajtony, a csapatvezető Béres Tímea, az Eb arca a szintén sokszoros válogatott - és három napja szült - Iványi Dalma, a szervezőbizottság elnöke pedig az európai szövetség (FIBA Europe) vezetőségében is dolgozó Bodrogváry Iván. A klubok közti összefogást jelzi, hogy az erőnléti edzőt Sopron, a gyúrót Győr, a technikai vezetőt pedig a DVTK adja.

A szövetség első embere hangsúlyozta, hogy a 16 tagú magyar keretben négy fiatal játékos mellett valamennyi légiós szerepel, köztük a Krakkót erősítő, honosított Quigley Allie is.

Nagy az érdeklődés

Bodrogváry Iván bejelentette, hogy pénteken indul a jegyértékesítés az Eb-re, a magyarok csoportmeccseinek otthont adó soproni csarnokba csak ötnapos bérleteket hoznak forgalomba. A döntőre a foglalt Papp László Sportaréna helyett a Syma Csarnokban kerül majd sor Budapesten.

"Várhatóan sok telt házas mérkőzésünk lesz, nagy az érdeklődés, a svédek nemrég jelezték, hogy 500 szurkolójuk készül Sopronba" - mondta Bodrogváry Iván, hozzátéve: ha a magyarok továbbjutnak a középdöntőbe, akkor a győri Audi Arénában lépnek pályára.

All Star-gála is lesz

A budapesti finálé előtt a FIBA Europe egy jótékony célú All Star-gálát szervez a Syma Csarnokba, melyre olyan hírességeket várnak, mint az olasz Dino Meneghin vagy a litván Arvydas Sabonis. A meccs bevételét a győri csapat 2013-as buszbalesetében a lábát elvesztő szerb Natasa Kovacevic kapja meg, aki speciális protézissel száll majd be a játékba.

A három évre kinevezett Stefan Svitek a szövetség telefonon érte utol este. A szövetségi kapitány úgy fogalmazott, igazi tortúra volt az útja, egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy nem sikerült megérkeznie a sajtótájékoztatóra.

Optimista az új kapitány

"Pedig szeretném, ha tudnák, hogy mennyire jó érzéseim vannak, várom a közös munkát a lányokkal - üzente. "Nagy kihívás a hazai Európa-bajnokság, élnünk kell ezzel a lehetőséggel. Fontos, hogy jó hangulat legyen már a felkészülés alatt is". A kapitány még hozzátette, reméli, hogy a szezon hátralévő részét minden válogatott játékos sérülés nélkül tudja befejezni, aztán az edzőtábor alatt olyan munkát végezhetnek majd, amely megalapozza az Eb-szereplést.

A magyar-román közös rendezésű Eb június 11-én kezdődik Sopronban, Szombathelyen, Aradon és Temesváron. A középdöntőbe jutáshoz a nemzeti együttesnek az ötös csoportból az első háromban kell végeznie, az ellenfelek a litvánok, a szlovákok, a svédek és a címvédő spanyolok lesznek a D csoportban.