Vágólapra másolva!

Olimpiai bajnok kézikapitányt kapnak az oroszok

Az Orosz Kézilabda Szövetség még a héten dönt arról, hogy a szerény világbajnoki szereplés után lemondott Oleg Kulesov helyett ki lesz a férfi válogatott szövetségi kapitánya.

Orosz lapértesülések szerint a posztra hárman voltak esélyesek, de a Frisch Auf Göppingen korábbi, az Eisenach jelenlegi mestere, Velimir Petkovic pályázatát elutasították, mert nem tud oroszul. Így kétesélyes maradt a kérdés: Dimitrij Torgovanov és Lev Voronyin közül kerülhet ki a világbajnoki 19. helyezés után lemondott Oleg Kulesov utódja.

A két tréner játékosként együtt nyertek olimpiát 2000-ben, de Torgovanov emellett volt világbajnok (1993, 1997), vb-2. (1999), Európa-bajnok (1996), Eb-2. (1994) és olimpiai bronzérmes (2004), a TUSEM Essen játékosaként pedig EHF-kupát is nyert 2005-ben. Edzőként Szentpéterváron jelenleg dolgozik, vetélytársa, Voronyin a Permszkije Medvegyi trénere.

A válogatott a gyengébb vb-szereplés miatt messze került a riói olimpiai részvételtől. Oroszország az Eb-selejtezőkön Magyarországgal egy csoportban szerepel, s a négyes tagja még Ukrajna és Portugália. Az eddigi meccsein az ukránokat idegenben és a portugálokat idehaza legyőző magyar csapat április végén találkozik először az oroszokkal. A négyesből az első kettő lehet ott az Európa-bajnokságon, ahol még kiharcolható az olimpiai részvétel.