Sohasem követjük a katari példát

Katar kézilabda-válogatott
QATAR, Doha : Players for Qatar celebrate second place during the podium ceremony of 24th Men's Handball World Championships at the Lusail Multipurpose Hall in Doha on February 1, 2015. France became the first team in handball history to win five world championships when they beat surprise finalists Qatar 25-22. AFP PHOTO / AL-WATAN DOHA / KARIM JAAFAR
Vágólapra másolva!
Magyarországon másképpen gondolkodnak és mások az anyagi lehetőségek, így sohasem fordulhat elő, hogy egy magyar kézilabda-válogatott a rengeteg honosítás révén próbáljon előrébb lépni, mondta Vetési Iván, a hazai szövetség elnöke.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke szerint a fél világot zavarja Katar világbajnoki szereplése. Az, hogy egy olyan nemzet, amely eddig Ázsia bajnokságot sem tudott nyerni, a két évvel ezelőtti világbajnokságon pedig a huszadik helyen kötött ki, ezúttal vb-ezüstérmes lett.

"A vasárnap befejeződött világbajnokság valóságos indulatáradatot indított el, mert először lett ezüstérmes egy olyan válogatott, amely a honosított játékosai nélkül valószínűleg a dobogó közelébe se jutott volna. Egy-két honosított légiós szerepeltetése a független szakértők véleménye szerint még nem verte volna ki a biztosítékot, azt viszont az ellenfelek képtelenek voltak megemészteni, hogy egy-két év leforgása alatt, szinte a semmiből egy minden riválisra veszélyes csapat állt össze" - nyilatkozta az elnök a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

Vb-ezüstig jutott a katari kéziválogatott Forrás: AFP/Karim Jaafar

Vetési hozzátette, csak remélni tudja, hogy a közel-kelet tehetős országai nem csinálnak divatot a katari módiból, mert akkor a versengés teljes mértékben komolytalanná válhat.

"A franciák aranyérmének azért is örültem, mert ellenkező esetben a katariak elvittek volna egy riói olimpiai szereplési lehetőséget az európaiak elől, olyan helyzetet teremtve, ami áttételesen minket, magyarokat is érintett volna."

Szerinte le a kalappal azok előtt az ellenfelek előtt, akik a kirívó egyenlőtlenség tudatában is szívvel-lélekkel tudtak küzdeni. "Ha igaz, hogy forintban számolva egy-egy milliárd ütötte a katari válogatott markát minden győztes meccs után, akkor az ezüstérmes csapat játékosai - bármennyit is kell adózniuk - feltehetően életük végéig jól megélnek majd a mostani keresetükből. Becslések szerint két hét alatt úgy ötvenszer, de lehet, hogy százszor többet markoltak fel, mint a Bajnokok Ligájában szereplő kézilabdázók egy évi erőfeszítéseik honoráriumaként" - tette hozzá.

A világklasszis kapus, Danijel Saric sokat tett a sikerhez Forrás: AFP/Karim Jaafar

Arra a kérdésre, hogy magyar válogatottak különféle nagy célok érdekében valaha is követni fogják-e a katari példát, Vetési Iván egyértelmű nemmel válaszolt.

"Ez sohasem történik meg Magyarországon. Mert másképpen gondolkodunk és mások az anyagi lehetőségeink is. A mi honosított játékosaink egy része magyar felmenőkkel, vagy rokonokkal rendelkezett, ők hazajöttek. Korábban voltak olyan nagyágyúink, mint például a kubai Pérez Carlos, vagy a szabadkai születésű Radulovics Bojana, akik szintén letetették az állampolgári esküt, és ezután nagyon sokat tettek a magyar színekért. Évekig itt éltek közöttünk, idetartozónak mondták magukat, és örültek annak, hogy magyar földön találták meg a számításaikat. Meggyőződésem, hogy a mostani katari válogatott légiósai nem készülnek letelepedni Katarban" - tette hozzá a magyar szövetség elnöke.