Mi szépíti meg Lékai karácsonyát?

Lékai Máté kapura dob az Ausztria elleni kézimeccsen
Lékai Máté kapura dob az Ausztria elleni kézimeccsen
Vágólapra másolva!
Lékai Máténak, a magyar kézilabda válogatott és az MKB-MVM Veszprém irányítójának a hatodik helyezett női Eb-csapat játékosai közül a két kapus, a tapasztalt Kiss Éva, és a még a pályafutása elején járó, húszéves Bíró Blanka ragyogó átlagteljesítménye és parádés védései tetszettek a legjobban. Szerinte ők voltak azok, akik a legkritikusabb pillanatokban is képesek voltak felvillanyozni a társaikat. A Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó kézilabdázó a dánok sokkoló hatású váratlan húzását is szóba hozta.

"A férfi mezőnyben csoporttársunk, a BL-szereplő Csehovszkije Medvegyi húzza elő olykor a pakliból a hét a hat elleni támadásépítési kombinációt, és ezzel egyszer-kétszer komoly zavart is képest előidézni az ellenfél soraiban. Eddig mi a Veszprémmel nem igazán kerestük ennek a csalafintaságnak az ellenszerét, de mivel az oroszoknak már követői is akadtak, jövőre az edzéseken ezzel is foglalkozni fogunk.”

Lékai Máté is úgy látja, hogy az eddig sem kisasszonyos női kézilabdázásban kezd eluralkodni a kőkemény – olykor már-már kíméletlen – játék, de ezt a megállapítást szerinte nem lehet általánosítani.

"A szokásosnak mondható keménykedések után a hosszú és komoly tétre menő tornák vége felé kezdenek sokasodni a kiállítások és a sárga lapok, amikor a kifáradó játékosok már nem tudnak tökéletesen összpontosítani: elkésnek a jó ütemű közbeavatkozással, ezért visszarántásokkal, máskor meg ütésekkel próbálják a támadót megállítani. A kérdés mindig az, hogy mi erre a játékvezetők válasza. A Szerbia-Montenegró mérkőzésen én például már az első félidőben simán kiosztottam volna három piros lapot, ami viszont csak a második harminc közepe táján került elő először.”

Az igazi ajándék

A szlovén Celjétől hazaigazolt Lékai az újabb térdsérülése után több mint két hónapot kényszerült kihagyni, annál is hosszabb időt, mint amikor régebben keresztszalag szakadás miatt kellett hetekre lemondania a játékról. Visszatérése ünnepnap volt a számára, amit most az év legszebb karácsonyi ajándékának nevez.

"Sajnos csak hét meccset játszhattam, miközben a csapattársaim húszat, most mégis azt mondom, hogy a pihenőidő jól jön nekem. A szabadság napjai alatt tudom majd teljesen felépíteni magamat, és még jobban megerősíteni a térdemet" – hangsúlyozta a játékos, aki orvosi tanácsra az MKB-MVM Veszprém idei utolsó nemzetközi mérkőzésein végig biztosító térdvédőt viselt.

Lékai Máté kapura tör Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Az egész csapatra kemény, talán a klub történetének leghajtósabb fél éve vár, amikor a Bajnokok Ligájában és a SEHA-ligában is a győzelem a célunk, miközben a Magyar Kupában és a hazai bajnokság újszerű rájátszásában sem lehet más a célunk, mint az első hely megszerzése. És ugyanennek az évnek az első felében kell megharcolnunk a válogatott 2016-os Európa-bajnoki részvételéért is!”

Lékai december 23-án, az Egyiptom elleni előkészületi mérkőzésen először mutathatja meg „élőben” a tudását Talant Dujsebajevnek, a válogatott szövetségi kapitányának.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter