Óriást öltünk a budapesti Eb-helyosztóért

Mayer Szabina Debrecen, 2014. december 17.
Triscsuk Kisztina (k) a labdával, jobbról Mayer Szabina, valamint a norvég Pernille Wibe (k) a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének I. csoportjában játszott Magyarország -
Debrecen, 2014. december 17. Triscsuk Kisztina (k) a labdával, jobbról Mayer Szabina, valamint a norvég Pernille Wibe (k) a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének I. csoportjában játszott Magyarország - Norvégia találkozón a debreceni Főnix Csarnokban 2014. december 17-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott óriási bravúrt bemutatva négy góllal legyőzte Norvégiát, és kiharcolta a harmadik helyet a középdöntős csoportjában, aminek köszönhetően részt vehet a budapesti helyosztón. Az Eb eddig legjobb játékát nyújtó csapat Franciaországgal találkozik az 5-6. helyért kiírt helyosztón. 

Női kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, 5. forduló:
Magyarország-Norvégia 29-25 (15-11) - Élő közvetítés

Magyarország: Herr O., Kiss É., Bíró (kapusok) - Triscsuk 5, Szucsánszki, Kovacsics 4/3, Bulath 6, Tóth G. 4, Szamoránszky P., Bognár-Bódi, Mayer 4, Planéta, Mészáros, Temes, Kovacsicz 3, Tomori 2

Norvégia: Silje Solberg, Sando (kapusok) - Betina Riegelhuth 1, Arntzen, Kristiansen 3, Alstad, Löke 6, Breivang 1, Mörk 2/1, Oftedal 3, Karlsson 4, Linn-Kristin Riegelhuth, Jakobsen 2, Wibe 1

Hétméteresek: 4/3, illetve 1/1
Kiállítások:10, illetve 4 perc

A biztos csoportgyőztes norvégok ellen a magyar válogatott győzelmi kényszerben lépett pályára, Németh András csapata csak egy győzelemmel érhetett az 5-6., helyért kiírt helyosztóra. A magyarok nem edzettek a számukra még nagy téttel bíró meccs előtt, regenerációval telt a dánok elleni vereség óta eltelt két nap.

Tomori sokat pihenhetett, Mayer remekelt támadásban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az első percek mégis nagyjából ugyanúgy alakultak, mint a dánok elleni, kellemetlen vereséget hozó mérkőzés: Norvégia lerohanásainak köszönhetően gyorsan ellépett három góllal, és Németh Andrásnak most még korábban, a 4. percben időt kellett kérnie. A rövid pihenő jót tett, Kiss Éva megfogta az első labdáját, az Eb felfedezettje, Tóth Gabriella pedig két gólt is vágva gyorsan kiegyenlített.

Fergeteges hajrá az első félidő végén

Bár a norvégok támadásban jól játszottak, a kapujukban Emily Sando minden védhető lövést megfogott, egy emberelőnyt kihasználva egy gólra felzárkózott a jól küzdő magyar csapat, amelynek az sem okozott gondot, hogy Löke a szélső posztjáról gyakran ment be második beállónak. Ez volt az első félidő fordulópontja, a belelendülő magyarok olyan 10 percet produkált, amilyet az Eb-n még nem láttunk.

Triscsuk Kisztának a hetesek kevésbé mentek, akcióból viszont jól lőtt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ebben a periódusban előbb Mayer Szabina emberhátrányból lőtt góljával kiegyenlítettünk, Kovacsics Anikó hetesével négy perccel a szünet előtt pedig már Magyarország vezetett. És még nem volt vége, Kiss Éva lehúzta a rolót, Triscsuk után a félidő utolsó pillanatában Bulath Anita is betalált, így a magyar válogatott négygólos előnnyel (15-11) mehetett a szünetre a ritmusát vesztett Norvégia ellen, amely Löke góljával még 11-8-ra vezetett a 19. percben.

Kitartott a lendület a szünet után is

A második játékrész első gólját ugyan a norvégok lőtték, de a Tomori Zsuzsát továbbra is pihentető magyar csapat ott folytatta, ahol a szünet előtt abbahagyta: Kovacsicz, Triscsuk és Mayer góljaival hat góllal ellépett. A norvégok távolról sem pörögtek olyan hőfokon, ahogy tőlük megszokhattuk, de ez semmit nem von le a nagyszerűen kézilabdázó magyar válogatott érdemeiből, amely egyértelműen uralta a mérkőzés közepét.

Teltek a percek, és nem csökkent a különbség, az utolsó 15 percbe lépve továbbra is öt góllal vezetett a nagy akarattal játszó magyar csapat. Tóth remekül irányította a támadásokat, és a frissen beálló Tomori is hasznosan játszott, miközben Kiss Éva a kapuban volt ellenállhatatlan, a norvégok pedig továbbra sem találták a fonalat.

Bulath Anita lő kapura Stine Bredal Oftedal és Heidi Löke között Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A hajrához közeledve semmi jele nem volt, hogy Norvégiában meglenne a feltámadáshoz elegendő energia, inkább csak kötelességből mentek előre az északiak, akik még emberelőnyben sem tudtak lényegesen közelebb jönni.

Hol volt eddig ez a játék?

A hajrában már minden összejött a magyar válogatottnak, Németh András forgatta a csapatát, de bárki lépett pályára, mindenki hozzátett a remeklő csapat játékához. Kiss Éva magától értetődően védte a ziccereket, támadásban pedig alig hibázott a magyar csapat, így tulajdonképpen izgalommentesen telt a hajrá, az utolsó tíz percben már végig érezni lehetett, hogy Németh András csapata fejben is élesebb ellenfelénél, és nem fogja kiengedni a kezéből a győzelmet.

Magyarország végül teljesen megérdemelten nyert négy góllal, és kiharcolta a budapesti Európa-bajnoki helyosztóban való szereplést, ahol az 5-6. helyért Franciaországgal találkozik. A két elődöntőben Norvégia Svédországgal, Montenegró pedig Spanyolországgal találkozik.

Átjátszottuk a norvég védelmet Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Németh András szerint kockáztatnia kellett a csapatnak, és ebből jól jött ki. "Nem vagyunk egy világmegváltó csapat, de ma támadásban megmutattuk, hogy több van bennünk, mint amit eddig mutattunk. Nem akarok senkit kiemelni, de ebben a csapatban mindig van valaki, aki továbblöki a szekeret. Ugyanígy készülünk a franciák elleni helyosztóra, remélhetőleg letudtuk a görcsös játékot az Eb-re - nyilatkozta a kapitány az M1-nek.